Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Aktualizacja Routera huawei B593s-22 spadki predkosci LTE i 3G

22 Aug 2017 21:49 9858 21
    Anonymous
    Anonymous  
    matek451
    Level 43  
    Cena za B593s-22 380-600 zł? Chyba jak sobie kupisz ze 3 sztuki. Po jakiego grzyba przedłużyłeś umowę z CP? Dałeś się nabrać jak małe dziecko na SmartDom, oglądaj mniej tych głupawych reklam Plusa/CP w TV bo to wierutne kłamstwa i ewidentnie szkodzą. 70GB za 45 zł w SmartDom to jakiś żart, na dodatek bez sprzętu. Ja w Plusie ze SmartDom mam 100GB za 30 zł a na własność dostałem router E5186 z LTE-A za 3 zł na własność, wart z 500 zł. Ale dla mnie ten Plus na którym mam LTE 5-10Mb/s to trzeci zapasowy internet. Na co dzień mam nielimitowany LTE w Play za 5 zł/m-c i bez umowy a sprzęt własny. Ty nigdy nie powinieneś korzystać z Plusa. Zasięg 3g masz z BTS-a UMTS900Aero2 Łukawiec i Zapałów( dodany ostatnio). 3G w takiej lokalizacji na tym paśmie działa kiepsko i wolno, na dodatek wymaga skutecznej anteny kierunkowej na 900MHz w tym wypadku minimum to ATK-10/800-980. Na tych BTS-ach nie działa LTE, brak zarówno LTE1800Aero2 jak i LTE800Sferii. To rejon przygraniczny z Ukrainą i tu działa tylko LTE1800 Aero2 a najbliższe BTS-y to Oleszyce i Laszki. Do korzystania z nich potrzebna skuteczna antena Dual LTE na 1800MHz a nie szerokopasmowy wynalazek ( a propos jakim dysponujesz?) Do BTSów około 10km przez lasy więc na wiele nie licz, nawet na dobrej antenie. Plus/CP sprzedaje dużo ofert a nie zmodernizował u ciebie sieci więc BTS-y zapchane i prędkości lecą na łeb. Parametry sygnału na tym szerokopasmowym cudzie masz kiepskie, stad niski UL i niewielki DL. Praktycznie wyklucza prawidłowe działanie, do tego pewnie przeciążony BTS, na który ustawiona ta antena? Nie potrzebujesz zmieniać FW na B593 bo masz tylko zasięg na LTE1800 oraz 3g na UMTS900. Powinieneś zmienić operatora na Orange lub T-Mobile, które w Zapałowie mają swoje LTE800 i 3G z UMTS900, UMTS2100 a i pewnie LTE800 w Wielkich Oczach a w Krowicy Lasowej LTE1800NetWorks i UMTS2100. A to 3G Plusa na telefonie to masz po uruchomieniu UMTS900 aero2 w Zapałowie. Możesz z niego korzystać na B593 ale na 3G Plus ma ścisły limit. Chcesz mieć LTE to kup sobie kartę Orange Free z pakietem 1410GB na 5 m-cy, na Allegro chodzą po 60 zł. Ewentualnie zrób testy LTE na telefonie z aplikacją Network cell Info na zewnątrz , pokaże parametry sygnału i dane BTS-a i speedtest. Do tego speedtesty pod BTS-ami Oleszyce i Laszki na twoim kierunku aby sprawdzić jakie jest ich obciążenie i jakie dają prędkości przy prawidłowym sygnale. Jeśli będą OK to można spróbować z anteną dual LTE1800MHz o dużym zysku.
    Anonymous
    Anonymous  
    matek451
    Level 43  
    A co ty chcesz ustawiać? Przecież to nie jest żadna antena tylko AKc2uni czyli dookólny złom o praktycznie zerowym zysku a na 1800MHz to tłumik. Nie łapie LTE z Łukawca bo tam nie ma żadnego BTS-a LTE Plusa tylko 3G z UMTS900Aero2. Ten szczątkowy sygnał LTE1800 to z Laszek lub z Oleszyc. I to jest jedyne pasmo LTE z którego korzysta Plus w tej okolicy, nic innego nie ma i nie musisz nic wymuszać. B593 łączy się w ustawieniu Tylko LTE z nim. Podobnie jest też gdy ustawisz tylko 3G to wtedy korzysta z UMTS900 HSPA+ Aero2 z Zapałowa lub Łukawca., tam nigdzie nie ma UMTS2100HSPA+DC Plusa. Zmiana FW nic nie zmieni i nic nie wniesie. Prędkości LTE na poziomie 8 czy nawet 16Mb/s to żart, szczególnie że Plus na LTE1800Aero2 ma 20MHz pasma w MIMO i DL teoretycznie do 150Mb/s. ale przy przeciążonym BTS-ie u nich są niewielkie nawet przy dobrym sygnale. Co to za antena za 199 zł? Plus/CP to nie jest operator na ta lokalizację.
