Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WAY32740PL/01 - Spalone rezystory w przetwornicy.

PITRUSPL 18 Aug 2017 20:05 1356 4
    PITRUSPL
    Level 1  
    Witam, mam problem z elektroniką w pralce Bosch WAY32740PL/01.

Natomiast spaliły się mi dwa rezystory w przetwornicy i odczytanie ich wartości jest nie możliwe są to duże rezystory pracujące równolegle, a oznaczenia na płycie R71/R72 oraz R15/R16. Pierwszy pasek był brązowy drugi chyba czarny a trzeci pieron go wie, nie chcę wprowadzać w błąd bo naprawdę rezystory były wygrzane.
    Po wylutowaniu rozsypały się w drobny mak. Podejrzewam były to rezystory „zabezpieczające bo pracowały przy mostku Graetza po stronie prądu zmiennego.

Objawy pralki czasem się wyłączyła i za chwilę działała żona waliła parę razy drzwiczkami i już pralka się nie włączyła całkowicie ciemno. Proszę o pomoc w ustaleniu rezystorów bo nie chcę uszkodzić płyty. Jak ktoś ma schemat (jakiś dobry człowiek z Bosch-a) lub koledzy koleżanki, które serwisują AGD dajcie znać jakie są wartości tych rezystorów. Jak się nie dowiem żona wyśle mnie z praniem nad rzekę. :)
    Pozdrawiam Piotr.
    Bosch WAY32740PL/01 - Spalone rezystory w przetwornicy. Bosch WAY32740PL/01 - Spalone rezystory w przetwornicy.Bosch WAY32740PL/01 - Spalone rezystory w przetwornicy.
    TONI_2003
    Moderator
    PITRUSPL wrote:
    dajcie znać jakie są wartości tych rezystorów
    Zatem do dzieła kolego daj na forum dobre fotki tego modelu bo nie był opisywany na forum, a bez jasnej sytuacji co do wersji PCB nie licz na to by ktoś wybawił Cię z kłopotu (taka sama płytka może być znana pod innym modelem):D
    Trull
    Level 28  
    Według mnie obydwa rezystory to 200Ω tolerancja 5% moc 2-3 W pierwszy pasek czerwony drugi czarny trzeci brązowy czwarty złoty określa tolerancje.
    Gelati
    Level 1  
    Witam,

Mi również w tym samym modelu pralki spaliły się te same rezystory. Czy mogę prosić o podanie ich wartości, abym mógł je kupić? Błagam, bo jestem bez pralki :)

Pozdrawiam
    Dawid
    alekt77
    Level 38  
    Zobacz na zdjęcia w tym temacie, ten sam sterownik: :arrow:Link Rezystory 100Ω/2W drutowe, i do wymiany TNY277.