Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roger PRT12-BK i programowanie nastaw konfiguracyjnych

--MaR-- 09 Aug 2017 15:39 1668 13
    --MaR--
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Mam czytnik Roger PRT12-BK, który pracuje w trybie autonomicznym uproszczonym.
    Chciałbym skrócić czas impulsu na wyjściach poprzez nastawy konfiguracyjne C1C2,
    Instrukcja:
    http://www.roger.pl/pl/component/docman/doc_download/31-prt12-bk-instrukcja-obslugi-wersji-bez-klawiatury-polski.html
    Na stronie 13 jest opis jak to zrobić, ale nie bardzo wiem, jak mam wprowadzić nastawę C1C2, ponieważ "C" nie mogę zdefiniować odczytem karty.
    Czy ktoś wie, jak rozwiązać mój problem? DOmyślnie ustawione jest 4 sekundy, a ja potrzebuję tylko 1-2s.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Nie mogę jeszcze podłączyć przycisku wyjścia, czy ktoś wie może jak to zrobić?
    Mscichu
    Level 17  
    Nie wprowadzasz C tylko musisz wprowadzić całą sekwencję od C1 do C13. U Ciebie C1=0 C2=1 lub 2.
    Z kolei wprowadzanie cyfr kartą masz opisane na stronie 11.
    Do wejścia wyjścia ustaw C7=2

Sprawdź bo robiłem to bardzo dawno i już nie za bardzo pamiętam.
    --MaR--
    Level 10  
    @Mscichu
    Prawie działa, z tym że jakbym chciał ustawić np. czas impulsu 12v na CLK i DTA to nie ma problemu. Wprowadzam kolejno dane i działa, natomiast jak w ten sam sposób chcę zmienić C7 i ustawić rygiel (jako wej. 2.), to wyrzuca mnie z trybu instalatora i słyszę jeden, długi dźwięk - niepowodzenie.
    Możliwe jest, żeby w trybie autonomicznym uproszczonym nie da się ustawić przycisku na wyjście za pośrednictwem IN1? Próbowałem to samo w autonomicznym pełnym - udaje się, ale impuls na DTA i CLK jest cały czas, więc tak nie obejdę tego problemu.
    Na moje oko wygląda na to, że jak chcę przycisk wyjścia, to muszę dokupić albo XM-2 Rogera, albo jakiś przekaźnik, który po otrzymaniu impulsa +12v załącza wyjście na X sekund (o ile coś takiego istnieje), ale może Kolega jest bardziej zorientowany niż ja. :)
    Mscichu
    Level 17  
    Po pierwsze przycisk wyjścia jest wejściem dla urządzenia (stan wysoki gdy nieaktywne, stan niski gdy aktywne).
    Możesz spróbować zaprogramować np C6 jako przycisk wyjścia (linia DTA)
    --MaR--
    Level 10  
    Mscichu wrote:
    Możesz spróbować zaprogramować np C6 jako przycisk wyjścia (linia DTA)

To mi niewiele zmieni, ponieważ w momencie odczytu breloka (przy zalogowaniu) na DTA mam +12V a na CLK mam COM.
    Gdy DTA podmienię na "Przycisk wyjścia", to gdzie wtedy będę miał miejsca na zasilanie rygla?
    Mscichu
    Level 17  
    Musisz zastosować przekaźnik podłączając pod CLK (C5=4 wyzwala impuls o czas w C1C2) i do masy z drugiej strony cewki. Masz wtedy wolne DTA (które standardowo zaprogramowane są jako informacja o stanie rozbrojenia dlatego masz tam masę). Kolejną sprawą jest, że nie powinieneś podłączać elektrozaczepu bezpośrednio do pinu tylko jak jest w instrukcji właśnie przez przekaźnik z diodą przeciwprzepięciową (str. 17)
    --MaR--
    Level 10  
    @Mscichu
    Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, sugerujesz mi podłączenie takie, jak już wykonałem, czyli +12V (DTA) oraz COM (CLK) sterują elektrozaczepem (przez przekaźnik z diodą), a do kabelka CLK (COM) oraz IN1 podłączam przycisk monostabilny, który zewrze styki i otworzy przejście na czas C1C2, tak?

Niestety, ale nie mogę zaprogramować C7 (IN1) jako 2 (przycisk wyjścia) :(

Dodano po 27 [minuty]:

Co by się stało, gdybym dostarczył zasilanie do DTA i CLK? Zepsułby się czytnik, czy nastąpiłoby odblokowanie na czas C1C2?
    Mscichu
    Level 17  
    Wykorzystaj wyjście które daje +12V do sterowania cewką przekaźnika, a drugie wyjście jako przycisk wejścia skoro na IN1 nie działa.
    Cewkę podłączasz tak: z jednej strony pod złącze sterujące (według tego co piszesz to do DTA) a druga strona idzie do masy zasilania. Pozostaje Tobie IN1 (którego nie możesz zaprogramować jako przycisk wejścia) oraz CLK (wcześniej wykorzystałeś jako masę) które wykorzystasz do przycisku wyjścia.
    --MaR--
    Level 10  
    Niestety przy próbie ustawienia C5 - 2 wyrzuca mi błąd - jeden długi "beeeeep".
  • Helpful post
    Mscichu
    Level 17  
    Napisz maila do serwisu. W instrukcji nie ma napisane, że nie będzie pracować tak jak chcesz ustawić.
    --MaR--
    Level 10  
    Mscichu wrote:
    Napisz maila do serwisu. W instrukcji nie ma napisane, że nie będzie pracować tak jak chcesz ustawić.

Dzięki za info. Napiszę do Rogera, w razie problemów odezwę się. :)

Dodano po 5 [godziny]:

@Mscichu
    Mam jeszcze jedno pytanie, ale wydaje mi się, że będziesz się lepiej orientował w temacie.

Otóż dopóki czekam na odpowiedź z Rogera, myślałem żeby zakupić jakiś włącznik czasowy, tylko tu jest problem - jaki?
    Myślałem żeby do włącznika podłączyć przycisk monostabilny (jak do dzwonka), tylko pytanie jak to podłączyć, żeby był impuls 230V lub 12V lub chociaż zwarcie styków.
    Może kolega wie jak mogę to zrobić?

Dodano po 4 [minuty]:

Może coś w tym stylu? Nadałoby się takie coś?
    Model: AVT1689
  • Helpful post
    Mscichu
    Level 17  
    Może za późno ale jeżeli chodzi o coś a'la przycisk wyjścia to MIFON miał kiedyś dotykowy przycisk z podtrzymaniem (chyba do 60s)
    A jak sytuacja z Rogerem?
    --MaR--
    Level 10  
    Dostałem w tygodniu informację od Rogera.
    Taki miły pan z obsługi klienta powiedział mi gdzie był problem... Otóż "2 - przycisk wyjścia" był przypisany do swóxh nastaw konfiguracyjnych, do linii IN1 i jeszcze jakiejś innej (domyślnie przypisane do linii w module XM-2).
    Do C7 (IN1) przypisałem rekord 2., a przy innej nastawie zmieniłem 2. na 0. i działa elegancko.
    Dzięki za pomoc.
    Mscichu
    Level 17  
    Dzięki! Będę też wiedział na przyszłość :)