Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer VSX-918V-K - Migająca dioda LED - nie uruchamia się

11 Sie 2017 13:58 1461 8
  • Poziom 14  
    Witam
    Trafił do mnie do naprawy amplituner Pioneer VSX-918V-K z padniętą kością końcówki mocy (IC601 - PAC014A). Kość miała przebicie pomiędzy zasilaniem, a wyjściem kanału. Została kupiona nowa końcówka, ale po złożeniu wszystkiego do kupy migająca dioda LED na włączniku nadal nie chce zgasnąć. Rozumiem, że zabezpieczenie XPROTECT nadal wykrywa jakąś nieprawidłowość. Wszystkie półprzewodniki i rezystory we wszystkich 5 kanałach zostały sprawdzone, ale wydaje się być z nimi wszystko okej. Jedynie rezystor R624 jest troszkę zwęglony, ale jego rezystancja jest właściwa więc nie wymieniałem go. Napięcie STAND-BY 5V dochodzi do procesora IC9001, ale do tranzystora Q51 sterującego przekaźnikiem włączającym uzwojenie pierwotne transformatora 5V już nie wraca... Jak dobrze rozumiem na pinie AC WUP powinno być właśnie 5V do sterowania tym tranzystorem. Próbowałem wyciągać naprzemiennie kości końcówki oraz wyciągnąłem obydwie na raz ale to też nie dało żadnego efektu. Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

    Serwisówka oczywiście w załączniku :)

    Edit: Próbowałem zrobić reset procesora (znalazłem w internecie 2 kombinacje przyciskowe, ale żadna z nich nie daje żadnej reakcji)
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    A jakie masz napięcie na IC9001, pin 72? Objawy masz podobne do VSX-921,922,527 i innych modeli. Po wymianie końcówek mocy i zaraz po podłączeniu wtyczki do gniazdka, mcacc led mrugała.Prawidłowe napięcie na nóżce głównym procesora wykrywającej napięcie stałe na głośnikach.Nie szło w ogóle tego włączyć. Dopiero po resecie mikroprocesora, amplituner wstał.
    Jaką kombinacje przyciskową zaztosowałeś?
  • Poziom 14  
    Bardzo trudno tam dojść sondą do tej nóżki, ale zmierzyłem 54mV, czyli zabezpieczenie jakby go trzymało...
    Próbowałem kombinacji "Advanced Surround + Standby/ON" oraz 2 losowe przyciski + Standby/ON
  • Poziom 14  
    Amplituner wrócił do żywych :D Na tą stronę serwisówki nie wpadłem. Czyli jeżeli teraz nie wywala zabezpieczenia to już znaczy, że wszystko z nim okej i mogę podpiąć kolumny?
  • Poziom 14  
    Wszystko działa :D Dzięki wielkie za pomoc :) Szczerze mówiąc przerobiłem masę amplitunerów, ale tak długo z taką idiotyczną rzeczą się jeszcze nie bawiłem :P
  • Poziom 15  
    robertpd napisał:
    ale tak długo z taką idiotyczną rzeczą się jeszcze nie bawiłem

    Nie Ty pierwszy i nie ostatni :) Sam to nie raz przerabiałem, jednakże im dłużej to trwało tym większa była satysfakcja.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 14  
    Również pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc! :D