Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.4 HDi 2010r - Zepsuta pompa wspomagania, błąd wspomagania

maciek_1997 16 Aug 2017 16:27 32277 22
    maciek_1997
    Level 11  
    Witam. Posiadam auto z 2010 roku peugota 207 1.4 hdi. Zapala mi się kontrolka od wspomagania gdy świeżo po uruchomieniu silnika zrobię obrót kierownicą i przy tym odczuwam dziwne drżenie kierownicy tak jakby wspomaganie działało połowicznie. Byłem na diagnostyce komputerowej pokazało błąd od Elektrycznej Pompy Wspomagania którą posiadam. Śledziłem w internecie aukcje i szukałem nowego zamiennika lub używanej pompy. Niestety nie znalazłem żadnej na zamianę tylko dostałem parę numerów w których firmy zajmują się regeneracją takich pomp.
    Czy mieliście podobny problem ? Pompa działała po regeneracji bez zarzutów ? A może wina wspomagania leży jeszcze gdzie indziej ? Choć na diagnostyce ewidentnie pokazało elektryczną pompę.
    Jeden specjalista powiedział mi że nie będzie inna działała gdybym nawet znalazł i zmienił bo ją trzeba programować czy to prawda ?
    Dajcie jakieś wskazówki ;) Pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

To ta pompa. W zasadzie moduł pompy (silnik elektryczny) który trzeba naprawić.

Staszek49
    Level 35  
    W Twoim aucie komputer wskazuje na awarię silnika elektrycznego. Może sterownik uległ awarii, a od niego zależy m.in. skuteczność wspomagania.
    W mojej "308" hdi przy małej prędkości auta wspomaganie układu kierowniczego działa wydajniej, natomiast przy dużych prędkościach (autostradowych) celowo działa słabiej.
    Przy okazji sprawdź poziom oleju w zbiorniczku i jego czystość.
    mariusz

Level 15  
    Mam taką samą pompę do naprawy. Naprawiłeś swoją, czy kupiłeś drugą?
    Doktorr
    Level 35  
    W zeszłym tygodniu wyciągałem z 207 przekładnię Koyo o tym samym numerze silnika (błąd wewnętrzny pamięci). Zamontowałem przekładnię z przedlifrowej wersji na owalnej wtyczce dwupinowej . Wymieniłem razem z wiązką (niewielka przeróbka podejścia pod bezpieczniki na akumulatorze) . Nic nie trzeba programować.
    .
    radiogaga
    Service technician RTV
    Panowie mowa jest o elektrycznej przekładni,a nie o pompie z olejem.Jakieś nieporozumienie.Te przekładnie są naprawialne.Uszkadza się elektronika,z reguły
    sterownik.Informacja na przyszłość:)
    Faza952
    Level 11  
    Witam mam pytanie do kolegi radiogaga mam taki sam problem z silnikiem wspomagania w 207 , mógłbyś nakierować co dokładniej psuje się w elektronice tego silnika ?
    radiogaga
    Service technician RTV
    Zrób diagnozę.Najczęściej sterownik.
    Faza952
    Level 11  
    Komputer pokazuje błąd silnika elektrycznego , silnik mam rozebrany ale na głównej płycie nie widać uszkodzeń tranzystory mosfet ok
    radiogaga
    Service technician RTV
    Kod błędu? To raczej sterowanie hybrydy mocy.
    Faza952
    Level 11  
    Nie jestem pewny litery przed ale C1414
    radiogaga
    Service technician RTV
    Nie mam w notatkach tego błędu.
    Faza952
    Level 11  
    A naprawiałeś już może takie silniki? Który element najczęściej zawodzi?
    radiogaga
    Service technician RTV
    Cały czas piszę,że sterownik.

Dodano po 7 [minuty]:

Błąd silnika to C1401 i 1402.1405 przeciążenie silnika.Musiałbym mieć to na stole.
    Faza952
    Level 11  
    Witam problemem był sterownik silnika pompy został naprawiony wszystko działa
    dzięki za zainteresowanie
    temat do zamkniecia
    grzesiekw12
    Level 21  
    Odgrzeje. Wspomaganie umarło całkowicie. Błąd P0606-błąd wewnętrzny kalkulatora. Wtyczki nie noszą śladu korozji, napięcie po zapłonie się pojawia. W parametrach pracy widzę prąd silnika 0A i napięcie zasilania 0v. Jak zdejmę dużą wtykę brak kontaktu ze sterownikiem. Rozebrałem sterownik, tranzystory mocy 160n04 całe te co bardziej na wierzchu nie mają zwarć. Sterownik obmierzyłem i nic nie zanalazłem, jest tam eeprom 95160 czy jest możliwe że to tam coś się dzieje. Co to może być ?
    Ps znalazłem że może być coś nie tak z niekontaktem ABS ale nie ma tam żadnego błędu, podobnie w bsi
    radiogaga
    Service technician RTV
    Uszkodzenia płytki wierzchniej.
    grzesiekw12
    Level 21  
    No ok, ale da się coś z tym zrobić czy nowy sterownik szukać ? Możesz rozwinąć bardziej swoją myśl ? Nie kontaktuje coś ? Luty na elementach smd wyglądają zdrowo. Zastanowiło mnie właśnie to napięcie na sterowniku które tester widzi że 0v.
    radiogaga
    Service technician RTV
    Trzeba przelutować na początek.
    grzesiekw12
    Level 21  
    A jak wygrzanie płyty i układów nic nie da to ?
    radiogaga
    Service technician RTV
    Wymiana sterownika.Musi być na ten sam torque sensor.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Po wygrzaniu płyty i przelutowaniu co niektórych elementów smd dodatkową cyną silnik ruszy trzy obroty i wywala błąd C1414. Zastanawia mnie czy nie kupić silnika z innym numerem, bo ten co mam trochę drogi. To jego numer 6700002166
    WojciechMG
    Level 2  
    Cześć, ja mam taki problem że wyłączni podczas jazdy elektroniczne wspomaganie kierownicy. Pacjent to 308T9 2,0 blueHdi. Na diagbox wywala błąd C1400. Aku nowe bo od tego zaczynałem szukanie problemu. Poza tym zastanawia mnie prąd aku bo spada na teście do 6. Widoczne w załączniku.
    https://obrazki.elektroda.pl/2241470300_1568275946.jpeg
    radiogaga
    Service technician RTV
    Peugeot 308 ma zupełnie inne wspomaganie.Załóż nowy temat.