Witam. Przymierzam się do zakupu laptopa typowo do gier. Mój budżet to 3000zł. Prosiłbym o pomoc przy wyborze Jaką marką się sugerować. Jedni mówią, że tylko DELL inni że Lenovo. Chciałbym laptopa z możliwie jak największą przekątną ekranu, z matową matrycą no i wiadomo jak najlepszymi bebechami podzespołami, bez systemu Zależy mi, aby był dysk SSD.
Witam. Przymierzam się do zakupu laptopa typowo do gier. Mój budżet to 3000zł. Prosiłbym o pomoc przy wyborze Jaką marką się sugerować. Jedni mówią, że tylko DELL inni że Lenovo. Chciałbym laptopa z możliwie jak największą przekątną ekranu, z matową matrycą no i wiadomo jak najlepszymi bebechami, bez systemu Zależy mi, aby był dysk SSD.
Lenovo Y700-15
Matryca półmatowa FULL HD IPS LG Phlilips o dobrych kątach widzenia oraz kontraście, mocne zawiasy, niezła wydajność w grach, dobrze wykonana aluminiowa obudowa przy tym smukła, elegancka, bardzo dobre głośniki JBL, przyjemny w dotyku pulpit roboczy możliwość dodania dysku SSD na złączu M.2, niskie temperatury robocze pod obciążeniem O wiele lepsze temperatury niż w Y50,łatwy dostęp do układu chłodzenia, ergonomiczne rozmieszczenie portów, dobre osiągi na baterii. Dobry i uczciwy stosunek możliwości do ceny
https://www.x-kom.pl/p/367359-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i5-6300hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html
Dzięki za propozycje krzysztof723, Stever ! Mógłbym prosić jeszcze o przedstawienie najlepszych laptopów ale bez dysku SSD ? Głównie, najlepszy możliwy procesor, karta i RAM. Bez systemu. Reszta jest nie ważna Chodzi już o samą wydajność.
Kup ten laptop (nie ma co się zastanawiać mając na uwadze cenę i wydajność):
Laptop LENOVO IdeaPad 700-17ISK (80RV009KPB) / kod produktu 871371 / cena 3049,-zł / procesor 4-rdzeniowy i5 6300HQ (Turbo 2,3...3,2 GHz) / matryca matowa 17,3" LED Full HD (1920 x 1080) / pamięć RAM 8 GB / dedykowana karta graficzna GTX950M z pamięcią własną 4 GB / Wi-Fi standard ac / dysk HDD 1000 GB / podświetlana klawiatura / wydajny akumulator 4050 mAh / nie ma zainstalowanego systemu...
PS. Zauważyłem po drugim wejściu propozycję kolegi Stever, który załączył link do tego samego modelu laptopa Lenovo, ale z matrycą 15,6"...
Ten laptop też możesz kupić mając na uwadze cenę i wydajność, ale Ty napisałeś:
"...Chciałbym laptopa z możliwie jak największą przekątną ekranu, z matową matrycą no i wiadomo jak najlepszymi bebechami, bez systemu " No to teraz masz wybór...
Dobra grafa karta graficzna, procek procesor i5 - 4 rdzenie, 8gb GB ram RAM, matowa matryca, full hd, wysokiej klasy głośniki jbl, podświetlana klawiatura, brak systemu, 2 lata gwarancji.
Laptop ze znanej strony z której sam zamawiam sprzęt. Z reklamacjami nie problemu a z allegro jest jak jest. Ten laptop będzie najlepszy w cenie ok. 3k.
Jeżeli możesz dołożyć 500,-zł to nie wahaj się, ale przekątna ekranu się zmniejszy do 15,6"..., a przecież chciałeś inaczej...
Laptop Legion Y520-15 w cenie 3449,-zł jest nowszym modelem, a dzięki procesorowi i karcie graficznej będzie miał wydajność ogólną większą od Lenovo IdeaPad...
Procesor I5 7300HQ w Lenovo legion jest wydajniejszy o 10% od procesora I5 6300HQ, natomiast karta graficzna GTX1050 jest wydajniejsza o 44% od karty GTX950M, która jest w Lenovo IdeaPad ...
Dokładnie. Jeżeli miałby 8 GB RAM to jest do przyjęcia Tylko pewnie cena skoczy w okolice Lenovo Legion i wtedy znowu zaczyna się bitwa pomiędzy wydajnością a przekątną ekranu, no ale coś za coś. A jaka jest Twoja opinia dotycząca przekątnej ? Jest duża różnica ?
