Quote:kozi966 napisał:
Można zamieścić sugestię, że wyłącznik o char. C nie jest zalecany do obwodów nie posiadających rozruchu wymagającego większych prądów i że wystarcza ten o char. B.
Jeśli jest ok to po co ta sugestia?
Dupochron?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:kozi966 napisał:
Można zamieścić sugestię, że wyłącznik o char. C nie jest zalecany do obwodów nie posiadających rozruchu wymagającego większych prądów i że wystarcza ten o char. B.
kkas12 wrote:Jeśli jest ok to po co ta sugestia?
Dupochron?
kozi966 wrote:Gdzie z 60364-4-41:
"411.4.4
Charakterystyki urządzeń ochronnych (patrz 411.4.5) i impedancja obwodu powinna spełniać następujący warunek:
Zs x Ia ≦ U0"
kkas12 wrote:Tylko ta norma dotyczy ochrony przeciwporażeniowej, gdzie występuje jeszcze wyłącznik RCD.
kkas12 wrote:Jeżeli tak to podaj wymagania na czasy wyłączania w obwodzie L-N.I nie ma ona zastosowania jeśli rozmawiamy o zwarciu L-N o którym ja od początku piszę.
No chyba, że koledzy negują wystąpienie takiego zwarcia.
CYRUS2 wrote:Jeżeli obwód spełnia wymagania na czas wyłączenia L-PE to będzie spełniał wymagania na czas wyłączenia L-N.
kozi966 wrote:Po co, skoro jak twierdzisz i C i D jest w obwodach gniazd wtykowych ok?Podałem sugestię tego co można wpisać, jak ktoś się bardzo boi o swój tyłek.
kkas12 wrote:Po co, skoro jak twierdzisz i C i D jest w obwodach gniazd wtykowych ok?
kkas12 wrote:Projekcik, projekcik kolego.
kkas12 wrote:Projekcik, projekcik kolego.
kkas12 wrote:Gdzie ta logika ?Jest za to logika.
kkas12 wrote:Nie taki projekt miałem na myśli i nie od Ciebie go oczekiwałem.
Przedstawiłem swoje zdanie i tradycyjnie oczywiście obrona Częstochowy.
kkas12 wrote:Dla mnie to co tu popieracie to błąd w sztuce
kkas12 wrote:taki sam jak gniazdo ze stykiem PE i bez tego styku w jednym pomieszczeniu.
Oba błędy neguję jednako, mimo że przepisu którego się domagasz nie ma.
Jest za to logika.
kkas12 wrote:Załóżmy, że założyłeś te swoje C lub D w obwodzie gniazd bo pętla pozwala.
Co przed licznikiem?
Co z selektywnością prawem wymaganą ?
kkas12 wrote:Posiadam taki lokal - 2 metry od rozdzielnicy głównej budynku.Mieszkanie w bloku, jeden pion, puszka piętrowa, zabezpieczenie i licznik na klatce a umowa na 16 może na 20 a może i nawet na 25A przed pomiarem.
Łukasz-O wrote:Po pierwsze, nigdy bym nie zainstalował C i D w obwodzie gniazd ogólnych w mieszkaniu.
Łukasz-O wrote:Dlaczego ?Po pierwsze, nigdy bym nie zainstalował C i D w obwodzie gniazd ogólnych w mieszkaniu.
Łukasz-O wrote:Zwłaszcza dwa sprzeczne posty.Nikt tu niczego nie popiera. Po prostu jeśli pomiary wyjdą ok, nie ma podstaw prawnych aby zanegować instalacje. Tak trudno to zrozumieć ?
Quote:czucie i wiara więcej mówi do mnie niż mędrca SONEL i oko
kkas12 wrote:Łukasz-O wrote:Po pierwsze, nigdy bym nie zainstalował C i D w obwodzie gniazd ogólnych w mieszkaniu.
Ależ dlaczego?
Przecież można.
Ale tego tego się trzymaj.
I za to masz plusik.
Łukasz-O wrote:Po co zawyżać wymagania, skoro zwykłe B na 99% wystarczy do zwykłych gniazd ogólnego przeznaczenia w mieszkaniu
Strumien swiadomosci swia wrote:
Stan zastany o dziwnych parametrach to często ewentualna Radosna wydumka pogodzinnych fuch macherów.
Żaden projektant instalacji nie zaproponuje C,D na mieszkaniówce, a to daje do myślenia.
CYRUS2 wrote:Przyznałeś rację koledze Kkas12.
CYRUS2 wrote:Jakie wnioski ma wyciągnać z polemiki na forum młody który się uczy ?
mawerix123 wrote:CYRUS2 wrote:Jakie wnioski ma wyciągnać z polemiki na forum młody który się uczy ?
Dobre pytanie czego się dowiena pewno będzie wiedział że można bez uzasadnienia montować wyłączniki o dowolnej charakterystyce jeśli IPZ na to pozwala.
kkas12 wrote:(...)ale charakterystyki już nie można?
kkas12 wrote:Jaki stan zastany???
Przecież to jest owoc samowolki samouka, który montował to co miał pod ręką
kkas12 wrote:Na tej samej podstawie według której nie zamontujesz C czy D w nowej instalacji.
Topolski Mirosław wrote:To przeczytaj jeszcze post 48 i 66.Uważam, że post19 wyjaśnia wszystko i nie potrzeba dalej bić piany i na siłę szukać winnego i każdy kto logicznie myśli czytając ze zrozumieniem ma tam odpowiedź na swoje wątpliwości.