Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RICOH Aficio SG 3100snw - Niepoprawne IP serwera SMTP. Nie da się wgrać firmware

safbot1st 08 Aug 2017 13:38 3021 3
Nazwa.pl
    safbot1st
    Level 43  
    Koledzy, potrzebna mi Wasza pomoc:

Urządzenie: RICOH Afisco SG 3100snw. Firmware drukarki 2.0.2
    System Windows 7 64 bit.

Dzisiaj ustawiałem drukowanie ze smartfona HTC ONE A9 przez wi-fi. Schody zaczęły się już od sparowania Ricoh`a z routerem przez WPS i PIN. Bezskutecznie. Zmuszony byłem połączyć się bezpośrednio z routerem kablem LAN. Postanowiłem zmienić tryb pracy routera z bridge (rozsyłania IP) na punkt dostępu (w międzyczasie od ISP otrzymałem info, że to nie ma znaczenia). Efekt był taki, że zgubiłem IP routera, za to udało się wywołać ustawienia drukarki przez stronę przeglądarki. Ustawiłem IP na 192.168.5.65, kiedy adres wi-fi to 192.168.5.31. W tym samym momencie wgrywałem firmware, a jako, że nie znalazłem nigdzie wsadu do flashu z poziomu strony przeglądarki z ustawieniami, postanowiłem skorzystać z kabla USB i dostępnych firmware 2.0.7 i 2.0.8. Były to po 2 pliki exe i 1 bat w każdej wersji, niestety nie rozpoznawały one urządzenia. Co ciekawe wyświetlały one error o niemożności zaflashowania układu wi-fi. Zdziwiłem się kiedy okazało się, że firmware wi-fi z wersji 0.0 wskoczył na 1.5.
    Przez to, że obie czynności - zmianę IP i flash wi-fi wykonałem jednocześnie, nie wiem, co pomogło, jednak drukarka zaczęła być widoczna przez wi-fi na stronie przeglądarki i powstała możliwość drukowania PDF przez wtyczkę Ricoh`a za pomocą standardowego polecenia Print.
    Android niestety nie widzi drukarki przez Settings->Printing->Cloud Print->Add Printer, co powoduje, że nie da się drukować plików Word. Tutaj też liczę na wasze sugestie. :(
    Przejdźmy jednak do sedna. Skanowanie na e-mail. Dodałem nadawcę i testowego odbiorcę do książki adresowej, próbowałem skonfigurować serwery poczty gmail i o2. Użyłem SMTP jak tu:
    smtp-relay.gmail.com smtp.gmail.com aspmx.l.google.com
    https://support.google.com/a/answer/176600?hl=pl
    Z tego, co mi wiadomo, urządzenie nie obsługuje SSL, więc smtp.gmail.com odpada. Otrzymany komunikat:
    Niepoprawne IP serwera SMTP.
    Z kontem o2 ten sam komunikat. Przeglądałem tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3010180.html#14562312
    Rozumiem, że muszę sprawdzić serwery DNS w ustawieniach wi-fi Ricoh`a? Jak je prawidłowo ustawić?
    Czy dysponujecie "gołymi" adresami IP poczty gmail, aby DNSy nie mieszały sytuacji?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3151948.html#15364826
    Do urządzenia dołączono w instrukcji 3 zakresy adresów IP, przy których urządzenie poprawnie pracuje. Jakoś od 10.0.0.0 do 10.0.255.255, od 172.0.0.0 do 17x.xxx.xxx.xxx i 192.165.0.0 do 192.168.255.255. (dokładnie podam rano, uzupełnię model routera wrzucę screeny i będę kontynuować z miejsca, gdzie jest router)
    Próbowałem adresu 10.0.0.1 i 192.168.5.32 (za blisko i był konflikt z innym PC), ale dopiero na 192.168.5.65 była łączność z routerem przez wi-fi przez www.
    Czy naprawdę pomoże zmiana IP urządzenia?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2027318.html
    Powyżej do wglądu panel Ricocha.
    Inna sprawa, którą wyczytałem w sieci, że wysyłanie email nie zadziała, dopóki nie skonfiguruje się poczty w np. outlooku
    i dopiero po tej operacji i ustawieniu identycznych ustawień w skanerze wysyłanie maili ze skanera zacznie działać.
    Czy to prawda, czy mit?
    Czy ISP może blokować mi porty do serwera SMTP?
    Może jedynym wyjściem będzie zmiana routera, albo flash najnowszego firmware do niego? (to dopiero po tym jak ISP, który na starym IP ma teraz logowanie do AirIOS`a zrobi porządek z routerem).
    Proszę pomóżcie. Wszelkie uwagi będą nieocenione.
    Dodano po 10 [godziny] 15 [minuty]:
    Czytam:
    https://www.ricoh.com/software/printandscan/pdf/smartdeviceprint_Manual_android_e.pdf
    i przybiło mnie, że formaty worda, excela nie są obsługiwane. Jak to obejść?
    EDIT:
    Witam po przerwie. Router był u dostawcy sieci i teraz IP są 192.168.1.0-240.
    Problem pozostał. DHCP przydziela drukarce dziwne IP.
    Na początek przyznał 127.0.0.1.
    Dlaczego?
    Jeśli ktoś się odezwie w temacie, niechże podpowie, czy można zmienić jakoś ustawienia routera, aby tylko zostawić włączone DHCP.
    Czy mam na sztywno ustawić IP komputerom w tej sieci domowej i drukarce i to załatwi sprawę? Help...
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    tygellin
    Level 22  
    Ten nadany adres 127.0.0... oznacza ,że urządzenie nie pobrało adresu. Ogólnie Wi-Fi w tych żelach to mocno naciągana opcja. Działa jedynie z bliskiej odległości od drukarki. Oczywiście pamiętasz o przepięciu tego złącza na opcje WIFi pod ADF.. Ja te urządzenia zawsze podpinam jednak po Lanie i nie ma wtedy żadnych problemów. Z drugiej strony, że też chce Ci się wgrywać softy do takich popierdółek. Te drukarki są objęte serwisem centralnym Ricoha i można je zgłosić w systemie serwisowym producenta- oczywiście o ile kupiłeś w autoryzowanym kanale sprzedażowym.
  • Nazwa.pl
    safbot1st
    Level 43  
    Jeju, dzięki Ci za info. Tak podejrzewałem, że nie najlepszej jakości ten układ wi-fi w niej.
    tygellin wrote:
    Oczywiście pamiętasz o przepięciu tego złącza na opcje WIFi pod ADF..

