Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brama Wisniowski przesuwna ze sterownikiem el7qf nie zamyka się.

joljac12 25 Aug 2017 22:17 1878 12
Relpol
  • #1
    joljac12
    Level 9  
    Drodzy forumowicze. Nie jestem specem od napędów, a chciałby, żeby moja brama działała prawidłowo. Niestety tak nie jest. Brama Wiśniowski z automatem w słupku i sterownikiem eldrim el7qf. Problem jest nastepujacy: brama po otwarciu nie zamyka się. Przeskakuje pomiedzy krancowkami. Wyglada to jakby nie złapała krancowki otwarcia przy otwieraniu i zatrzymije sie na tej drugiej. Potem przy zamykaniu odbija się od obu krancowek. Wymieniłem krancowki,to samo. Nie mam już pomysłu co może być źle.Każda sugestia będzie mile widziana.
  • Relpol
  • #2
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Możesz trochę jaśniej - ciężko zrozumieć o co kaman:

    Quote:
    brama po otwarciu nie zamyka się

    Quote:
    Potem przy zamykaniu odbija się od obu krancowek


    To w końcu zamyka się czy nie?

    Quote:
    Wyglada to jakby nie złapała krancowki otwarcia przy otwieraniu i zatrzymije sie na tej drugiej.

    Ciut nielogiczne - jesli nie złapała krańcówki na otwieraniu to jedzie dalej i wali w ogranicznik - dalej przecież nie ma "tej drugiej" (tą na zamykaniu na samym początku straciła z widoku)?

    Quote:
    Przeskakuje pomiedzy krancowkami

    Quote:
    Potem przy zamykaniu odbija się od obu krancowek


    Właściwie co robi? - dojeżdża do krańcówki, sama zmienia kierunek i tak w kółko oscyluje?
    Czyli przejeżdża krańcówkę, wali w ograniczniki, przeciążeniówka odwraca ruch, brama przejeżdża drugą krańcówkę, wali w słupek, odwraca ruch i tak w kółko?

    Krańcówki mogą mimo wymiany nie działać - odepnij kable czujników krańcówek od centralki i sprawdź próbnikiem zwarć lub miernikiem czy krańcówki rzeczywiście reagują na magnesy. A właściwie wymieniłeś czujniki, magnesy czy jedno i drugie (magnesy z czasem mogą słabnąć, a i ustawienie bramy na rolkach - i tym samym odległość magnes-czujka - może się nieco rozjechać wraz z zużyciem rolek)?
  • #3
    joljac12
    Level 9  
    To może jeszcze raz opiszę problem. Brama się otwierana maksa. Krancowka magnetyczna przejeżdża przez czujnik otwarcia bez zatrzymania. Zatrzymuje się dopiero gdy magnes najedzie na czujkę zamknięcia bramy. Jak juz chcę zamknąć bramę to zaczyna oscylowac miedzy czujnikami. Wymieniłem czujniki otwierania i zamykania.
  • #4
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Aha, to DOKŁADNIE, tzn tak jak napisałem, z odpięciem kabla i miernikiem sprawdź krańcówkę otwierania. Ale skoro potem tzn po odbiciu od krańcówki zamykania na magnes w kierunku zamykania już reaguje to raczej coś innego.
    A nie są aby (przy jakiejś wcześniejszej okazji) zamienione podpięcia krańcówek ? w sumie tak wygląda - krańcówka otwierania nie reaguje na otwieranie a powrotnym kursem reaguje na zamykanie, krańcówka zamykania po przejechaniu magnesem krańcówki otwierania (która nie odpowiedziała przy otwieraniu) od razu reaguje na otwieranie... . Ciekawe czy krańcówka zamykania reaguje na normalne zamknięcie czyli na magnes przy przeciwwadze?
    Możesz się pobawić ręcznym zwykłym magnesem ii sprawdzić , która krańcówka reaguje na który kierunek ruchu.
    Może też być odwrotnie podpięty silnik. Nikt wcześniej nic nie ruszał?

    Ale jeszcze jedno - brama przy tych wariactwach nie powinna zawracać tylko stawać w miejscu...

    Jeśli wykluczysz na wszelkie sposoby błędne podłączenia - pozostaje wizyta u elektronika. Możliwy np sklejony przekaźnik pracy itp.
  • #5
    ikswonaj
    Level 2  
    Witam.

    wydaje mi się że masz obrócone krańcówki. i dlatego brama cie blokuje. wyłącz zasilanie, rozblokuj bramę i ustaw ja na środku, włącz zasilanie i uruchom bramę. Powinna się otwierać, przesuń bramę na krańcówkę otwarcia ma się wyłączyć, jak nie to zamień przewody krańcówek, te pojedyncze, wspólne pozostaw. Powinno chodzić. Jeszcze jedno sterownik ten nie ma przekaźników tylko tranzystory.

    Powodzenia
  • #7
    ikswonaj
    Level 2  
    Prawdopodobnie z tego co piszesz to odłączyły się przewody krańcówek połączone razem od masy.

    Raz korzystałem z serwisu producenta, na szczęście to produkt polski. Sprawa trwała tydzień z kurierem. Okazało się, że sterownik był sprawny. Problem miałem z fotkami.
  • #10
    tobi_ns
    Level 10  
    1.Rozsypany magnes, pod plastikowa oslona.
    2.zbyt duza odleglosc od kontraktonu
    3. Sprawdzic na inny kontraktonie
    4. Zle podpiete przewody od kontraktonow.
    5. Uszkodzona elektronika.

    AD. 1. Wymienic
    Ad. 2. Poprawic ( sprawdzic podczas otw\zam zblizajac jakikolwiek inny magnes do kontraktonow. Jak zadziala poprawic odleglosc.
    Ad. 3...
    Ad. 4. Poprawic
    Ad.5.Wymienic. Moze na cos nowszego... Naprawa raczej nie oplacalna. Sterownik od aw model st 2 ok 170 pln
  • #11
    joljac12
    Level 9  
    Z wymienionych przyczyn nie sprawdzałem tylko pkt 5. Reszta juz zrobiona kilka razy. Boję sie jednak, ze to nie sterownik, tylko cały automat jest uszkodzony, bo podpialem kontraktrony bezpośrednio do automatu i dalej to samo. Tutaj wydatek juz wyzszy bo około 700 zl. Będę zatem szukal serwisu do sprawszenia calosci i ewentualnej naprawy.
  • #12
    tobi_ns
    Level 10  
    i jak rozwiazałeś problem? może w sterowniku były zmienione krańcówki z NO na NC?