Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.

vortuss 08 Sie 2017 18:25 5088 22
  • #1 08 Sie 2017 18:25
    vortuss
    Poziom 3  

    Witam serdecznie. Posiadam auto Audi a3 8l attraction 2001r. 1.6 benz. Auto kupiłem bez fabrycznego radia. Kupiłem radio Pioneer DEH-1800UB, jednak nie wiem jak je podłączyć pod moje auto. Dokupiłem również przejściówkę (adapter ISO) jednak dalej nie wiem jak mam to podłączyć... Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Dodaje zdjęcia:
    Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.

    0 22
  • Sklep HeluKabel
  • #2 08 Sie 2017 18:54
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Z pierwszego zdjęcia kostkę pomarańczową podłączasz do prawej kostki z zdjęcia 3. Czarna kostka z pierwszego zdjęcia (ta po lewej) do lewej kostki z 3 zdjęcia. Ostatniej kostki nie podłączasz w ogóle bo to pewnie jakiś wyświetlacz zewnętrzny, może komputer pokładowy. Inaczej tych kostek się nie da podpiąć :D Ta przejściówka z drugiego zdjęcia jest zbędna raczej.

    Do podłączenia anteny potrzebujesz przejściówki. W sklepie typu norauto, media markt itp. będą wiedzieć o jaką chodzi. Dokładnie coś takiego https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/adapte...uAQGRtRirO1dQE9Bf9UaAkGgEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

    Jeżeli masz głośniki z tyłu i sub to zabawy będziesz miał trochę więcej. Bo za to odpowiedzialna jest 3 kostka. Znalazłem gdzieś na jakimś forum:
    "Witam,
    wymieniałem dzisiaj radyjko chorus II, audi 2002 3d na systemie nokii na radyjko pionieera.
    Na początku podłączyłem same kostki iso to działały mi tylko głośniki z przodu.
    Zacząłem przeszukiwać forum ale niestety nie napotkałem problemu taki jak mój.
    Mam trzy kostki 2 ISO 1 szeroka C1.
    Z kostki C1 podłączyłem kabelek biało czarny pod remote control system w radiu kabel biało niebieski- to jest zasilanie wzmacniacza.
    Następnie kabelki niebieski i jeden z dwóch połączonych razem podłączam zielony pasek i zielony +/- prawego głośnika i brązowo czerwony i jeden z dwóch połączonych razem podłączam z fioletowy pasek i fioletowy.
    Przekręcam kulczyk, odpala się radio i wzmacniacz graja wszystkie głośniki i sub."

    Możesz zakupić również taki adapter. Wpinasz go do kostek co są w samochodzie (czarna podwójna wtyczka i ta po prawej na zdjęciu) i te co zostaną (2 kostki po lewej) podłączasz do radia tak jak u góry pisałem.
    http://allegro.pl/adapter-bose-iso-audi-a2-a3-8l-8p-a4-b5-b6-avant-i6752043951.html

    0
  • #3 08 Sie 2017 19:15
    vortuss
    Poziom 3  

    Podpialem te kostki tak jak napisales,ale nic sie niestety nie dzieje.... Dodaje zdjecia.
    A o sub bede sie martwil pozniej jak juz podlacze.Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.

    0
  • #4 08 Sie 2017 19:22
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Bezpieczniki sprawdź i przekręć kluczyk :p nie ma innej opcji tego podłączyć.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #5 08 Sie 2017 19:33
    vortuss
    Poziom 3  

    Klucz przekrecony,to oczywiste :D. A ktory bezpiecznik odpowiada za radio?

    0
  • Pomocny post
    #6 08 Sie 2017 19:37
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Musisz poszukać w instrukcji. Na necie znajdziesz. Widocznie nie dochodzi tam napięcie bo przy takim podłączeniu powinno się włączyć normalnie. Jak bezpieczniki będą ok to sprawa się skomplikuje bo będziesz musiał nowe kable ciągnąć. Stare radio działało? Najlepiej weź jakaś żarówkę 12v, jakaś led albo coś takiego i zobacz czy dochodzi tam prąd.

