Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputera

22 Sie 2017 22:11 1731 11
  • Poziom 7  
    Witam.

    Do tej pory na starym monitorze, wszystko działało idealnie.
    Niedawno kupiłem nowy monitor Samsung C27FG70.

    Po podłączeniu go do komputera przez HDMI pojawił się dziwny problem. Przy uruchomieniu komputera po dłuższym postoju (kilka godzin), monitor nie wybudza się, tylko cały czas śpi. Dopiero fizyczne naciśnięcie przycisku na monitorze powoduje włączenie monitora i wyświetlenie obrazu. Po uruchomieniu nie ma żadnych innych problemów, obraz wyświetla się poprawnie, wszystko działa.

    Gdy monitor jest już uruchomiony i w systemie klikam „Uruchom ponownie”, komputer wyłacza się, monitor wyłacza się, komputer uruchamia się, a monitor jest bezczynny. Obraz pojawia się dopiero w momencie wyboru systemu operacyjnego. Mam ustawiony automatyczny wybór na Win10 po 10 sekundach. W momencie pojawienia się obrazu widać napis „pozostało 6 sekund”(czasami 7 sekund).

    Nowy monitor mam podłączony przez HDMI z kartą, stary monitor miałem podłączony poprzez przejściówkę D-Sub – DVI.

    Próbowałem na różne sposoby jakoś wymusić, żeby na nowym monitorze widzieć ekran startowy z MB i mieć możliwość podglądu BIOSu, ale nie mogę sobie poradzić.
    Próbowałem :
    -zmienić kabel HDMI oraz podłączać pod port HDMI 2 – bez skutku
    -podłączenie starego monitora –wszystko działa jak powinno (widać ekran startowy płyty głównej i BIOS )
    -podłączenie 2 monitorów razem – LG widać BIOS, Samsung włacza się z systemem Win10 jak wyżej i wtedy dopiero następuje przełączenie monitorów. Z LG znika na ułamek sekundy obraz i karta ustawia Samsunga jako monitor główny 1, a LG jako 2)
    -Samsung podłączony pod nowego laptopa Asusa przez HDMI wyświetla obraz prawidłowo od BIOSu
    -reinstalacja sterowników graficznej na nowsze – bez skutku
    -przejrzałem wszystkie opcje w BIOSie, ale nie znalazłem nic co by mogło odpowiadać temu problemowi.

    Próbowałem też na różne sposoby podłączać monitor w trakcie rozruchu komputera, zmieniać port HDMI w monitorze, podłączać równolegle 2 monitory, albo Samsunga i przejściówkę. Pozbawienie prądu urządzeń na dłuższy czas też nie pomaga.

    Z nowym monitorem dołączone były kable DisplayPort oraz HDMI. Niestety karta ma podłączenie HDMI z którego mogę korzystać, albo DVI i MiniDisplayPort, do których nie mam przejściówek.

    Proszę o podpowiedź, co jeszcze mogę zrobić/sprawdzić ?

    Brak obrazu jeszcze bym przeżył, ale brak możliwości zmiany ustawień w BIOSie po wyniesieniu starego monitora i konieczność ręcznego włączania monitora codziennie jest dość uciążliwe.

    Dodam, że na infolinii Samsunga, nie są w stanie pomóc i proponują tylko kuriera do serwisu.
    Próbowałem również znaleźć pomoc w internecie, ale nie znalazłem podobnego tematu. Z reguły jeśli już nie było obrazu to wgl.

    Na chłopski rozum wydaje mi się, że po prostu karta graficzna w jakiś sposób wymusza pobieranie obrazu z portu DVI jako priorytet i dopiero po załadowaniu systemu Win10 zmienia port na HDMI.
    Czy to możliwe ? Jeśli tak, to czy da się to zmienić ?

    Teraz widzę, że na stronie producenta MB dostępna jest aktualizacja BIOSu do wersji F7d z 09/09/2014. Myślicie, że warto zaktualizować ? Może to coś pomóc w tym problemie ? Jeśli tak, to jutro się do tego zabiorę. - aktualizacja BIOSu też nie pomogła.

    Zastanawia mnie też data BIOSu karty graficznej, pokazana na zdjęciu programu AMD, (19/02/2012), ale nie znalazłem na stronie producenta nowszego oprogramowania. (Da się to uaktualnić ? Czy to może mieć wpływ ? )

    Program BurnInTest po 2 cyklach wykazał 1 błąd w grafice, ale nie bardzo rozumiem co jest źle. Załączam raport.

