Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

24 Sie 2017 15:04 1290 1
  • Poziom 19  
    Witam

    Subwoofer jak w temacie przestał mi działać na imprezie - zaczęła mrugać dioda "STATUS". Sprzęt nie był katowany - potencjometr głośności był ledwo ustawiony na "2" ze skali "10".
    Po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu, sub zaczął grać normalnie i tak do końca imprezy. Tydzień później sytuacja się powtórzyła z tą różnicą że po ponownym włączeniu już dioda "STATUS" nie gaśnie tylko świeci - tzn. krótko gaśnie raz na ok 3 sek.
    W instrukcji obsługi jest napisane że oznacza to iż : "Temperature protection is Active"

    Dodam że nigdy ten sub nie pracował nawet na 1/3 swoich możliwości i wątpię żeby się przegrzał. Poza tym STATUS mruga nawet gdy cały moduł jest zimny!

    Zdobyłem schemat modułu DigiPro 1000 ( w moim subie jest moduł Digipro 600M - ale są one praktycznie bardzo podobne ).

    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.


    Moduł ten składa się z :
    PSU - DigiPro 600M PSU
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.
    Płytki wzmacniacza - DigiPro 1000S AMPLI
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Płytki panelu wejść i regulacji - SCH.PRO-S 1507
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Schemat jest rezultatem "reverse engineering" ale skoro nie ma dostępu do oryginału to i tak jest bardzo przydatny.
    Załączam schemat tutaj, żeby zainteresowani mogli przejrzeć o co chodzi i ewentualnie pomogli w diagnozie.
    DigiPro-10...matics.pdf Download (3.8 MB) DigiPro-10...Layout.pdf Download (2.97 MB) DigiPro-10...Supply.pdf Download (4.46 MB)

    Ponieważ jest to Subwoofer - na płytce wzmacniacza jest tylko jeden kanał.

    Co zostało sprawdzone :

    Zasilanie z PSU na CONN 2 :
    VDD = +13,2 V
    VSS = -13,4 V
    -HV = -87 V
    VDR = -72V
    GND = 0V
    GND = 0V
    PSU = 0V (?) - nie jestem pewien czy tak powinno być.
    +HV = +85V

    Końcówka mocy - MOS7 i MOS8 : IRFB4229 - oba wylutowane, zmierzone i wydają się być sprawne.
    Zasilanie U7 ( 7805) = we +12,79V wy +4,95V
    Zasilanie U8 PIC 16F883 (VDD pin 20) = +4,95V
    Zasilanie U11 MCP9801M (VDD pin 8) = +4,95V

    Ponieważ dioda STATUS mówi nam o termicznym zabezpieczeniu zacząłem się przyglądać układowi U11
    U11 pin 1 ( SDA) oraz pin 2 (SCLK) wygląda tak:

    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Na moje oko tu chyba coś jest nie tak..


    Na pinie 3 ALERT jest stan wysoki = +4,93V i jest podany na pin 9 U8 PIC16F883.

    Sprawdziłem również wyjście PSU z zasilacza i tu mam 0V - niezależnie czy odłączę gałąź OPTO PSU ze złącza CONN2.
    Wydaje mi się że powinno tam być napięcie około +5V, ponieważ patrząc na schemat - napięcie te pochodzi z zasilania U11 i jest podane poprzez rezystor R51 (10K).
    W momencie gdy opto zadziała, sygnał powinien być zwierany do masy - no chyba że się mylę?! Czyżby PIC walnięty?

    Ponieważ nie mam doświadczenia z układami wzmacniaczy cyfrowych a tym bardziej z PIC, proszę doświadczonych kolegów o poradę.
    Wszelkie konkretne sugestie będą mile widziane.

    W sobotę mamy kolejne granie i to w plenerze więc sub by się przydał.

    Pozdrawiam serdecznie


    Ciąg dalszy pomiarów:

    A więc do testów podniosłem nogę 6 U8 (PIC) i zmierzyłem sygnał OPTO PSU który wygląda tak:
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Pomiar rezystancji tejże odpiętej nogi względem masy układu to tylko 102 Ω. Nie wiem czy to nie za mało?! Oczywiście na podniesionej nodze nie ma żadnego napięcia. natomiast gałąź OPTO PSU do masy ma 13.8 K Ω.

    Dioda STATUS wciąż mruga...

    Może ktoś ma pomysł co jeszcze zmierzyć przetestować?
    Wszelkie sugestie mile wskazane. :D
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 19  
    A więc z doskoku mierzę to i tamto..
    Tym razem skupiłem się na bliższym zbadaniu I²C na U11 i wygląda na to że szyna pracuje ale impulsy danych pojawiają się co ok. 2 sekundy.
    Kształt impulsów SCL i SDA zamieściłem poniżej przy opisie nóg 14 i 15 układu U8.


    Poniżej przedstawiam to co zdołałem pomierzyć na PIC :
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Więc zaczynając od nogi 4 OSCILLO 1 - Pin 4
    ( reszta napięć jest stała i zapisana na czerwono w układzie):
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 2 - Pin 5
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 3 - Pin 6
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 4 - Pin 10
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 5 - Pin11
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 6 - Pin 12
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 7 - Pin 13
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    SCL - Pin 14
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    SDA - Pin 15
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    USART TX - Pin 17
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    USART RX - Pin 18
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 11 - Pin 21
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 10 - Pin 23
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 9 - Pin 24
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    OSCILLO 8 - Pin 26
    RCF SUB 718-AS - świeci status - brak dźwięku.

    Na razie tyle z pomiarów. Jak widać na załączonych oscylogramach większość z tych impulsów jest podobna i występują one w tym samym odstępie czasowym - w takt przygasania diody LED 1.

    Jak już pisałem nie mam doświadczenia w tego typu wzmacniaczach i jest to dla mnie swego rodzaju wyzwanie. Oczywiście nie poddaję się i będę walczył z tym dalej, ale pomoc z Waszej strony jest mile widziana.

    Jeśli ktoś ma doświadczenie w rozwiązywaniu takich zagadek lub tyle ambicji aby podjąć ten "challenge" to wszelkie rady co jeszcze zmierzyć zbadać podstawić czy wymienić są bardziej niż pożądane :-) .

    Pozdrawiam