    Anonymous
    Anonymous  
    matek451
    Level 43  
    A kto dziś kupuje B593s-22? Tym bardziej za 350 zł. To zabytek, router sprzed 4 lat, teraz za 250-350 zł to się kupi B525 z T-mobile , nowy z gwarancją, 6 kategoria i agregacja dwóch pasm LTE-A. Za 200-250 można mieć B315s-22 będący następcą B593s-22. do tego dochodzą kolejne routery z LTE-A za około 400-500 zł czyli E5186 i B618 z 4x4MIMO. A w Play najnowszy B715 z agregacja trzech pasm LTe. I to jest sprzęt warty uwagi.W Plusie/CP jest /był DWR-966 czy DWR-960 z LTE-A 6 kategorii ale w CP za jego użyczenie chcą majątek a w Plusie na raty 540 zł. CP nie zagwarantuje ci żadnej prędkości bo u ciebie nie rozwija sieci LTE1800Aero2, nie posiada tez sieci LTE800sferii i jej nie będzie miał bo z tego pasma rezygnuje z końcem 2018. Solorz to cwany gość, on czaruje reklamami i SmartDom a na budowie sieci oszczędza. Janusze i tak kupują a potem płacą i płaczą. W zamian sprzedaje mnóstwo ofert w ramach SmartDom, będzie tylko gorzej. Klientów przybywa a BTS-y i pasmo nie są z gumy. Ja w przeciwieństwie do ciebie o internecie mobilnym wiem wiele, sprzęt znam od podszewki, testuję anteny. mam wiedzę o stacjach bazowych, technologii i pasmach na nich. i są tacy którzy korzystają z mojej wiedzy i nie żałują. Nie musisz mi wierzyć. na twoim terenie nie ma LTE800sferii bo to pas przygraniczny i brak uzgodnień ze stroną ukraińska w sprawie pasma LTE800 a nawet UMTS900. stąd działa tylko LTE1800Aero2 i też nie na wszystkich BTS-ach Plusa. o LTE2600 tego operatora możesz tez zapomnieć bo tą sieć przewiduje do miast i praktycznie dopiero zaczyna ja budować. W zamian za LTE800 ma w przyszłości tworzyć LTE900. A co do AKc2uni to to nie jest antena tylko kawałek złomu z kablami H155. Wart 0 zł, cena na allegro bez znaczenia bo nikt rozsądny jej nie kupi. Producent czyli firma BURO podaje ze ma zysk 2-3dBi. Kable do niej czyli H155 maja tłumienność około 0,5dB na metr. Mają 10 m czyli strata sygnału na nich wynosi 5dBi. Z zysku anteny 2dBi nie zostaje nic a wręcz przeciwnie jest ujemny około 2-3dBi czyli antena działa jak tłumik. Ma jedną zaletę przenosi punkt poboru sygnału na zewnątrz czyli omijasz tłumienie ścian, które wynosi około 10dB. Jej nie ustawisz na konkretny BTS bo ona nie ma charakterystyki kierunkowej tylko dookólna i łapie sobie co chce. Lepszy efekt uzyskasz wystawiając B593 za okno. Ty masz 10km do BTS-a LTE1800 i od początku powinieneś kupić sprawdzoną , skuteczna antenę dual LTE na 1800MHz o dużym zysku i z krótkim kablem w celu wyeliminowania strat na nim. To że ci to jakoś działało to i tak cud. W internecie komunikacja jest dwukierunkowa, tak niski UL jak u ciebie praktycznie nie pozwala na normalne użytkowanie. Za UL odpowiada głównie twoja antena. Z Plusa jesteś zadowolony bo nie korzystałeś z Orange czy T-mobile u siebie. Możesz zmienić FW na B593s-22 na to z Vodafone z wyborem pasm LTE , wyglada tak http://www.mediafire.com/view/95qmxjd19o3a3jo/vodafone_de.jpg# ale robisz to na własne ryzyko. Pliki do niego ma kolega @dzejk z bez-kabli. On o tym routerze, FW do niego i nie tylko wie wszystko. Chcesz to zmieniaj. Ja poleciłem ci najpierw testy na telefonie LTE z Network Cell Info na zewnatrz u siebie i pod BTS-ami Oleszyce i Laszki. dostarczą potrzebne dane i dadzą odpowiedź czy antena Dual LTE1800MHz jest w stanie poprawić działanie LTE Plusa/CP u ciebie. i to nie pierwsza lepsza z allrgro bo tam 99% anten to złom podobny do AKc2.
    Domiss223
    Level 11  
    Witam