Jasne, inaczej bym w ogóle nie miał panelu drukarki na stronie.
    Podpiąłbym po L:A+N`ie, ale zadanie polegało na zrobieniu wi-fi skoro jest, a teraz rozumiem, że lepiej jakby go nie było... ;(
    tygellin wrote:
    Z drugiej strony, że też chce Ci się wgrywać softy do takich popierdółek.

Tak się umówiłem z sąsiadem. :D
    tygellin wrote:
    Te drukarki są objęte serwisem centralnym Ricoha i można je zgłosić w systemie serwisowym producenta- oczywiście o ile kupiłeś w autoryzowanym kanale sprzedażowym.

Dzięki na info. Takiej odpowiedzi potrzebowałem - od osoby co się trochę poznała na tym sprzęcie.
    safbot1st
    Level 43  
    tygellin wrote:
    Działa jedynie z bliskiej odległości od drukarki.

To była kluczowa podpowiedź.
    ROZWIĄZANIE:
    1) Zmieniono router z Asus RT-N12E na TP-LINK TL-WA830RE Expander.
    2) Nie była do końca sprawna wtyczka ze skrętki od modemu ISP. Nie stykała do końca - tak się wydaje.
    Czy to miało jakiś wpływ? Przepustowość sieci Ethernet skoczyła z 1Mb/s do 7Mb/s ale ciężko stwierdzić, bo router przy okazji zmieniłem...
    3) Finalnie! po zmianie routera na mocniejszy okazało się, że 4-5 metrów + ściana to dla drukarki za dużo.
    Po paru modyfikacjach miejsca postawienia routera, 2-3 metry od drukarki, przestała biegać po kanałach w poszukiwaniu puntu dostępu i po przesłaniu 60-100 pakietów można się dostać na nią przez www!!!
    Co za tym idzie można już drukować ze smartfona z PC i skanować do folderu SMB (udostępnionego z laptopa).

Dziękuję ślicznie koledze @tygellin raz jeszcze! ! ! YEY ! ! !