Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mapa sieci 400, 220 i 110 kV

zbich70 15 Jun 2015 19:24 52992 84
    zbich70
    Level 43  
    haneb wrote:
    Brakuje GPZ Kosina odprowadzającego energię z farmy wiatrowej.

Brakuje dużo wiecej. Zwłaszcza farmy wiatrowe powstają w takim tempie, że trudno nadążyć.
    Ale dzięki za info.
    michalekk1
    Level 24  
    W Warszawie widzę kilka braków w kablach 110 kV, spróbuję wydziergać coś z materiałów jakie posiadam.
    Widzę, że brakuje RPZ Stadion z liniami kablowymi (w tym ta pod Wisłą z RPZ Powiśle, którą widziałem pracującą) na przykład, nie jest też zaznaczony RPZ Cybernetyki (ale to jest sam RPZ 110/15 jak na razie bez zasilania z 110 kV z tego co wiem). Nie wiem też czy w RPZ (?) Krakowska są już jakieś transformatory 110 kV, czy tylko jest on przygotowany pod infrastrukturę 110 kV.
    edit: Jednak przeklikałem coś źle, są zaznaczone.

Do RPZ Centrum są już kładzione linie kablowe, które znalazłem i obfotografowałem (w tamtym tygodniu widziałem przewiert pod al. "Solidarności" przy pl. Bankowym). Mapa sieci 400, 220 i 110 kV

edit: Sprawdziłem, to jest ciąg linii kablowych 110 kV GPZ Towarowa - RPZ Muranów - RPZ Centrum - RPZ Powiśle. Widziałem gdzie leżą kable przy ul. Towarowej do Grzybowskiej, przy Marszałkowskiej od Królewskiej do pl. Bankowego, przy Królewskiej do pl. Piłsudskiego.

edit1: Przy Galerii Mokotów jest błąd, z tego co widzę słup kablowy zaznaczony w KML to ten: https://www.google.pl/maps/@52.183362,21.0019...4!1s_rHrNzreKxfE6BgodYC66Q!2e0!7i13312!8i6656
    A w rzeczywistości to ten:
    https://www.google.pl/maps/@52.17947,21.00209...4!1sxlo8JCvGolwvVbQ0UTuNAA!2e0!7i13312!8i6656
    Matys1010
    Level 2  
    Pozwolę sobie wrócić do mapki KSE. Jeśli dobrze rozumiem, podwójna linia oznacza linię dwutorową. Czy w takim wypadku linia Trębaczew - Wieluń nie jest dwutorową do miejscowości Olewin? W punkcie o współrzędnych 51.231068, 18.627899 następuje rozdzielenie i jeden tor faktycznie idzie dalej do stacji w północnej części Wielunia. Drugi tor kończy się (?) na słupie po drugiej stronie DK 74 (dawniej DK 8). Prawdopodobnie ma iść do nowej, planowanej stacji elektroenergetycznej w południowej części Wielunia. Proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę mapy albo mojej wypowiedzi.
    zbich70
    Level 43  
    Matys1010 wrote:
    Proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę mapy albo mojej wypowiedzi.

Wg zdjęć Google z 2014 roku jest tak jak kolega pisze.
    Natomiast na mojej mapce linie dwutorowe z jednym torem nieczynnym wrysowane są pojedyńczą kreską.

Ponadto proszę przeczytać przedostatnie zdanie postu #28
  • Helpful post
    haneb
    Level 24  
    Jako że zniknęła podawana tu wcześniej mapa online (itoworld.com) przedstawiająca sieć elektroenergetyczną to zrobiłem swoją, ograniczając się do terenu Polski.
    Trzeba jeszcze trochę dopracować ale jest.
    Dane oczywiście są takie same, w tym dużo pracy kolegi zbich70.

Link do mapy

Wymaga WebGL więc na starych sprzętach może nie działać.
    zbich70
    Level 43  
    Witam.
    Tym razem już w wydzielonym temacie.

Załączam najnowsze mapki.
    Aktualizacja dotyczy jedynie sieci 400kV, bo tam najwięcej się działo, zwłaszcza w regionach północno-wschodnich (Miłosna, Stanisławów, Siedlce, Narew, Łomża, Ostrołęka, Ełk, Litwa).
    Są one widoczne także na interaktywnej mapie z postu powyżej.

