Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mapa sieci 400, 220 i 110 kV

zbich70 24 Dec 2018 11:11 51885 84
    marwis00
    Level 13  
    haneb wrote:
    Jak na początki to bardzo dobrze zmapowane, ja żadnych błędów nie znalazłem.
    Zaktualizowałem więc dane na mapie: http://ebin.josm.pl/electricity/#9.35/54.1322/17.6636

Na razie nie widzę tej lini na twojej mapie.

Dokończyłem po Zbichu rysować linię Ostrołęka-Olsztyn Mątki
    Dobrze jakby ktoś rzucił okiem, chodzi mi zwłaszcza o to, czy dobrze zrobiłem relacje, bo program dawał jakieś ostrzeżenia (coś mu z rolą w relacji nie pasowało)
    maziizam
    Level 11  
    Brakuje nitki 110V do szybu KWK Borynia-Zofiówka Ruch Zofiówka Szyb Bzie 1 49°55'51.5"N 18°38'17.8"E
    49.930982, 18.638276

Zasilany jest z nitki Zofiówka-Pniówek 110 kV jeden tor. Odczep jest blisko linii 220kV
    220kV Wielopole - Moszczenica; Kopanina - Lískovec i obok niej idą słupy betonowe a na nich jeden tor 110kV. Tu miejsce wpięcia 49°57'52.0"N 18°38'35.7"E
    49.964430, 18.643258
    kablem kawałek idzie pod torem i pod drogą 933 dalej już napowietrznie.

A sama nitka 220kV jest dwu torowa 6 przewodów i tu chyba jest pomyłka

Takie wyposażenie rozdzielni 110kV
    http://rozdzielnice.com/?page=1143
    Wiciu400v
    Level 15  
    Linia 400kV Jaworzno blok 910MW (dwa tory) - stacja Byczyna 400/220kV jest już wybudowana i oddana do użytku, do tego przy samej stacji Byczyna zostały przyłączone dwa tory 400kV że Skawiny i z Tucznawa, tor Skawina-Tucznawa został. Na OSM już jest.
    kopciusopot
    Level 10  
    Witam wszystkich,

Czy jest możliwość udostępnienia zaktualizowanej wersji mapy w formie kmz ?
    poprzedni plik jest z 2017 roku i trochę się już pozmieniało.

Będę bardzo wdzięczny!
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    Ogólnie po roku 2017 temat nieco porzuciłem - brak czasu. Ale co nieco uzupełniłem, raczej w wersji "draft", więc bez publikacji. Trochę pogmerałem w związku z rozbudową sieci NN w północnej Polsce. Sieci 110kV w ogóle nie ruszałem.
    W załączniku ostatnia aktualizacja, niekompletna, brakuje wielu odcinków, ale może się przyda.
    kopciusopot
    Level 10  
    Dzięki! na pewno się przyda.
    Myślałem że te kmz-y to po prostu export danych które widać na mapie online.
    zbich70
    Level 43  
    kopciusopot wrote:
    Myślałem że te kmz-y to po prostu export danych które widać na mapie online.
    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
    Plik kmz (czyli skompresowany kml) to po prostu dane wektorowe - współrzędne punktów, grubości i kolory linii, wygląd "pinezek", struktura folderów, opisy itp.
    Plik otwiera się w Google Earth, w którym ortomapa pobierana jest online. Są zapewne inne aplikacje obsługujące kmz/kml, ale ja korzystam tylko z GE.
    kopciusopot
    Level 10  
    Nie sądziłem że ten plik kmz jest oddzielną bazą ręcznie aktualizowaną a jest to jedynie zapisanie bazy danych z mapy http://ebin.josm.pl/electricity do pliku w formacie kmz.
    zbich70
    Level 43  
    Generalnie podstawowa baza danych jest na openstreetmap.org i aktualizowana jest przez wielu użytkowników.
    Mapa http://ebin.josm.pl/electricity pobiera dane z OSM. Powstała dlatego, że OSM w przeglądarce działa trochę słabo - linie widoczne są dopiero przy większym zoomie, nie kolorują się wg napięcia, nie można odczytać tagów itp.
    Pliik kml/kmz powstał z kolei dlatego, że w edytorze OSM nie można podłożyć ortomapy Google, natomiast podkład Geoportalu ma różne pokrycie i aktualność (raz jest lepiej w Geo, gdzie indziej w Google), zatem część danych była eksportowana z kml do OSM, a część odwrotnie.
    P.Pawel666
    Level 1  
    Witam . Czy mapa uległa jakiejś awarii?? od kilku dni jest kłopot z jej włączeniem .
    Chicken13
    Level 2  
    Witam.

