Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ariston Egis Plus 24 FF błąd 117 - nieprawidłowy przepływ inst.ogrzewania.

geryon 21 Aug 2017 18:51 5820 4
Buderus
    geryon
    Level 17  
    Witam, mam problem z piecem gazowym mianowicie od 2 dni wyświetla mi się błąd 117 co oznacza nieprawidłowy przepływ w instalacji ogrzewania.
    Już jakiś czas temu miałem podobny problem zadzwoniłem do "fachowca" rozebrał piec wziął pędzelek zrobił tzw "konserwację" i zaczęło działać ale od czasu do czasu pokazywał błędy związane z tym przepływem sugerował mi żeby zrobić czyszczenie instalacji za jakiś czas, tak wiec piec działał z małymi przygodami od czasu do czasu potrafiło być tak: dziwny dźwięk z pieca się wydobywał po czym ciśnienie ustawione na 2bar skakało do 3-4 wyświetlał się error 117 lub inny nr ale każdy z numerów świadczyło tym samym wg instrukcji jaką posiadam, wtedy piec dostawał chwilę odpoczynku po czym resetowałem go i działał poprawnie, dwa dni temu zastrajkował całkowicie, nic na niego nie działa non stop to samo skacze ciśnienie i error się wyświetla. Dzwoniłem do fachowca twierdzi ze płukanie instalacji można zrobić jak będzie okres grzewczy a nie teraz no ok to co ja mam do okresu grzewczego nie mieć ciepłej wody :P ?!?

Piece nie są moją dziedziną, jednak muszę poradzić sobie chociażby po części sam.
    Czy kolejna konserwacja z kurzu pędzel odkurzacz ewentualnie kompresor załatwi sprawę? Proszę o podpowiedź.
  • Buderus
    dobroslaw

Level 22  
    Pewnie brak przepływu wody przez piec, sprawdz filtry, sprawdz czy nie masz zamkniętych jakiś zaworów, jak masz ustawione głowice na kaloryferach? w pomieszczeniu z termostatem muszą być otwarte maksymalnie !(najlepiej sprubuj przy otwartych wszystkich kaloryferach ) , czy problem występuje przy grzaniu CO czy CWU, możesz mieć zakamieniony wymiennik, moze masz jakiś zawór zwrotny który się zacioł.
  • Buderus
    geryon
    Level 17  
    Niestety ale okazało się że "skończył" się kondesator rozruchowy pompy, i nie wiadomo czy z nim nie poszła pompa, ponieważ nie rusza nawet ręcznie, zamówiony kondensator i zobaczymy czy uda się małym kosztem naprawić czy czeka mnie wymiana pompy za około 700zł
    fajek82
    Level 9  
    Witam.

Ja mam podobny problem z moim piecem. Gdy jest ustawiony na C. O. to czasami schodzi mu z 15 minut żeby zaskoczyć i zacząć w końcu grzać centralne. Zawsze pomaga mu odkręcenie ciepłej wody i wtedy zaskakuje momentalnie. Gorzej jest w nocy gdy śpimy. W sezonie letnim wyskakuje często błąd 5P3 a 117 sporadycznie. Przed sezonem dobieram się do sond i je czyszczę łącznie z dyszami gazowymi i całą komorą spalania. Wtedy problem mija na jakiś czas.
    geryon
    Level 17  
    Stary temat, już dawno ogarnięty ale problem m u mnie okazał się jakiś kondensator z pompą , sam kondensator jest podobno częścią nie wymienną tak więc cała pompa wymieniona piec działa do dzisiaj, Temat zamykam.