    0
  • #7 08 Sie 2017 20:02
    vortuss
    Poziom 3  

    Kupilem auto bez radia wiec nie wiem czy dzialalo. Bezpieczniki wygladaja na dobre wiec nie wiem co moge jeszcze zrobic...

    0
  • #8 08 Sie 2017 20:24
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Musisz jakoś sprawdzić czy dochodzi tam prąd. Nic innego nie wymyślisz. Możesz miernikiem jak masz, a jak nie to zrób jakaś próbówkę z diody Led lub jakieś żarówki 12v. Prąd musi być na +12v i na pamięci według tego schematu (u ciebie kostka czarna mniejsza) https://goo.gl/images/cXfRUR

    0
  • #9 08 Sie 2017 22:54
    vortuss
    Poziom 3  

    Narazie nie mam jak sprawdzic czy dochodzi prad. Ale mam jeszcze pytanie,czy w tych dwoch kostkach ktore wychodza z auta (brazowa i czarna) nie powinno w nich byc wiecej kabelkow? Razem w dwoch mam tylko siedem (4 i 3).

    0
  • #10 08 Sie 2017 23:17
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Zobacz ten schemat co podałem wyżej i będziesz miał odpowiedź. W Audi pod radio są podłączone tylko przednie głośniki dlatego też w pomarańczowej kostce są 4 kable. Te puste były by do tylnych głośników ale w tym aucie są one zasilane zewnętrznym wzmacniaczem które łączy się z radiem za pomocą tej 3 kostki.

    A co do czarnej kostki ISO to nie ma tam tylko remote, ale dlatego że kabel ten przeniesiony jest również do tej dużej kostki, żeby wzmacniacz się włączał z radiem. Jeżeli byś chciał podpiąć dodatkowy wzmacniacz to wtedy musisz niebieski kabelek połączyć z remote we wzmacniaczu (niebiesko biały kabel wychodzący prosto z radia, opisany jako remote) . Ale tak jak masz jest ok. 3 kable zasilające w jednej kostce (+12v, stacyjka i masa) i 4 kable w drugiej kostce (+ i - z głośników przednich).

    Jak masz możliwość to podepnij te radio u kogoś w aucie bo może one jest po prostu uszkodzone. Ewentualnie weź trochę kabla i podłącz te radio na chwilę bezpośrednio do akumulatora. +12v i stacyjke do plusa aku, a masę do minusa.

    Kabel czerwony i żółty nie jest czasem odpiety na tym kablu co był do radia? Bo tam są takie szybko złączki.

    Bezpiecznik 42 z boku odpowiada za radio

    0
  • #11 08 Sie 2017 23:40
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    @vortuss będzie mały problem bo Twoje A3 ma instalację do radia na CAN'ie
    W czarnej wtyczce zasilającej gdzie są 3 kable masz tylko zasilanie i linię diagnostyczną K

    Żeby zasilić te radio potrzebujesz połączyć przewód czerwony z żółtym w kablach z radia. Po tym zabiegu powinno zaświecić.

    W brązowej kostce iso z samochodu masz tylko głośniki przód. Jak podłączysz do radia to powinny zagrać.

    Jeśli chcesz żeby zagrał tył to poszukaj: Adapter do aktywnego systemu BOSE AUDI (ISO)


    Najlepiej było by tam zainstalować ori radio z audi np concert, bo inne nie będą miały logiki zapłony, regulowanego podświetlenia no i jeśli masz licznik z FISem to na nim będziesz miał RDS.

    2
  • #12 09 Sie 2017 10:53
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Faktycznie chyba tak jest jak pisze Heinzek. Tutaj opis kostki ISO z Audi http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm

    Więc jedyna możliwość to połączyć czerwony i żółty kabel co idzie z radia że sobą i podłączenie go do pionu oznaczonego jako +12v stałe.

    A jak chcesz mieć włączanie z kluczykiem to musisz przerobić instalacje. Myślę że można by było wziąć prąd z zapalniczki albo innego urządzenia co się włącza z kluczem. Wtedy kabelek z tej zapalniczki podłączasz pod czerwony kabel, a żółty kabel podłączasz pod pamięć zgodnie z tym schematem kostki ISO co wysyłałem w poprzednim poście.