Posiadacie może najnowszy plik kml/kmz?
    zbich70
    Level 43  
    Chicken13 wrote:
    Posiadacie może najnowszy plik kml/kmz?
    Ja nie mam. Po aktualizacji w 2019 roku, tematu nie kontynuuję.
    kopciusopot
    Level 10  
    Witam szanowne grono, czy macie już jakieś przecieki odnośnie możliwych tras sieci związanych z planowaną EJ w Lubiatowie i planowanej dla niej stacji 400kV w gminie Choczewo?
    Pozdrawiam!
    tw84
    Level 17  
    kopciusopot wrote:
    Witam szanowne grono, czy macie już jakieś przecieki odnośnie możliwych tras sieci związanych z planowaną EJ w Lubiatowie i planowanej dla niej stacji 400kV w gminie Choczewo?
    Pozdrawiam!

Choczewo, kolego, to jest dla budowanej na Bałtyku farmy wiatrowej.

Jeśli EJ będzie w Lubiatowie, będzie miała osobną stację. Na stronie PSE jest dokument Plan Rozwoju, pdf: https://www.pse.pl/documents/20182/8c629859-1...a714dda9c?safeargs=646f776e6c6f61643d74727565

Na stronie 56., mapka w wariancie "C" pokazuje, że EJ będzie mieć swoją osobną stację w ogóle nie połączoną z północnym systemem (Słupsk, Choczewo, Żarnowiec).
    marwis00
    Level 13  
    Line do stacji Choczewo i Krzemienica dopiero zaczynają się projektować, trudno więc mówić o jakichś konkretnych trasach, relacje tych linii można obejrzeć na stronie PSE
    Stacje te planowane są na potrzeby przyłączenia morskich farm wiatrowych.
    MagdalenaMK
    Level 1  
    Cześć, czy tylko u mnie mapa ma problem z wyświetleniem się?
    Pozdrawiam
    tyqva
    Level 31  
    MagdalenaMK wrote:
    Cześć, czy tylko u mnie mapa ma problem z wyświetleniem się?
    Pozdrawiam

Nie tylko u Ciebie.
    Martwy odnośnik.
    marwis00
    Level 13  
    Tak, zmienił się adres, teraz można je zobaczyć TU
    wussup13
    Level 1  
    zbich70 wrote:
    Ogólnie po roku 2017 temat nieco porzuciłem - brak czasu. Ale co nieco uzupełniłem, raczej w wersji "draft", więc bez publikacji. Trochę pogmerałem w związku z rozbudową sieci NN w północnej Polsce. Sieci 110kV w ogóle nie ruszałem.
    W załączniku ostatnia aktualizacja, niekompletna, brakuje wielu odcinków, ale może się przyda.

Witam, a czy jest możliwość dostać aktualny plik kmz? Albo czy jest możliwość jakoś wyeksportować dane z serwisu lub z OSM?
    Świr
    Level 34  
    Na pewno brakuje sporej ilości linii 110kV.
    zbich70
    Level 43  
    Świr wrote:
    Na pewno brakuje sporej ilości linii 110kV.
    Więc niech kolega je uzupełni, nie mam nic przeciwko, chętnie zobaczę.
    zbich70
    Level 43  
    Ale proszę w swoim temacie, bo ten zamykam. Napisałem wcześniej, że już się tym nie zajmuję.