Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino Uno + prtokół LANC i obrót kamerą

mateusz93mk 13 Aug 2017 10:11 855 1
    mateusz93mk
    Level 11  
    Witam. Stworzyłem Sterownik obrotu ramieniem w poziomie i pionie na sterownikach napisanych w Bascom i złożonych na elementach firmy AVT. Niestety możliwości są ograniczone jeśli chodzi o regulację prędkości i obsługę protokołu LANC. LANC - Służy do sterowania kamerą Sony lub Canon (różnymi ukrytymi opcjami) za pomocą wejścia REMOTE. Dlatego zacząłem się bawić Arduino i językiem C. Napisałem kod dla arduino do sterowania układem L298N (mostek H) dwoma silnikami ramienia , pion i poziom , sterowane kierunek i prędkość za pomocą joistica analogowego. Skorzystałem z kodu zamieszczonego w sieci do protokołu LANC który działa super. Mój problem polega na tym (powiem otwarcie :(
    Nie potrafię połączyć kodu Sterowania ramieniem i kodu protokołu LANC tak , aby można było sterować jedną kamerą i jednym ramieniem za pomocą jednego Arduino.
    Jak do tej pory mam dwa arduino - jedno do ramienia i jedno do Protokołu LANC
    Poniżej zamieszczam kody. Za pomoc z góry dziękuje , i liczę na waszą wyrozumiałość. Pozdrawiam
    Code: csharp
    Log in, to see the code

Code: csharp
    Log in, to see the code
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    mateusz93mk
    Level 11  
    Skleiłem te dwa kody , nie pokazuje mi w Arduino ide żadnych błędów w tokenach ani innych. Wiem że program jest może chaotyczny , nie mam go jak sprawdzić czy działa iż jestem po za domema. Prosił bym o sprawdzenie okiem czy wszystkie znaczniki dobrze są. Proszę o konstruktywne uwagi.

Code: c
    Log in, to see the code