Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Electrolux EWS 11277 SW - Bierze nieco wody i wyświetla: pozostało 1min

Stefankiewicz 15 Aug 2017 23:15 3831 5
    Stefankiewicz
    Level 9  
    Problem jak w tytule. Na każdym programie prania: po starcie blokuje drzwi, bierze nieco wody i wyświetlacz natychmiast przeskakuje na 1 min. do końca prania. Potem drzwi są zablokowane i nic się nie dzieje. Pokrętło programatora jest "zamrożone" w miejscu.

Kiedy zablokuje drzwi to trzeba na 10 min. wyjąć wtyczkę z gniazda aby gałka programatora znów działała podczas kręcenia, kiedy w którejś pozycji elektomagnes kliknie i odblokuje drzwi na moment (trzeba działać szybko bo natychmiast blokuje je z powrotem).

Czasem zaczyna nabierać wodę przez ok. 10 sek. nawet po wyłączeniu świateł, kiedy pralka jest teoretycznie "wyłączona" i nie powinno nic działać.

Wyjąłem moduł zasilacza i programatora. Przemyłem płytki spirytusem technicznym aby nie było żadnych ewentualnych śladów mydlin. Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne na płytce zasilacza (7 szt.)

Pralka ma 3 lata, ale używana była (intensywnie przy chorej osobie) przez ostatnie półtora roku.

Nie mogłem wygooglować kodów serwisowych ani resetu fabrycznego do tego modelu.

Z góry dziękuję za sugestie.
    TONI_2003
    Moderator
    Stefankiewicz wrote:
    Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne na płytce zasilacza (7 szt.)
    Elektrolity przed wymianą należy zmierzyć, a dopiero wymieniać (w tym przypadku nie było takiej potrzeby innymi słowy zero wymiany) :D .
    Stefankiewicz wrote:
    Nie mogłem wygooglować kodów serwisowych ani resetu fabrycznego do tego modelu.
    Tak sam ma się sprawa co do takowych funkcji (nie ma do tego przesłanek) :idea: . Masz uruchomić przetwornicę standby i tyle w temacie :D
    Stefankiewicz
    Level 9  
    TONI_2003: dzięki za odpowiedź. Wymiana elektrolitów na nowe nic nie zmieniła ale wyeliminowała jedną z potencjalnych przyczyn dziwacznego zachowania pralki.

Dziś rano zrobiłem eksperyment: wypiąłem kable zasilania grzałki i cienki dwu-żyłowy kabelek kontrolny z termistora w grzałce. Następnie w programie prania ustawiłem wodę na zimno - bez podgrzewania. Pralka prawidłowo przeszła pełny cykl 2 godz. prania i płukanie z wirowaniem.

Wymontowałem grzałkę (z tyłu na dole) luzując jedną nakrętkę 10mm i wpychając śrubę na głębokość ok. 5-8mm do wnętrza pralki. Grzałka była niesamowicie zasyfiona kamieniem z wody i nitkami z ręczników. Omomierz pokazał 4M między zaciskiem a obudową - a więc przebicie do masy.

Pojechałem z grzałką w garści do sklepu z częściami AGD gdzie za 40zł dobrałem grzałkę o 1cm krótszą i o 50W słabszą która pasuje idealnie. Po wymianie grzałki pralka pierze i działa jak nowa.

Jeśli ktoś ma taką pralkę i taki kłopot to polecam inspekcję grzałki. Model grzałki który kupiłem i pasuje idealnie do Electrolux EWS 11277 SW to C00094715 - grzałka ta jest oryginalnie przeznaczona do pralek Ariston oraz Indesit. Trzeba tylko przełożyć termistor kontrolny ze starej grzałki wsunięty w gumę izolacyjną.

======= EDYCJA ======

Radzę popatrzeć przed naprawą po raz pierwszy na filmiki na youtubie (te niżej podane są po angielsku ale to bez znaczenia, można też włączyć polskie napisy).
    Tutaj są dobre dwa przykłady:
    https://youtu.be/8LBABKk2ras
    https://youtu.be/T9bPHS96C9Q

Te dwa filmiki nie pokazują że w nowej grzałce jest zwykle pusty otwór o średnicy ok. 10mm na czujnik temp. w który delikatnie przekłada się czujnik wyciągnięty ze starej grzałki. Po przełożeniu czujnika zakłada się nową grzałkę do pralki. Po dokręceniu jedną śrubą na środku uszczelka gumowa się rozpręża i trzyma wszystko w miejscu, włącznie z czujnikiem temp.

Nawet jeśli pralka będzie nieco innego typu, to grzałki są mniej więcej w tym samym miejscu i tak samo zamocowane. Po odkręceniu tylnej ścianki pralki, wszystko jest mniej więcej widoczne. Ważne aby najpierw wyłączyć wtyczkę. I zrobić sobie zdjęcia telefonem jak kable są podpięte to zacisków grzałki.

Moja pralka jak wspomniałem młóci "na okrągło" przy starszej osobie i ogólnie spisuje się na medal ale grzałka wytrzymuje tylko niecałe dwa lata; być może to wina proszku albo twardej wody? Kupiłem tanio na allegro (około 22 zł za sztukę) zapas nowych oryginalnych grzałek i wstawiam nową co roku - zanim jeszcze padnie. Jestem stale w wyjazdach i nie chcę zostawiać rodziny bez sprawnej pralki.
    Maka99990
    Level 1  
    Pytanko, gdzie dokładnie w tym modelu pralki znajduje się grzałka? Z tyłu? Z przodu pod bębnem? NIestety nie mogę odnaleźć schematu budowy....pomóżcie proszę.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Przecież wyraźnie kol. napisał :
    Stefankiewicz wrote:
    Wymontowałem grzałkę (z tyłu na dole) luzując jedną nakrętkę 10mm i wpychając śrubę na głębokość ok. 5-8mm do wnętrza pralki.
    jankoza
    Level 1  
    Potwierdzam, że takie głupie zachowanie programatora w tym modelu to wina przebicia grzałki. C00094715 pasuje idealnie.
    Stefankiewicz dzięki za podpowiedź ws. zamiennika. O jedno rozkręcanie pralki mniej.
    Pozdrawiam