Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układy IR2111 - sygnał sterujący(przetwornica obniżająca napięcie)

kamil94goldman 06 Aug 2017 19:00 1968 10
    kamil94goldman
    Level 3  
    Witam,

Mam pytanie co do układu IR2111PBF. Chciałem przetestować układ i zbudowałem układ pół mostka. I moim pytaniem jest czy można napięciem 5 V sterować tym układem? (oczywiśnie układ poprawnie podłączyłem i zasiliłem 12 V)

Zastanawia mnie, bo gdy podawałem 5 V na wejście układu sterującego to układ nie reagował a gdy podpinałem 12 V na wejście to tranzystory przełączały poprawnie.

(tranzystory podłączyłem przez 100 ohm a do układu ir dodałem kondensator 10 uF)
    kamil94goldman
    Level 3  
    Taki układ zmontowałem do przetestowania układu :)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    kamil94goldman
    Level 3  
    dzięki wielkie ! ;)

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

Witam,

Sprawdziłem inny układ sterowania IRS2001 do tranzystorów mosfet, odbiornik podłączyłem jak na rysunku poniżej:

Wejścia sterujące podłączyłem do wyjść atmegi CO1A oraz OC1B a programowo napisałem program który podawał na te wyjścia PWM. PWM na dwóch wyjściach są ze sobą w fazie.

Układ na pierwszy rzut oka działał poprawnie ale chciałem sprawdzić czy na pewno dwa tranzystory się odpowiednio wyłączają i okazało się że niekiedy zdarza się że jeśli odłączę jedną końcówkę od wejścia sterującego (tylko przy końcówce od górnego tranzystora tak się dzieje) to dioda nadal świeci, czyli wygląda na to że ten tranzystor jakimś sposobem nie wyłączył się. Jeśli potem tą końcówkę z powrotem wepnę do układu sterującego i znowu wyjmę to dioda nadal świeci czyli chyba tranzystor cały czas jest załączony(wygląda tak jakby utraciło się kontrole nad sterowaniem tranzystora). Dopiero jak wyłączę zasilanie układu to układ powraca do normalnej pracy.

Jaka może być przyczyna tego zjawiska? ;)
  • Helpful post
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Witam,
    kamil94goldman wrote:
    dzięki wielkie ! ;)

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

Witam,

Sprawdziłem inny układ sterowania IRS2001 do tranzystorów mosfet, odbiornik podłączyłem jak na rysunku poniżej:

Wejścia sterujące podłączyłem do wyjść atmegi CO1A oraz OC1B a programowo napisałem program który podawał na te wyjścia PWM. PWM na dwóch wyjściach są ze sobą w fazie.

Układ na pierwszy rzut oka działał poprawnie ale chciałem sprawdzić czy na pewno dwa tranzystory się odpowiednio wyłączają i okazało się że niekiedy zdarza się że jeśli odłączę jedną końcówkę od wejścia sterującego (tylko przy końcówce od górnego tranzystora tak się dzieje) to dioda nadal świeci, czyli wygląda na to że ten tranzystor jakimś sposobem nie wyłączył się. Jeśli potem tą końcówkę z powrotem wepnę do układu sterującego i znowu wyjmę to dioda nadal świeci czyli chyba tranzystor cały czas jest załączony(wygląda tak jakby utraciło się kontrole nad sterowaniem tranzystora). Dopiero jak wyłączę zasilanie układu to układ powraca do normalnej pracy.

Jaka może być przyczyna tego zjawiska? ;)

Ten układ nie będzie działał zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.
    Zastosowany driver steruje górnym tranzystorem w układzie typu "bootstrap", żeby w ogóle górny tranzystor został załączony, kondensator podłączony do VB i VS kiedyś musi się naładować, dzieje się to zazwyczaj po dołączeniu VS do masy przez stosunkowo małą rezystancję.
    Zjawisko, które obserwujesz polega na tym, że po załączeniu dolnego tranzystora ten kondensator ładuje się przez obciążenie dioda / rezystor, dlatego dioda świeci.
    Poczytaj sobie o zasadzie działania drivera tranzystorów mosfet, który wykorzystuje konfigurację "bootstrap". Robi je wielu producentów, jest dużo materiałów na ten temat.

Pozdrawiam
    kamil94goldman
    Level 3  
    Ok, dzięki

Mam jeszcze pytanie co do układu IR2121 czyli sterownika jednego tranzystora z wykrywaniem przeciążenia

układ połączeń wygląda następująco:

W dokumentacji wyczytałem że poprzez wybór kondensatora do wejścia ERR można ustalać opóźnienie wykrywania przeciążenia co można obliczyć z poniższej formuły:

lecz zastanawia mnie czy dobrze rozumiem kiedy zadziała wyłączenie układu przez przeciążenie?
    Znalazłem w dokumentacji poniższy wykres:

Czy dobrze rozumiem że, gdy napięcie na rezystorze pomiarowym (bocznikowym) "CS Input positive Going Threshold (mV)" przedstawione na wykresie powyżej przekroczy typowe napięcie to wtedy zadziała przeciążenie?

Jeszcze mam pytanie dlaczego na schemacie z rysunku pierwszego, tranzystor mosfet ma tak jakby dwie końcówki źródła "S"? ;)
    np. w internecie znalazłem wykorzystanie takiego układu i na tym schemacie nie ma takich dwóch dziwnych końcówek tranzystora:
    Anonymous
    Level 1  
    kamil94goldman
    Level 3  
    Witam,

Interesowałem się układami sterującymi ponieważ chciałbym wykonać przerywacz obniżający napięcie sterowany z atmegi. Na początku chciałbym wykonać przerywacz podwyższająco-obniżający napięcie z 12 V czyli na wyjściu było by napięcie od 0 do ok. 24 V DC.

Lecz zastanawiałem się ostatnio czy można za pomocą przerywacza wykonać zasilacz obniżający napięcie wprost z 230 V AC. Czyli na wyjściu można by regulować napięcie od 0 V do około 325 V DC. Lecz taki przerywacz nie posiada separacji galwanicznej oraz zastanawiam się czy jest bezpieczny dla użytkownika? Czy istnieje potrzeba separacji galwaniczej sprzężenia zwrotnego napięcia?(np z układem transoptora liniowego IL300) oraz sygnału PWM z atmegi aby odizolować cały układ sterowania?

Szkielet schematu takiego zasilacza zamieściłem poniżej.
    Na początku napięcie zmienne jest prostowane czyli na kondensatorze C1 panuje napięcie stałe około 325 V, następnie dzięki układowi przerywacza sterowanego z mikrokontrolera atemega napięcie na wyjściu może być obniżane. Napięcie na wyjściu jest kontrolowane poprzez mikrokontroler. Mierzone napięcie na wyjściu poprzez układ wzmacniacza różnicowego LM358 jest podawane na wejście atmegi na wejście przetwornika ADC oraz porównywane z napięciem zadanym w programie cpu dzięki czemu tranzystor jest odpowiednio wysterowywany sygnałem PWM a mierzone napięcie bedzie wyświetlane na wyświetlaczu LCD (program już w wiekszosci napisałem w jezyku C). Kontrola prądu jest realizowana poprzez układ sterujący tranzystorem na rezystorze bocznikowym RB wiec nie ma chyba potrzeby dodatkowego pomiaru prądu. Zasilanie układów sterujących odbywa się poprzez mały transformator 230/8,5 czyli na kondensatorze C3 panuje napięcie okolo 12 V, napięcie to zasila driver IR2121 oraz poprzez małą przetworniczkę 12/5 V zasilany jest mikrokontroler.

Co myślicie na temat takiego układu?

• Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    kamil94goldman
    Level 3  
    Dziękuję za uwagi ;)

Przetwornica miałaby być na moc około 100 W, więc maksymalny prąd miałby wynosić około 0,3 A. (P = I*U = 0,3 A*325 V = 97,5 W)

Analizując co napisałeś poprawiłem schemat:

- Zastosowałem driver IR2105 czyli układ do sterowania półmostka dzięki czemu nie ma problemu ze sterowaniem górnego tranzystora a gdy dolny tranzystor przewodzi to kondensator C5 zasilający układ sterowania górnego tranzystora, ładuje się.

- Do tranzystora dolnego zastosowałem diodę schottkyego która ma lepsze parametry niż "pasożytnicza dioda mosfeta"

- Mikrokontroler oraz wzmacniacze operacyjne zasilane są poprzez układ stabilizatora z regulowanym napięciem LM317
    napięcie wyjściowe na tym stabilizatorze wynosi: 1,25 V * (1 + R10/R1) = 1,25 * (1 + 8,6/1) = 5 V na wyjściu

- Pomiar napięcia realizowany jest poprzez dzielnik napięcia z rezystorów R2, R3, czyli przy napięciu wyjściowym 325 V na rezystorze R3 panuje napięcie: Upom = 325 * (51k/(51k + 5100k)) = 3,22 V. Dioda D11 (dioda transil) 1N5908 zabezpiecza przed przepięciami. Pomiar jest realizowany poprzez wzmacniacz operacyjny MCP606 (rail-to-rail). z wzmocnieniem k = R6/R7 = 390k/500k = 0,78. Czyli przy pełnym napięciu na wyjściu przetwornicy 325 V na wyjściu wzmacniacza panuje napięcie Uwypom = k * Upom = 0,78 * 3,22 = 2,51 V które poprzez przetwornik jest porównywane z wewnętrznym napięciem referencyjnym mikrokontrolera 2,56 V.
    Mam tu takie pytanie dlaczego gdy dodaję element zabezpieczający musi być wzmacniacz różnicowy a gdy nie to nie potrzebny jest? Chodzi o to że taki element zabezpieczający NON jest przewidziany na inne napięcie i potem trzeba dopasować napięcie na wejście mikrokontrolera?

- Pomiar prądu jest realizowany poprzez rezystor bocznikowy R15. Przy maksymalnym prądzie 0,3 A na rezystorze odłoży się napięcie:
    Upr = 0,3 A * 0,1 V = 0,3 V. Napięcie różnicowe jest wzmacniane z wzmocnieniem k = R13/R11 = 3300k/390k = 8,46. Czyli napięcie na wyjściu tego wzmacniacza różnicowego wynosi U = k * Upr = 8,46 * 0,3 V = 2,54 V. Napięcie to jest podane na przetwornik atmegi które jest porównywane z napięciem referencyjnym i odpowiednio przeskalowane, a w programie gdy przekroczy wartość maksymalną to będzie ograniczane PWM tranzystorów. Lecz nie wiem jak dołączyć diodę zabezpieczającą? dodałem ją na wyjściu wzmacniacza bo na wejściu panować może tylko 0,3 V wiec żadna dioda zabezpieczająca tak szybko nie ograniczy chyba napięcia?

Poniżej załączam schemat, Jak teraz wygląda układ ?