    Nie wiem czy będzie potrzebne, ale załączam raport z programu CPU-Z z dokładniejszym spisem podzespołów.

    Niestety nie mogę wrzucić plików .htm także załączam .zip z logami i błędami z BurnInTest

    Sprzęt :
    Nowy monitor Samsung C27FG70 (Wyjścia 2x HDMI, 1x DisplayPort)
    Stary monitor LG Flatron L1919S (wyjście D-Sub)
    GIGABYTE GA-970A-DS3 rev 1.0 (data BIOSu 01-09-2012, wydanie F1)
    Procesor AMD FX-4100, socket AM3+, 64bit, 4x 3,6GHz, 95W, cache 12MB,
    2x Kingston KHX1600C9D3/4GX (2 x 4gb DDR3 PC3-10700)
    AMD Radeon HD7770 Saphire GHz Edition 1GB (1 x DVI-I, 1 x HDMI, 2 x Mini DisplayPort)
    Zasilacz OCZ600MXSP – 12,38V, 5,07V, 3,42V - sprawdziłem napięcia zarówno w spoczynku i pod obciążeniem programem BurnInTest. Cały czas takie same z niewielkimi odchyłkami o 0,01V.
    System Windows 10 Enterprise 64-bit postawiony na SSD GOODRAM Iridium PRO SSDPR-IRIDPRO-240
    Oprócz tego jeszcze 3 dyski HDD, ale to chyba bez znaczenia ;)

    Spoiler:
    Samsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputera


    Pozdrawiam i proszę o pomoc ;)
  • Poziom 43  
    Wgraj nowszy BIOS (na ten czas stary monitor podepnij). W wersji F3 jest coś o kompatybilności z GPU więc warto sprawdzić. Jak wgrywać to ten przedostatni - w bete nie idź bo i tak tylko jakieś nowe CPU dodaje.
  • Poziom 7  
    Dzisiaj wgrałem BIOS MB w wersji przedostatniej czyli F6 i żadnej zmiany nie ma.

    Podłączyłem 2 monitory, jeden HDMI, drugi D-Sub/DVI i na starym jest obraz z BIOSu, a na nowym pojawia się dopiero w momencie wyboru OS.

    I też jakoś tak dziwnie, bo na starym monitorze pojawia się logo Windows oraz niebieskie tło i wtedy się wyłącza, a na nowym pojawia się wybór OS i odliczanie. Po wybraniu OS i zalogowaniu, dopiero stary monitor włącza się logując się jako numer 2.

    Dzisiaj zanim włączyłem komputer, spróbowałem podpiąć jeszcze Samsunga pod laptopa i zobaczyć, czy się wybudzi podczas pierwszego rozruchu. Niestety również nie załapał i musiałem użyć fizycznego przycisku do włączenia. Potem, wszytko było ok i normalnie BIOS z laptopa pokazywał.

    Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

    Co z tym błędem z programu BurnInTest ?
  • Poziom 43  
    Każdy zignorował ITB bo program do katowania procesora. Wróżył nikt nie będzie co to za błąd ale związku z problemem nie ma najmniejszego...
    Monitor widać tak już ma że się tak budzi. Gorzej że nie wyświetla BIOSu. A jakbyś go tak obudził w BIOS? Wejść chyba wejdziesz po omacku a później pomęcz przyciskiem. Może załapie?
    Masz jakiś inny monitor albo TV z HDMI? Żeby sprawdzić czy pokaże się BIOS

    PS czy jak odpinasz monitor VGA to odpinasz też adapter DSUB? Bo on może czasem "udawać" monitor. Nie powinno go być przy karcie.
  • Poziom 7  
    Próbowałem już na różne sposoby, żeby wyświetlić BIOS. Próbowałem podłaczać kable w BIOSie, czekać po kilkanaście minut itd. Teraz też próbowałem tak jak mówisz, wejść do BIOS i ręcznie właczac i wylaczać monitor, zmieniać mu źródła obrazu i nic.

    Komputer podłaczony przez HDMI do tv cały czas pokazuje obraz. I przy uruchamianiu i przy restarcie i podczas pracy. Co prawda, nie mieści się w skali tv, ucina pół paska zadan na dole, ale to podejrzewam kwestia ustawien.

