Witam.
Proszę kolegów instalatorów o fachową poradę.
Na "rysunku" poniżej zamieściłem aktualną istniejącą instalację grzewczą w mieszkaniu.
Piec który był użytkowany to piec miałowiec.
Obecnie zamówiony jest piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek.
Mianowicie chodzi mi o fakt przeróbki tej instalacji aby zamontować zawór mieszający aby woda w piecu na powrocie miała większą temperaturę.
1. W którym miejscu zamontować zawór mieszający(na pewno przed pompką)?
2. Zastosować zawór 3-, 4-drożny?
3. Gdzie najlepiej zamontować zawory bezpieczeństwa(obecnie jeden na zasilaniu, drugi na powrocie bezpośrednio przy wejściu do pieca)?
4. Rozumiem, że zawór 4 drożny daje nam możliwość sterowaniem temperatury grzejnikowej oraz podniesienia temperatury na powrocie pieca(czy się mylę
Nadmieniam iż instalacja jest "zamknięta" posiada zbiornik przeponowy.
Bardzo proszę o fachowe porady aby nie popełnić błędu montażowego;)

Proszę kolegów instalatorów o fachową poradę.
Na "rysunku" poniżej zamieściłem aktualną istniejącą instalację grzewczą w mieszkaniu.
Piec który był użytkowany to piec miałowiec.
Obecnie zamówiony jest piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek.
Mianowicie chodzi mi o fakt przeróbki tej instalacji aby zamontować zawór mieszający aby woda w piecu na powrocie miała większą temperaturę.
1. W którym miejscu zamontować zawór mieszający(na pewno przed pompką)?
2. Zastosować zawór 3-, 4-drożny?
3. Gdzie najlepiej zamontować zawory bezpieczeństwa(obecnie jeden na zasilaniu, drugi na powrocie bezpośrednio przy wejściu do pieca)?
4. Rozumiem, że zawór 4 drożny daje nam możliwość sterowaniem temperatury grzejnikowej oraz podniesienia temperatury na powrocie pieca(czy się mylę

Nadmieniam iż instalacja jest "zamknięta" posiada zbiornik przeponowy.
Bardzo proszę o fachowe porady aby nie popełnić błędu montażowego;)