No już wszystko ogarnąłem. Ogólnie antena była kiepskiej jakości i również był za długi kabel. Na routerze mam soft Vodafone i zaznaczone pasmo LTE 1800 - łapie mi 1 kreskę z Lubaczowa. Mam teraz nieco lepszą antene 24 DBi + 5 metrów kabla i LTE chodzi mi widocznie lepiej i stabilniej Download 7-9 Megabitów na sekunde, Upload od 0.5 do maximum 1.6 megabita na sekundę. Dziękuję za pomoc, trochę to potrwało zanim ogarnąłem lepszy sprzęt i sobie poradziłem z tym softem ale było warto. Sof Vodafone leży na chomikuj + aktualizacje do standardowego softu. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce chomikuj i pobrać.

Antena jaka aktualnie posiadam to ta :
    allegro.pl/mocna-antena-paraboliczna-dual-lte-24dbi-1800mhz-i4965357580.html

Od czasu do czasu wskakuje mi 2 kreski zasięgu LTE, po kilku minutach spada do 1 kreski - starej antenie nigdy nie wskoczyło więcej jak 1 kreska.

Kabel do anteny dobrałem taki : allegro.pl/5m-kabel-h-1000-cnt400-konektor-do-gsm-nm-fme-i5266505916.html

Cały zestaw wyniósł mnie równo 300 złotych - dostałem zniżkę za zakup całego kompletu i wysyłkę gratis.

Najbardziej cieszy mnie to , że UPLOAD wzrósł i wrzucanie plików na internet jest już możliwe, bo przedtem mając maximum UPLOAD 0.2 Megabita to było ta na maximum ciężkie, a teraz powyżej 1 Megabita Upload to niebo , a ziemia dla mnie.

Na pasmie 2100 nie łapie mi wcale, na 900 łapie mi 3G, na 1800 1-2 kreski LTE.

Dzieki za rady odnosnie wymiany kabla, bo szczerze nigdy nie zwracalem na to nawet uwagi.

Pozdrawiam
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    Witam,
    Matek451 a jaki Internet polecasz w lokalizacji Kosowo 63-800. Generalnie jest tam problem z internetem. Dotychczas miałem LTE w Plusie i modem Huawei B593 i jako tako to chodziło. Bardzo proszę o pomoc.
    matek451
    Level 43  
    Najbliższy BTS Plusa to Krzemieniewo, na nim LTE1800 Aero2 i LTE900 Plusa i jeszcze 3 m-ce LTE800 Sferii. Bez anteny raczej zasięg na LTE800/900. Więc trudno było oczekiwać jakiś normalnych prędkości. BTS z LTE2600 Plusa i pozostałymi 3 pasmami LTE też na Starogostyńskiej 9. Na B593 nie ma możliwości wymuszenia konkretnego pasma LTE. w Krzemieniewie działa tez LTE800 t-Mobile i LTE800 Orange, BTS NetWorks przy Starogostyńskiej 2 ma to pasmo LTE a dodatkowo obydwaj maja na nim tez własne LTE2600 i wspólne LTE1800. Play uruchomił BTS Krzemeniewo ale póki co na nim potwierdzone LTE800, na Starogostyńskiej 2 ma komplet LTE2600 LTE2100, LTE1800 i LTE800. Ogólnie trudna lokalizacja. testy Orange, T-Mobile i Play na ich kartach. Plus już znasz.
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    Dzięki za info.
    Ale czy jeśli zakupie router Huawei Model B715S-23C (bez simlocka) to czy wkładając kartę z Orange, T-mobile czy Playa to czy internet od tych trzech operatorów będzie chodził na tym modemie? Tak tak wiem w Playu będzie chodził bo to router z ich dystrybucji ale chodzi mi o pozostałych operatorów Orange i T-mobile.

