Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta sieciowa wi-fi nie startuje wraz ze startem systemu.

helman 13 Sie 2017 15:43 297 1
  • #1 13 Sie 2017 15:43
    helman
    Poziom 2  

    Witajcie.

    Mój problem dotyczy zewnętrznej karty sieciowej USB (a raczej chyba jej konfiguracji). Ma ona za zadanie poprzez wifi połączyć PC z Internetem. Kilka słów o sieci internetowej. W moim domu 3 osoby korzystają z 3 komputerów (PC + PC + laptop), każdy znajduje się na innej kondygnacji. Na II piętrze jest centrum dowodzenia ? PC podłączony kablowo do sieci światłowodowej z routerem (GPON HGU - HG326 (4GE+2POTS+WIFI)). I piętro to laptop, który komunikuje się z Internetem poprzez zewnętrzną kartę sieciową i tu wszystko działa bez zarzutu. Feralny PC stoi na parterze i także korzysta z zewnętrznej sieciówki wifi. Karta generalnie działa, sygnał jest mocny (z reguły 4/5 kresek), ale... Za każdym razem po uruchomieniu komputera karta jest wyłączona, nie miga na niej zielona dioda i po ikonach w prawym dolnym rogu ekranu widzę, że system po prostu jej widzi. Pomaga prosty manewr: każdorazowe wyjmowanie karty z portu usb i ponowne doń podłączenie, choćby do tego samego portu. Z komputera korzysta osoba starsza, a komputer jest umieszczony pod stołem, toteż na dłuższą metę taka gimnastyka odpada. Ponieważ wyczerpałem już wszystkie będące w moim zasięgu możliwości, zwracam się z prośbą o pomoc do doświadczonych użytkowników. Podam kilka informacji odnośnie przedsięwziętych dotąd działań i kilka wniosków/sugestii, które mi się nasuwają:

    1. Nie jest to sprawa konkretnego modelu karty. Do wspomnianego PC jest podłączona nowa karta TP-LINK AC600, poprzednio był to jakiś D-Link z antenką - w obu przypadkach problem występował.

    2. Karty są kompatybilne z systemem i wątpię, aby problem dotyczył sterowników. Instalowałem aktualne i nieaktualne, nominalnie kompatybilne i nie, na aktualnych działa najlepiej, niemniej problem ponownego wsuwania karty do USB nie znika.

    3. Chyba nie jest to też kwestia ustawień Windowsa, jestem świeżo po 2 reinstalacjach i nic.

    4. Uszkodzony port USB? Odpada ? podłączałem karty do innych portów, efekt był podobny. Do portu, do którego docelowo karta ma być podłączana, podłączyłem na kilka dni klawiaturę wi-fi i ta działała bez zarzutu.

    5. W menedżerze urządzeń w zakładce zarządzania energią karty sieciowej odznaczyłem opcje wyłączania urządzenia w celu oszczędzania energii.

    Co zatem pozostaje?

    6. Konfiguracja BIOS-u?

    7. Coś, o czym, jako elektroniczny troglodyta mogę nie mieć pojęcia i o co właśnie pytam? Proszę o wszelkie podpowiedzi i z góry dziękuję za pomoc. :)

    A. Wszystkie komputery pracują na Windows 8.1.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME