Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody buczy - czy to wąż?

Piter19740405 18 Sie 2017 19:50 2082 18
  • #1 18 Sie 2017 19:50
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody. Po załączeniu jakiegokolwiek programu włącza się na kilka minut. Prze pierwsze 2 minuty buczy, ale nie pobiera wody. Doczytałem na forach dla innych modeli, że może to być zepsuty: przekaźnik elektromagnetyczny, rezystor bezpiecznikowy, kondensator. W dniu dzisiejszym wszystkie te 3 elementy wymieniłem, a problem jest taki sam i bez zmian.

    Jestem kompletnym laikiem więc trudno mi stwierdzić czy problem z wężem, który na wtyczce z jednej strony ma 230V natomiast z drugiej 0V (od strony węża). Rezystancje od strony węża 4Ω. Proszę o informację czy to wina węża gdyż nie chce ponosić kolejnych niepotrzebnych kosztów.
    Dodam, że wszystkie filtry, membrany itd. zgodnie z instrukcjami na forach również przedmuchałem i są drożne. Nie wiem co dalej robić.

    0 18
  • #2 18 Sie 2017 20:04
    brofran
    Poziom 37  

    Piter19740405 napisał:
    Jestem kompletnym laikiem więc trudno mi stwierdzić czy problem z weże który na wtyczce z jednej strony ma 230 V natomiast z drugiej 0V

    Taki tekst to jedyna dla Ciebie porada............ : wezwij elektryka. :cry:

    2
  • #3 18 Sie 2017 20:28
    Piter19740405
    Poziom 4  

    dzięki za pomoc - zawsze można liczyć na fachowca
    jak nie masz nic do napisania to nie pisz

    2
  • #4 19 Sie 2017 18:17
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Czy naprawdę nikt nie może mi pomóc.
    Trochę uściślę powyższy opis bo sam faktycznie nie rozumiałem o co chodzi z napięciem więc jeszcze raz sprawdziłem a więc:
    - jak mam właczoną zmywarkę i wyciągnięte złączki z kostki to napięcie na nich jest 230 V;
    - w przypadku jak je podłącze do kostki to napięcie spada do 0 V
    - odłączając kolejny raz (wyciągając z kostki) nie wyłączając zmyarki napięcie znowu jest 230 V
    czy to przez wąż zanika napięcie ?

    1
  • #6 19 Sie 2017 20:26
    nares
    Specjalista AGD

    Piter19740405 napisał:
    czy to przez wąż zanika napięcie ?

    Piter19740405 napisał:
    Jestem kompletnym laikiem

    Rzeczywiście jesteś kompletnym laikiem i niepotrzebnie się obrażasz jak ktoś to potwierdzi. To forum, nie jest dla "kompletnych laików", dla takowych (choć niekoniecznie), był kiedyś program telewizyjny Pana Adama Słodowego, pt. "Zrób to sam". Zmywarka Electroluxa z serii ESL, jest urządzeniem wymagającym wiedzy i doświadczenia od serwisanta.

    0
  • #7 20 Sie 2017 21:57
    Robo-technical
    Poziom 23  

    Cześć. Nie chce mi się iść do auta aby sprawdzić jaki opór ma "wąż" a dokładnie elektrozawór znajdujący się przy kranie ale 4 omy to chyba ciut za dużo. Najlepiej w miejsce węża zwanego AquaStopem podłącz żarówkę. Najpierw ledową a potem zwykłą 40-60W. Jeśli wszystko świeci to ok. Jeśli nie tzn bez obciążenia 230 po obciążeniu 0V to sprawdź przewody czy mają dobre styki oraz czy coś nie upaliło na module

    Dodano po 1 [minuty]:

    brofran napisał:
    Piter19740405 napisał:
    Jestem kompletnym laikiem więc trudno mi stwierdzić czy problem z weże który na wtyczce z jednej strony ma 230 V natomiast z drugiej 0V

    Taki tekst to jedyna dla Ciebie porada............ : wezwij elektryka. :cry:


    Również użyję złośliwego sarkazmu. Co tu elektryk pomoże??????? Elektryk jest od instalacji elektrycznej a od zmywarek, pralek są SERWISANCI! Nie mechanicy jak to czasem słyszę.

    0
  • #8 22 Sie 2017 12:40
    zielinskii
    Poziom 14  

    Ten wąż ma wtyczkę, odłącz i podłącz go na chwile pod 230V i zobaczysz czy buczy elektrozawór.

    0
  • #9 28 Sie 2017 17:28
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody buczy - czy to wąż? Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody buczy - czy to wąż? Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody buczy - czy to wąż? Zmywarka Elektrolux ESL 46010 nie pobiera wody buczy - czy to wąż?

    Podłączyłem elektrozawór bezpośredni do 220V i zmywarka rozpoczęła pobieranie wody więc mogę sądzić że jednak to moduł chociaż tak jak pisałem powyżej nie ma widocznych nadpaleń i dla bezpieczeństwa wymieniłem w nim kilka elementów.

    0
  • #10 28 Sie 2017 18:12
    Robo-technical
    Poziom 23  

    To że zawór otworzył wodę nie znaczy jeszcze że jest CAŁKOWICIE sprawny.
    Teraz zamiast zaworu podłącz w te miejsca żarówkę 60W i napisz/pokaż ile jest napięcia wtedy jak również żarówkę diodową i ile jest na niej napięcia. Przypuszczam iż zawór ma za małą impedancję (napisałeś że 4 Ohm) co powoduje za duże obciążenie na elemencie załączającym ten podzespół co skutkuje dużym opadnięciem napięcia. Jak masz ochotę i możliwość to możesz na chwilę dać elektrozawór z pralki i zaobserwować co się dzieje

    0
  • #11 11 Wrz 2017 19:36
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Jak podłączyłem żarówkę 60W to napięcie wynosi 0 ?

    0
  • #12 11 Wrz 2017 21:04
    Robo-technical
    Poziom 23  

    Problem (chyba) z modułem.... Ale i tak sprawdziłbym styki przy złączach przy module - to nic nie kosztuje
    Pytanie czy elektrozawór jest załączany przez triak czy inny 'switch'. Zrób zdjęcie modułu. Może uda mi się coś podpowiedzieć. Masz lutownicę HotAir do SMD lub dostęp do niej?

    0
  • #16 14 Wrz 2017 10:38
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Nie tego nawet nie zauważyłem mogę go wymienić - jak odlutować aby nie uszkodzić?

    0
  • #18 14 Wrz 2017 11:59
    Piter19740405
    Poziom 4  

    Może wiesz jaką wartość ma ten rezystor gdyż, ze zdęcia widać tylko I22 ostania cyfra nie jest widoczna?

    0