Sieć 110kV także się rozwija, ale dopóki nie ma nowszych ortomap na znanych portalach, nic wiecej nie można zrobić. Oprócz "przedeptania" w terenie z GPS-em w dłoni... ;)

Pozdrawiam.
    marwis00
    Level 13  
    Dobrze się składa, właśnie szukałem połączeń z SE Stanisławie. Jest przetarg na nową 400 ze Stanisławia do Ostrołęki.
    zbich70
    Level 43  
    marwis00 wrote:
    Dobrze się składa, właśnie szukałem połączeń z SE Stanisławie. Jest przetarg na nową 400 ze Stanisławia do Ostrołęki.

No i...?
    Masz jakieś szczegółowe informacje?
    Bo to że 220 Miłosna(Stanisławów)-Ostrołęka ma być przebudowana na 400, wiadome jest od dawna.
    marwis00
    Level 13  
    Jeszcze nie, dopiero jest etap składania wniosków o dopuszczenie do przetargu.
    revolt
    Level 34  
    Ostrołęka-Olsztyn1-Olsztyn Mątki przebudowa 220 na 400 kV na dniach powinna się zakończyć. Nie wiem czy PSE wrzuci do geoportalu, ale jest taka szansa.
    zbich70
    Level 43  
    Pierwsze słyszę że PSE "wrzuca" cokolwiek na geoportal.
    Jeśli Kolega wie coś więcej, proszę o info.
    Ostatnio nawet nie zamieszczają załączników do SIWZ-ów, gdzie możnabyło znaleźć ciekawe mapy linii i stacji.

Co do linii OST-OLS-OLM, to raczej tylko tor zachodni pójdzie do ruchu i tylko na 220.
    Tor wschodni musi poczekać, bo rozbudowa OLM się ślimaczy i nie wiem czy w ogóle ruszyła.
    Przynajmniej tak wynika z fotek gugla z maja 2017.
    marwis00
    Level 13  
    Z tego co słyszałem jeden tor tej linii pracuje obecnie na 400 a drugi na 220kV.
    Rozbudowa Mątek ma jeszcze czas, termin mija w przyszłym roku. Teraz trwają prace niwelacyjne.
    zbich70
    Level 43  
    marwis00 wrote:
    Z tego co słyszałem jeden tor tej linii pracuje obecnie na 400 a drugi na 220kV.
    Rozbudowa Mątek ma jeszcze czas, termin mija w przyszłym roku. Teraz trwają prace niwelacyjne.

Chwila, tor 400kV OST-OLM pracuje?
    Czyli na jałowo, skoro w Mątkach nie ma go gdzie wprowadzić.
    revolt
    Level 34  
    Tam są tak właściwie 3 tory - wiszący w powietrzu w Mątkach tor 400 bezpośrednio z Ostrołęki (północny) i dwa tory mające działać na 220 na razie Ostrołęka-Olsztyn1 i Olsztyn1-Olsztyn Mątki (południowe).
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    Tutaj część tej trasy. Niestety od strony Ostrołęki nie ma jeszcze nowszych zdjęć orto.
  • Helpful post
    marwis00
    Level 13  
    Została uruchomiona dwutorowa linia 400kV Kozienice - Siedlce Ujrzanów
    Link
    jaszczomp
    Level 10  
    zbich70 wrote:
    Pierwsze słyszę że PSE "wrzuca" cokolwiek na geoportal.
    Jeśli Kolega wie coś więcej, proszę o info.
    Ostatnio nawet nie zamieszczają załączników do SIWZ-ów, gdzie możnabyło znaleźć ciekawe mapy linii i stacji.

Co do linii OST-OLS-OLM, to raczej tylko tor zachodni pójdzie do ruchu i tylko na 220.
    Tor wschodni musi poczekać, bo rozbudowa OLM się ślimaczy i nie wiem czy w ogóle ruszyła.
    Przynajmniej tak wynika z fotek gugla z maja 2017.

