logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Suszarni Iskierka - błędne odczyty temperatury, jak naprawić?

boobi17 10 Sie 2017 17:04 786 5
  • #1 16635054
    boobi17
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam uszkodzony sterownik suszarni mojego ojca. Sterownik działa w ten sposób: gdy rzeczywista temperatura w komorze suszenia spadnie o minimum 2 stopnie C poniżej zadanej załącza się palnik na olej opałowy i pracuje do momentu osiągnięcia zadanej temperatury (sterownik zamyka obieg fazy i palnik załącza się, gdy temperatura urośnie sterownik zatrzymuje przepływ prądu i palnik zatrzymuje się) . Problem tego sterownika jest taki, iż pokazuje on wyższą temperaturę aniżeli jest w rzeczywistości. Różnica to około 10 - 15 stopni. Rozwiązałem problem tymczasowo, kupując na allegro podobny chiński sterownik ale obawiam się, że długo może nie popracować. Może ktoś doradzi jaki element na płytce wymienić aby udało się to ustrojstwo uratować, Dodaję, że gdy odłączam elektroniczny termometr i po chwili podłączam to przez sekundę urządzenie pokazuje właściwą temperaturę. Termometr jest na pewno dobry, bo sprawdzałem na 3 różnych. Poniżej zdjęcia oraz filmik z pokazanym problemem.

Sterownik Suszarni Iskierka - błędne odczyty temperatury, jak naprawić? Sterownik Suszarni Iskierka - błędne odczyty temperatury, jak naprawić? Sterownik Suszarni Iskierka - błędne odczyty temperatury, jak naprawić? Sterownik Suszarni Iskierka - błędne odczyty temperatury, jak naprawić?
  • #2 16635190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16635223
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Dlaczego przy AT89C2051 są takie posmarkane luty? Na początek może to popraw, bo niewykluczone że tam jest jakiś problem. No chyba, że to wynik poprawiania :P
  • #4 16635264
    boobi17
    Poziom 2  
    numer scalaka to: atmel 833, niżej: 24c02, jeszcze niżej: pc. Co do tych lutów to dobrze zauważyłeś że to moja robota, ale tam wszystko jest w porządku, chociaż faktycznie nieładnie to wygląda:)
  • #5 16635472
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Jeśli to efekt starzenia to najbardziej podejrzane są kondensatory elektrolityczne.
    Po drugie - zakłócenia ci tam nie przeszkadzają? PE masz podłączony?
    Po trzecie to serwis producenta http://www.papa-wroc.pl/ moze ci zapewne udzielić informacji o zastosowanym czujniku - podmień go.
    Po czwarte - to jest po prostu termostat, mozesz go zastapić kazdym innym termostatem...
  • #6 16635576
    boobi17
    Poziom 2  
    jdubowski napisał:
    Jeśli to efekt starzenia to najbardziej podejrzane są kondensatory elektrolityczne.
    Po drugie - zakłócenia ci tam nie przeszkadzają? PE masz podłączony?
    Po trzecie to serwis producenta http://www.papa-wroc.pl/ moze ci zapewne udzielić informacji o zastosowanym czujniku - podmień go.
    Po czwarte - to jest po prostu termostat, mozesz go zastapić kazdym innym termostatem...

AD 1. Sterownik ma z 15 lat, więc coś w tym może być, spróbuje wymienić.
    AD 2. Wcześniej nie było żadnych zakłóceń, tak jak mówiłem sprzęt używany już dobre 15 lat.
    AD 3. Dzwoniłem do serwisu już dawno się tym nie zajmują, sterownik jest złożony jedynie z ich wybiorczych części.
    AD 4. Tak wiem ze jest to termostat, zastąpiłem go innym chińskim. Jednak mój ojciec to człowiek tamtej ery i ciężko mu się do czegoś nowego przyzwyczaić, naciska mnie żebym reaktywował stary sterownik, bo mu ładniej pasuje w pomieszczeniu sterowniczym... ehh
REKLAMA