Dokładnie. Jeżeli miałby 8 GB RAM to jest do przyjęcia Tylko pewnie cena skoczy w okolice Lenovo Legion i wtedy znowu zaczyna się bitwa pomiędzy wydajnością a przekątną ekranu, no ale coś za coś. A jaka jest Twoja opinia dotycząca przekątnej ? Jest duża różnica ?
Różnica między przekątną ekranu 15,6", a przekątną 17,3" jest znaczna i na taki laptop z większym ekranem należałoby się zdecydować jeśli ma być używany przede wszystkim do gier.
Korzystanie z większego ekranu dobrej jakości (mam tu na myśli matrycę IPS z rozdzielczością Full HD) nie tylko sprawia przyjemność podczas grania, ale także podczas oglądania filmów, przeglądania internetu..., a już na pewno ekran 17,3" jest bardziej przydatny do prac graficznych, obróbki filmów, zdjęć itp...
Oczywiście te wszystkie rzeczy można oglądać i wykonywać także na ekranie 15,6", ale ewentualne porównanie między ekranami 15,6" i 17,3" zawsze będzie na korzyść ekranu 17,3"...
Sam mam do dyspozycji m.in. dwa laptopy z ekranami 17,3" Full HD IPS, więc piszę z doświadczenia...
Zainstalowanie dodatkowo 4 GB RAM w Lenovo Y700-17 na pewno zwiększy koszty zakupu laptopa, chociaż i tak chciałeś kolego dołożyć 500,-zł do zaplanowanej kwoty i tu chyba nie ma problemu...
Jest problem w wyborze laptopa z matrycą 15,6" (Lenowo Legion Y520-15) lub z matrycą 17,3" (Lenowo Y700-17) oraz kartami graficznymi zainstalowanymi w tych laptopach, bo karta GTX1050 (Lenovo Legion Y520-15) jest wydajniejsza o 31% od karty GTX960M (Lenovo Y700-17)... i tutaj musisz już sam podjąć decyzję i dokonać wyboru...
Nie koniecznie trzeba zatrzymać się na tych dwóch modelach, jeżeli do dyspozycji na zakup laptopa jest już kwota około 3500,-zł...
Krzysiu o to mi właśnie chodziło. Dzięki Ci bardzo. Z Twojej wypowiedzi zostanę przy Y700 Napisałem w sprawie tej pamięci i całkowity koszt tej konfiguracji z 8 GB RAM to 3370zł. Chciałbym dokupić jakąś torbę czy podstawkę chłodzącą więc wyjdzie akurat 3500zł.
Jeszcze co do tej podstawki. Będzie ona potrzebna ? Laptopa będę miał pierwszy raz i nie wiem jak się sprawy mają w tym temacie. Czy mocno się grzeją ?
Co do podstawki to na razie wstrzymałbym się z jej kupnem, bo po co zwiększać koszty... zawsze można ją później kupić - jeżeli będzie potrzebna...
Natomiast torba do przenoszenia laptopa 17,3" jest niezbędna.
Wszystkie laptopy gamingowe (Lenovo Y700-17 już się do takich zalicza) będą się grzały podczas gier w mniejszym lub większym stopniu i na to wpływu już nie mamy, ale układy chłodzenia instalowane w takich laptopach (w Lenovo Y700-17 dwa wentylatory chłodzą CPU i GPU) skutecznie zapobiegają przegrzaniu elektroniki.
Recenzja laptopa Lenovo Y700-17.
https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Y700-17.157662.0.html Można pominąć informacje "osiągi", gdyż omawiany laptop w recenzji jest wyposażony w procesor i7 6700HQ i dysk SSD 500 GB... ,a zatem wyniki testów przy tym procesorze są zawyżone
Parametry wydajnościowe karty graficznej GTX 960 oaz osiągi karty GeForce GTX 960 w grach PC.
https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-960M.134976.0.html Np. w Wiedźmina 3 na tej karcie można zagrać na ustawieniach średnich w rozdzielczości 1366x768 - 43 FPS, a w GTA V na ustawieniach wysokich w rozdzielczości 1920 x 1080 - 41 FPS itd...
Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie Tobie Krzysztofie. Dzięki za cenne uwagi, wskazówki i zaangażowanie. Samo to, że czasami chciało Ci się tyle pisać Doceniam.
Jakbym miał jeszcze jakieś pytania to będę się tutaj odzywał.