Ostatnio jak byłem na stacji OLM były prowadzone prace w zakresie montażu dławika. Widziałem też jakąś dokumentację w biurze u kierownika ale nie zagłębiałem się. :)
  • Helpful post
    grzechu82
    Level 12  
    http://enipedia.tudelft.nl/maps/PowerPlants.html Mapa całej sieci energetycznej świata znowu działa.
    info http://enipedia.tudelft.nl/wiki/Enipedia_Maps

w Polsce widać nazwy stacji po przybliżeniu , czasem nawet relacja linii jest napisana obok trasy :

- niebieskie 15 kV (średnie napięcie 30kV)
    - pomarańczowe 110kV
    - czerwone 220kV
    - fiolet 400kV

https://openinframap.org/#lat=52.107&lng=21.797&z=6
  • Helpful post
    marwis00
    Level 13  
    zbich70 wrote:
    Chwila, tor 400kV OST-OLM pracuje?
    Czyli na jałowo, skoro w Mątkach nie ma go gdzie wprowadzić.

Z tego co się dowiedziałem, jeden tor 400 jest wprowadzony do Mątek na tymczasową bramkę, na czas rozbudowy stacji. W kwietniu powinno być przepięcie na bramkę docelową.

A tu link do mapy systemu ENSTOE
    Link
    zbich70
    Level 43  
    marwis00 wrote:
    W kwietniu powinno być przepięcie na bramkę docelową.

Zgadza się. Na maj planowane jest wyłączenie Płock-Grudziądz-Gdańsk, więc Ostrołęka-Olsztyn-Gdańsk musi być już w ruchu, innej opcji nie ma.
    marwis00
    Level 13  
    Wyłączone ze względu na rozbudowę SE Grudziądz?
    Zbich, rysujesz jeszcze linie na mapie? Czy współrzędne xy(2000) coś by ci pomogły?
    zbich70
    Level 43  
    marwis00 wrote:
    Wyłączone ze względu na rozbudowę SE Grudziądz?

Tak, a dokładniej o nowy dwutor Grudziądz -Pelplin (Gdańsk Przyjaźń)
    marwis00 wrote:
    Zbich, rysujesz jeszcze linie na mapie? Czy współrzędne xy(2000) coś by ci pomogły?

Na obecną chwilę temat nieco porzuciłem.
    Ale gdybyś wyjaśnił co to jest xy(2000), chętnie się zapoznam.
    marwis00
    Level 13  
    Nie znam się na współrzędnych, nie wiem na podstawie czego rysujesz trasy.
    O współrzędnych xy(2000) wiem tyle co przeczytałem Link
    Czasami trafiają mi w ręce jakieś dane nowych linii, i ostatnio własnie była trasa w takim układzie wsp.
    haneb
    Level 24  
    Trasy linii napowietrznych rysujemy na podstawie zdjęć lotniczych/satelitarnych. Od rozpoczęcia budowy do uruchomienia mija kilka miesięcy więc w tym czasie powinny się pojawić na jakimś podkładzie słupy. W przypadku linii kablowych można liczyć co najwyżej na zdjęcia w wyższej rozdzielczości w trakcie budowy dopóki teren nie jest uporządkowany więc wtedy przydają się dodatkowe plany czy dokumentacje. Jeżeli kolega zbich70 miałby problem z przekonwertowaniem współrzędnych to mogę pomóc.
    revolt
    Level 34  
    Obowiązujący układ współrzędnych geodezyjnych w Polsce to 2000 (na szczęście już prawie wyparł stary 1965 i inne wynalazki) i tym układzie robione są mapy do celów projektowych. Geoportal krajowy podaje w układzie 1992 (układ do mniej dokładnych map, tzn. np do map w skali 1:25000). Google earth pracuje na WGS84 - są to współrzędne geograficzne czyli po prostu długość i szerokość geograficzną. W razie czego można posłużyć się darmowym programem Qgis do konwersji współrzędnych pomiędzy układami.
    jaszczomp
    Level 10  
    Do konwersji współrzędnych polecam programik transform.

Dane muszą być w formacie *.txt oraz miec format jak w przykładzie niżej.

Nr X Y
    EN1, 4660670.53, 5560260.99,

(przecinki są istotne)
  • Helpful post
    marwis00
    Level 13  
    Wrysowałem w JOSM nową linię 400kV Gdańsk Przyjaźń-Żydowo Kierzkowo . Gdyby ktoś rzucił okiem czy jest ok, bo to moje początki
    Link