Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Perfecta 16 WRL brak połączenia z komputerem

kamykmg 24 Aug 2017 23:41 11874 6
Optex
    kamykmg
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z połączeniem centrali Perfecta 16 WRL z komputerem. Na komputerze zostały zainstalowane sterownik USB RS i program Perfecta Soft. Mimo to komputer dalej nie wykrywa centrali i nie można się z nią połączyć by dodać manipulator. Natomiast manipulator wyświetla ,,No Connetion (CLK/DATA)." Załączam zdjęcie podłączenia centrali, bo może coś jest źle w kablach.
    Satel Perfecta 16 WRL brak połączenia z komputerem Satel Perfecta 16 WRL brak połączenia z komputerem Satel Perfecta 16 WRL brak połączenia z komputerem

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Centrala alarmowa Satel Perfecta, konfiguracja - wybrane zagadnienia Zbiór tematów
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Jak działają wyjścia alarmowe centrali
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
  • Optex
    kamykmg
    Level 2  
    bhtom wrote:
    Witam,

Co Twoim zdaniem ma wynikać z zamieszczonych zdjęć? Przecież to jest "goła" płyta do której jest podłączone aku i AC z trafa. No i oczywiście kabel do programowania...

Pozdrawiam.

Goła poniewaz to jest system alarmowy bezprzewodowy.
    Manipulator i czujki ruchu są bezprzewodowe , które dodaje się do centrali za pomocą programu Perfecta soft. Niestety komputer nie łączy się z centralą...
    reweriko

Level 25  
    6.5.1 Podłączenie manipulatorów........... instrukcja się kłania.....
    kamykmg
    Level 2  
    reweriko wrote:

Dalej komputer nie łączy mi się z centralą...
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kamykmg wrote:
    reweriko napisał:

W świetle przedstawionych informacji mogę powiedzieć tylko tyle, że musi kolega próbować dalej.

ps. Tak się składa że mam podobną centralę na tapecie ( perfecta 16) Jest to moje drugie spotkanie z tym sprzętem.

Może ten opis jakoś koledze pomoże. Specjalnie uruchamiałem centralę bez klawiatury ;)

1. rozpakowałem i wyrzuciłem wszelkie niepotrzebne śmieci w tym instrukcję programowania.
    2. zainstalowałem trafo, płytkę centrali, antenę itp.
    3. podłączyłem kabel ( pin 3 - RS) pod odpowiednie złącze centrali a następnie przez przejściówkę USB- RS podłączyłem do komputera.
    4. Odpaliłem Perfecta soft i podłączyłem zasilanie. Płyta nie wstała.
    5. Już miałem zakładać temat na elektrodzie, ale właśnie przypomniałem sobie, że nie wsadziłem bezpiecznika....
    6. Dalej brak połączenia. Pisać nie pisać, ale co tam będę twardy i sam sobie spróbuję dać radę. Sprawdziłem port. Okazało się że moja przejściówka nie jest wykrywana. No tak użyłem nie tej przejściówki.
    7. Po zmianie przejściówki uzyskałem połączenie. :D

Czas trwania operacji łącznie z przerwą na papierosa około 20 minut.

ps2 Powiem tak, albo zacznie kolega nas poważnie traktować i opisze dokładnie ustawienia programu, używany kabel, krok po kroku wykonywane czynności, albo temat leci do kosza. Przykro mi ale nie sposób pomóc komuś, kto potrafi tylko napisać, że mu nie działa.
    Mówi o tym chociażby taki punk regulaminu:
    3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    kamykmg
    Level 2  
    suworow wrote:
    kamykmg wrote:
    reweriko napisał:

W świetle przedstawionych informacji mogę powiedzieć tylko tyle, że musi kolega próbować dalej.

ps. Tak się składa że mam podobną centralę na tapecie ( perfecta 16) Jest to moje drugie spotkanie z tym sprzętem.

Może ten opis jakoś koledze pomoże. Specjalnie uruchamiałem centralę bez klawiatury ;)

1. rozpakowałem i wyrzuciłem wszelkie niepotrzebne śmieci w tym instrukcję programowania.
    2. zainstalowałem trafo, płytkę centrali, antenę itp.
    3. podłączyłem kabel ( pin 3 - RS) pod odpowiednie złącze centrali a następnie przez przejściówkę USB- RS podłączyłem do komputera.
    4. Odpaliłem Perfecta soft i podłączyłem zasilanie. Płyta nie wstała.
    5. Już miałem zakładać temat na elektrodzie, ale właśnie przypomniałem sobie, że nie wsadziłem bezpiecznika....
    6. Dalej brak połączenia. Pisać nie pisać, ale co tam będę twardy i sam sobie spróbuję dać radę. Sprawdziłem port. Okazało się że moja przejściówka nie jest wykrywana. No tak użyłem nie tej przejściówki.
    7. Po zmianie przejściówki uzyskałem połączenie. :D

Czas trwania operacji łącznie z przerwą na papierosa około 20 minut.

ps2 Powiem tak, albo zacznie kolega nas poważnie traktować i opisze dokładnie ustawienia programu, używany kabel, krok po kroku wykonywane czynności, albo temat leci do kosza. Przykro mi ale nie sposób pomóc komuś, kto potrafi tylko napisać, że mu nie działa.
    Mówi o tym chociażby taki punk regulaminu:
    3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

Działa! Wystarczyło zmienić port w perfecta soft. Dzięki