Chciałbym zainwestować w ten modem przyszłościowo ale czy jest sens? Może coś tańszego, coś co obsługuje 2 pasma?
    Ostatnio jak byłem w tej lokalizacji uruchomiłem sobie Hotspot z mojego telefonu i naprawdę byłem mega zadowolony z prędkości. Mam telefon Huawei Mate 9 Pro, sieć Play.
    matek451
    Level 43  
    koszt B525, MF286 czy E5186 z agregacja 2 pasm LTE około 300-400 zł. Jak wypadły te testy Play, z którym BTS-em się łączyłeś, na jakim paśmie, jakie były parametry sygnału i jaki DL/UL?
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    Nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Proszę daj wytyczne sprawdzę. Podjadę nawet jutro to sprawdzić. Ale ja się na tym kompletnie nie znam.
    Jest na to jakaś aplikacja lub adres strony www gdzie takie informację zdobędę?

Odnośnie routera Huawei B593s-22
    W danych technicznych na aukcji: https://allegro.pl/modem-router-usb-3g-4g-lte-huawei-b593s-22-nju-nc-i7076147063.html
    znalazłem coś takiego:

4G LTE na pasmach:
    800 MHz
    900 MHz
    1800 MHz
    2100 MHz
    2600 MHz

Mam rozumieć że ten modem obsługuje 5 pasm LTE ?
    matek451
    Level 43  
    To są pasma obsługiwane LTE przez ten router, podczas pracy obsługuje tylko jedno z nich. Przy czym na tym FW nie ma możliwości wyboru tego pasma i router sam wybiera na którym działa. Zalezy to od parametrów sygnału i konfiguracji sieci operatora. Największy zasięg z reguły na LTE800 a potem maleje ze wzrostem częstotliwości. Do testów używasz karty operatora oraz telefonu LTe z Android i aplikacją network Cell Info. Zakładka DANE pokazuje parametry sygnału, eNB, ECI BTS-a i pasmo. Na tej podstawie identyfikujesz BTS, pasmo , sprawdzasz sygnał i prędkości.
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    eNB: 12312
    ECI: 3151930
    i co dalej ? potrzeba coś jeszcze?
    Aktualnie jestem w Lesznie woj. wielkopolskie
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    W Kosowie ale sprawdzam w Lesznie żeby wiedzieć co i jak. Żeby czasu w tym Kosowie nie tracić. Może będę tam jutro albo skoczę jeszcze dziś.
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    Dzisiaj testowałem internet w ORANGE w lokalizacji Kosowo.

ORANGE:
    LTE
    Pobieranie: 11,3 Mbps
    Wysyłanie: 3,57 Mbps
    Ping: 22ms
    eNB: 165007
    ECI: 42241807

Prędkość testowałem aplikacją Speedtest
    Powiedziałbym bajka :) Nawet w domu mając Neostradę nie mam takiej prędkości.
    Jaki modem musiałbym zakupić żeby to chodziło tak jak przez komórkę? (wiadomo szukam czegoś najtańszego)
    Czy musi być to router z obsługą trzech pasm?
    matek451
    Level 43  
    To LTE800 orange z BTS-a Krzemieniewo, na nim Orange póki co nie ma innych pasm LTE. Aby z niego korzystać wystarczy router bez agregacji pasm LTE, np. B315 i do niego antena kierunkowa na 800MHz.
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    Witam,
    Czy kupując router Huawei Model B715S-23C (bez simlocka) to czy wkładając kartę z Orange będzie to śmigać?
    Jarno_Trulli
    Level 8  
    A mam zrzuty ekranu z komórki więc napisz mi proszę co dokładnie mam podać. Aktualizacja Routera huawei B593s-22 spadki predkosci LTE i 3G
    matek451
    Level 43  
    RSRP -113dBm jakie pokazuje telefon przy połączeniu z LTE800 Orange na BTS-ie Krzemieniewo to bardzo kiepski parametr sygnału LTE, test w domu czy na zewnątrz? w takim wypadku do stabilnego działania internetu konieczna antena zewnętrzna.