    Jeśli chodzi o adapter, to próbowałem z włożonym i wyciagniętym po kilka razy i nic.

    Dzisiaj wrzuciłem do komputera inna kartę graficzna (nie pamiętam modelu, jutro napiszę, ale AMD) ze złaczami DVI, HDMI oraz DisplayPort i o dziwo pokazuje BIOS oraz system, ale w systemie jest dużo mniejsza rozdzielczość. I na tej karcie sa problemy z przełaczaniem, jeśli zmieniam kabel HDMI na DisplayPort to nie chce pokazać obrazu, dopóki nie zresetuje komputera.

    Dziwne jest to, że na TV pokazuje obraz cały czas, czyli wyszłoby, ze wina monitora, ale z kolei na innej karcie graficznej w komputerze, monitor działa powiedzmy, że prawidłowo, czyli niby wina graficznej.


    Spoiler:
    Jako ciekawostkę dodam, że po podłaczeniu do tej drugiej graficznej 2 monitorów, jeden HDMI Samsung z tematu, drugi, stary do DVI, podczas uruchamiania komputera, na starym monitorze widać wszystko pięknie, a na Samsungu jest obraz strasznie rozmazany, niewyraźny i nieczytelny.

    Samsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputeraSamsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputeraSamsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputera Samsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputeraSamsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputeraSamsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputeraSamsung C27FG70 - Nie wybudza monitora podczas uruchomienia komputera
  • Poziom 7  
    Tak, 3 różne kable HDMI i za każdym razem ten sam efekt.
  • Poziom 7  
    W odpowiedzi na pytanie @marekktlbb , który chyba usunął swój wpis.

    Po wielokrotnej konsultacji tego problemu z różnymi informatykami i na kilku forach, nikt nie zna przyczyny :D

    W końcu na jakimś chacie nie związanym z IT, ktoś mi podpowiedzial, że może karta jest tak skonstruowana, że wymusza wyświetlanie BIOSu na głównym porcie DVI i nie ma możliwości puszczenia po HDMI. Polecono mi próbę podłączenia przez DisplayPort, albo przejściówkę DVI-HDMI.

    Przejściówka była tańsza, więc najpierw z nią spróbowałem i w sumie w jakiś sposób problem został rozwiązany.
    Teraz, po włączeniu komputera, od razu widać BIOS. Nie wiem czy nie ma jakichś minusów/strat jakości przez zastosowanie przejściówki, ale dla mnie jest ok.

    Teraz przeczytałem wątek od nowa i nie pamiętam dokładnie jak rozwiązałem problem tego, że trzeba było ręcznie włączać monitor. ;/ ale chyba, ta przejściówka też to rozwiązała ;)
  • Poziom 11  
    Nie wiem czemu usunięto moją wiadomość. U mnie problem jednak jest taki jak opisałeś w rozwiązaniu... Mam stację dokującą dla DELL'a i nie ma w niej potu HDMI, jest za to port DVI i zakupiłem przejściówkę DVI->HDMI i tak wprowadzam sygnał do monitora Samsung... Niestety jak tylko uśpię laptop i później go wybudzam (najczęściej nie wypinam go w ogóle ze stacji dokującej) to muszę wyłączyć monitor i włączyć, bo sam nie chcę nic wyświetlić... A ciekawa historia jest taka, że dioda w monitorze, robi się niebieska, tak jakby zaczął pracować... Taką samą sytuację mam w biurze, gdzie wpinam swój laptop w stację dokującą (podłączoną do monitora kablem VGA) i monitor także n ie odpala sam z siebie - muszę tak samo wyłączyć i włączyć...
  • Poziom 11  
    Cześć, mam ten sam monitor już dwa lata i od początku załącza się dopiero na ekranie logowania i jest to wina monitora.
    Na wejściu HDMI wszystko ok, problem znzny na anglojęzycznych stronach.
  • Poziom 11  
    Tylko u mnie od początku idzie HDMI i raz się wybudza przy wybudzania laptopa, a raz ie - nie wiem od czego to zależy... Po zmianie sterowników od karty graficznej, problem rozwiązał się połowicznie - czyli raz się wybudza raz nie. Przed nowymi sterami nie wybudzał się w ogóle...
  • Poziom 11  
    Ok ale to jest wina monitora nie kabli, jak masz go na gwarancji to daj go do serwisu by wgrali ci nowy firmware.