Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HDD SAMSUNG HD161HJ czy HITACHI HDP725016GLA380 160GB który najmniej awaryjny ?

bicik4096 07 Aug 2017 21:36 537 3
    bicik4096
    Level 4  
    Witam

Chcę kupić używany dysk 160 Gb za grosze na Allegro. Mam do wyboru:

1. SAMSUNG HD161HJ
    2. HITACHI HDP725016GLA380

Jak myślicie, który będzie cichy i najmniej awaryjny ? Przeznaczeniem jest ciągła praca w energooszczędnym komputerze z płytą ASUS AT5NM10-I ( Intel Atom D510 ). Komputer robi za serwer plików po LAN-ie, oraz służy do domowego monitoringu 24 h / dobę. Jeden dysk w komputerze na pliki do pracy, to szybka nowa Toshiba, a ten jeden z dwóch w/w, używany, ma służyć jedynie na system dla tegoż komputera i na dane z monitoringu. Obecnie mam system na 80 Gb Hitachi używanym, i wszystko chodzi ok. Chciałem zmienić na 160 Gb głównie dlatego, aby dane z monitoringu miały więcej miejsca bo mi przybyło kamerek.

Wydaje mi się że Hitachi będzie lepszy, jak myślicie ? Warto dodać że na tym komputerze, nie pracuję, on jedynie robi za domowy serwer plików oraz monitoring.
    Bardzo ważny jest dla mnie hałas. Toshiba którą tam mam, cicha i się nie grzeje, wypasik. Natomiast ten używany Hitachi 80 Gb, ujdzie z hałasem, nieco chrobocze.
    Gdyby 160 Gb jeden z w/w dysków chodził cicho i bezawaryjnie biorę raz dwa...
    badboy84
    Level 43  
    Trudno powiedzieć bo reguły żadnej nie ma, generalnie bierz tego co jest w dobrym stanie i ma mniejszy "przebieg" ale żeby to stwierdzić trzeba posiadać SMART tych dysków. Generalnie dyski są takie same, 7200RPM, SATA II i 8MB pamięci cache.
    310artur
    Level 43  
    bicik4096 wrote:
    SAMSUNG HD161HJ

Nie jestem specem od dysków ale tego mam. Pracuje u mnie jakieś 8-10 lat. Ma na liczniku obecnie 35391 godzin. Jest dość cichy choć zmienia repertuar z wiekiem. Początkowo wydawał raczej wyższe tony takie świsty z czasem zaczął wydawać dźwięki podobne do starszych HDD ale nadal nie jest jakoś bardzo słyszalny. Jest raczej wolny z natury ale do tego pewnie starczy. Jest chłodny - moja sztuka przynajmniej sporadycznie rozgrzewa się powyżej 5 stopni ponad otoczenie.
    Może mam szczęście a może to udany model.
    bicik4096
    Level 4  
    Kupiłem tego Hitachi. Chodzi cicho, nie grzeje się, wydaje się być bardzo dobry jak na używany sprzęt. Poleciał przez MHDD, sektory wydają się być ok. Chodzi parę dni 24 h / dobę, jak na razie nie ma problemów. W stosunku do poprzednich Hitachi o mniejszej pojemności 80 Gb, widać różnicę. Ten który kupiłem Hitachi 160 Gb, nie grzeje się tak jak poprzednicy ( Hitachi 80 Gb ), chodzi ciszej niż ( Hitachi 80 Gb )i jest szybszy.