Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu

len1991 10 Aug 2017 20:45 2361 12
    len1991
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Mam problem ze spawarką jak w temacie, a mianowicie dotarła ona do mnie po wymianie potencjometru posuwu drutu. Nie wiem jaki był w oryginale, ale zamieniono go na 10k Ohm. Problem polegał na tym, że praktycznie silnik nie reagował na zmianę regulacji, cały czas kręcił prawie na pełnych obrotach, a napięcie na silniczku oscylowało w okolicach 30V + - 0,5V, zmiana obrotów nieodczuwalna. Zerkając na pozostałe potencjometry, które pasowałyby na otwory płytki pcb stwierdziłem że ten musi być taki sam. pomiary wykazały rezystancję 255k Ohm.
    Zakupiłem zamienny potencjometr o wartościach 220k Ohm 0,5W, który nie pasuje na otwory, ale to nie ważne gdyż miał to być test. Po zamontowaniu okazało się że różnica w obrotach jest już widoczna, lecz nadal w granicach trzech wolt, czyli napięcie na silniku posuwu drutu teraz wynosi pomiędzy 27-30V.
    Przed montażem rezystancja na nowym potencjometrze wynosiła 0-222k Ohm, czyli tak jak powinna. Po montażu zauważyłem że zmiana obrotów silnika jest widoczna dtylko do połowy zakresu regulacji, od połowy bieżni już prawie nic się nie zmienia. Pomiar wykazał że opór potencjometru na płytce oscyluje pomiędzy 150-222k Ohm.

Stąd moje pytanie, co powoduje taki wzrost rezystancji? Dlaczego opór nie spada do zera? I co można jeszcze zrobić aby regulacja zaczęła pracować w pełnym zakresie?
    Proszę Panów o pomoc, gdyż sam prześledziłem już kilka postów i schematów, lecz nie mam dobrego pomysłu.
    Wklejam kilka zdjęć, płytka miała pozrywane ścieżki, więc musiałem improwizować i dolutować druciki.

Proszę Panów o pomoc, gdyż sam prześledziłem już kilka postów i schematów, lecz nie mam dobrego pomysłu.
    Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Gabaryty potencjometru nie mają związku z jego rezystancją, w ramach jednego modelu mogą być rezystancje od 50 Ohm, do 1 MOhm i więcej... z wyglądu nie będą się niczym różnić. Rezystancja potencjometru zmienia się pomiędzy wyprowadzeniem środkowym a jednym ze skrajnych.
    len1991
    Level 9  
    Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Nie sugerowałem się gabarytami, lecz pomiarem rezystancji pozostałych potencjometrów, załączam zdjęcia z pomiarów.

Mierzyłem pomiędzy + a - potencjometru, ponieważ chciałem pokazać że po zamontowaniu w układ max rezystancja spadła do 150k Ohm, zamiast 222.Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    a) To że inny potencjometr ma taką wartość nie znaczy, że ten miał mieć taką samą. Na obudowanie każdego potencjometru jest nadrukowana/wytłoczona jego rezystancja. Sądzę, że ten kto wymieniał potencjometr wiedział jaki tam był oryginalnie, a układ źle działa bo pozostała tam jakaś inna usterka.
    b) W obwodzie są inne elementy, które mogą "bocznikować" potencjometr, zmniejszając wypadkową rezystancję. Jeśli się coś mierzy, zawsze trzeba wiedzieć co się mierzy i na jakiej zasadzie ten pomiar się odbywa...
    len1991
    Level 9  
    Dzięki za rady, lecz masz może jakiś pomysł gdzie szukać usterki? Potencjometr w środku płytki przy lewej krawędzi (czarny z regulacją wewnątrz) jest również powiązany z regulacją posuwu drutu, gdyż zmiana jego rezystancji obniża lub przyśpiesza obroty silniczka drutu. Napięcie na nim spada wtedy do 19V lub wzrasta do 31V, lecz potencjometr główny zmienia zakres regulacji w dalszym ciągu jedynie o 3V.
    Jakbyś przyjrzał się pozostałym potencjometrom, jeden z górnych w tej samej obudowie ma połączone ze sobą odnogi (środkową z krawędziową), po co stosuje się taki zabieg?
    SQ5AZP
    Level 29  
    Proszę zamieścić symbole IC z płytki. Wydaje mi się, ze posuw drutu realizowany jest PWM-em ze zmianą częstotliwości na układzie NE555 (druga fota, dolny skraj pytki dil-8). Wzmacniaczem mocy jest w dolnym rogu tej samej foty tranzystor na radiatorze.
    len1991
    Level 9  
    Co to konkretnie jest IC? Zamieszczam zdjęcia z symbolami układu dil-8 oraz wzmacniacza. Faktycznie regulacja obrotów przechodzi przez wspomniany układ dil-8, lecz nie mogę znaleźć co to jest po symbolach. Wie może ktoś jak nazywa się ten układ scalony? Jego numery JC93AC LM 741CN

Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu Spawarka L-TEC MIG 404 zbyt mała regulacja posuwu drutu
  • Helpful post
    SQ5AZP
    Level 29  
    To jest wzmacniacz operacyjny LM741.
    To co wziąłem za tranzystor mocy - stabilizator monolityczny +15V.
    Prosze spisac jeszcze oznaczenie układu scalonego N2.
    len1991
    Level 9  
    Układ scalony N2 to SIEMENS FZJ 105 W-GERMANY i w poprzek jeszcze symbol 9104
    Ciężki przypadek co? Pomyślałem sobie żeby ominąć system i na wierzch wystawić ten potencjometr, który daje efektywną zmianę obrotów, czyli ten na środku płytki z lewej R55 (oczywiście zamienić na inny z długim wałkiem regulacyjnym), lecz chcę wyeliminować przyczynę a nie tylko zwalczyć skutek...

Zdjęcie układu:

• Helpful post
    SQ5AZP
    Level 29  
    No i lipa. Układ scalony ,,krojony na miarę''....nic nie mogę znaleźć...
    Proponuję (ponieważ maszyna L-TEC MIG 404 ma przełącznikową reg. napięcia spawania) wywalić tą płytkę i zastosować prościutka podróbę US-25 lub (jeżeli nie potrzebujesz punktowania automatycznego) - jakąkolwiek uniwersalną produkcji rzemieślniczej. Koszt z przesyłką - poniżej 250 zł. Zaimplementować i cieszyć się sprawnym urządzeniem.
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    FZJ105: JK-master-slave flip flop with 2J and K inputs and N-input on slave section. Rzadki, stary i drogi układ. Można kupić z zapasów na eBayu ale kosztuje ~15€. Ponadto nie ma pewności czy to on jest uszkodzony (raczej nie).

len1991
    Level 9  
    W jaki sposób można sprawdzić poprawność działania układu Siemens? Jest to możliwe w domowych warunkach?
    Tak, spawarka ta ma zmianę napięcia spawania na przełączniku, ale czy wraz ze wzrostem napięcia spawania rośnie posuw drutu?
    Jeżeli nie, myślę jeszcze o zmontowaniu zewnętrznego regulatora napięcia, który będzie sterował silnikiem posuwu w zakresie powiedzmy 5-30V, gdyż najwyższe napięcie wyjściowe do silnika jakie udało mi się ustawić wynosi niecałe 32V. Czy to dobry pomysł?
  • Helpful post
    SQ5AZP
    Level 29  
    Ponieważ układ coś tam generuje (tyle że niepoprawnie) należy sprawdzić elementy w jego otoczeniu. Być może któryś z rezystorków lub kondensatorów stracił parametry. Może pęknięta ścieżka lub niewłaściwe napięcie zasilania.
    Jeżeli nie ma dużego transformatora pomocniczego, to silnik podajnika jest zasilany z prostownika głównego. Wówczas wraz ze wzrostem napięcia będzie się zwiększać szybkość podawania drutu.