    1
  • #13 09 Sie 2017 23:31
    vortuss
    Poziom 3  

    Polaczylem te kabelki i radyjko smiga,podlacze tylko antene i bedzie ok.
    Bardzo dziekuje wam za pomoc!

    0
  • #14 10 Sie 2017 06:13
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    Ten wzmacniacz antenowy podłącz do niebieskiego kabla który wychodzi z wiązki z radia.

    1
  • #15 10 Sie 2017 17:53
    vortuss
    Poziom 3  

    Wszystko ladnie,pieknie, tylko mam pytanie.
    Czy da rade zrobic cos zeby graly tylne glosniki+sub? Obejdzie sie bez adaptera czy jednak bede musial kupic?

    Edit: A jak te radio wsunac do tej kieszeni? Praktycznie idzie do max 3/4 i dalej sie cos blokuje...a nic tam nie wystaje,kable tez raczej nie przeszkadzaja

    0
  • #16 10 Sie 2017 21:56
    adam_1991r
    Poziom 23  

    U góry dałem jakiś opis ale nie wiem czy zadziała. Kup adapter i z głowy. Jeżeli chodzi o wsuniecie to najczęściej właśnie blokują kable. Może kostkę iso wciśnij na dół bo może blokować :p

    0
  • Pomocny post
    #17 10 Sie 2017 23:13
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    vortuss napisał:
    Czy da rade zrobic cos zeby graly tylne glosniki+sub? Obejdzie sie bez adaptera czy jednak bede musial kupic?
    Wszystko zależy od Twoich umiejętności. Adapter kupujesz i podłączasz.

    Bez adaptera to musisz troszkę zakombinować.
    Audi a3 8l podłączenie pionier - Jak podłączyć radio.

    Jak widzisz tak są połączone kostki w Twoim aucie (prawie, bo nie masz systemu BOSE)
    Żeby zagrał tył to musisz podłączyć w sumie 4 piny. Interesuje Cię tylko kostka ISO C1 i wyjście RCA z radia + niebieski kabel na włączenie wzmacniacza.

    Więc potrzebujesz krótki kabel z jednej strony zakończony końcówkami chinch które podłączasz do wyjść RCA w radiu. Kable będą kończyć się żyłą "gorącą"białą (kanał lewy) i oplotem (masa) oraz żyłą "gorącą" czerwoną (kanał prawy) i oplotem (masa)
    Masy podłączasz razem i podłączasz do pinu 3 kostki C1
    Żyła czerwona do pinu 2
    Żyła biała do pinu 1

    Kabel niebieski z radia razem z podłączonym wzmacniaczem do anteny podłączasz do pinu 6 kostki ISO C1.

    Wtedy tył zagra :)

    2
  • #18 15 Sie 2017 13:50
    vortuss
    Poziom 3  

    To chyba sobie narazie dam spokoj, w przyszlosci kupie sobie ten adapter.

    Ale mecze sie ciagle z wsunieciem tego radia do konca...ciagle pare cm zostaje i nie idzie dalej,kable probowalem ulozyc ale to nic nie daje..a tak jak wystaje to niezaladnie to wyglada

    0
  • Pomocny post
    #20 16 Sie 2017 15:24
    adam_1991r
    Poziom 23  

    Ciężka sprawa. Może coś się tam z tyłu podwija i blokuje. To jest przewaga radia bez cd, które jest dużo krótsze :p

    0
  • #21 30 Sie 2017 18:02
    vortuss
    Poziom 3  

    Witam, to znowu ja, radio wsunięte, ale mam inny problem. Pobawiłem się i próbowałem podłączyć bez adaptera, tylne głośniki+sub. Jednak efekt jest taki że działa tylko przód+subwoofer, a tył nie chodzi. Wlutowałem chinche tak, jak było podane wcześniej, ale tył nie gra. Jakieś pomysły? Dodaje zdjęcia.
    Pozdrawiam.

    0
  • #23 29 Gru 2017 18:23
    Krraap
    Poziom 1  

    Musisz ścisnąć dolną i górną blaszke radia, wtedy powinno ci wejść całe.

    0