Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik deutz f10l413 luzy zaworowe i rozrząd ustawienie

Roman G1993 27 Aug 2017 12:12 5061 4
    Roman G1993
    Level 1  
    Witam wszystkich, mam problem polegający na jednostce deutz f10l413. Jeden szpenior mechanior wziął się a nie umiał więc szukam odpowiedzi tu gdyż musimy ustawić rozrząd i luzy zaworowe a przy silniku w układzie "V" nie jest to takie proste. Czy posiada może ktoś schemat lub cokolwiek co może być pomocne w naprawie? Z góry dziękuję i proszę o pomoc
    kkknc
    Level 43  
    Luzy zaworowe masz na tablice znamionowej, 0,2/0,3mm, a rozrząd posiada znaki na kołach. Jest prosty, wał korbowy i jeden wałek rozrządu w bloku. Do tego wałek pompy wtryskowej. Napędzany przez podwójne koło pośrednie. Które też ma znaki. Zgodnie z dokumentacją zęby zachodzące maluje się farbą. Co znacznie ułatwia składanie. Nie trzeba wypatrywać znaków, tylko malunek do malunku. ;) Schemat ustawienia zaworów w dwuch wału pozycjach mogę ci wstawić. Chociaż bez wtrysków kręci się lekko. A jak masz specjal przyrząd to już w ogóle. Pochwał się co te 14l pojemności skokowej napędza. Ładowarkę, sprężarkę, czy Magirusa.
    BesterDeutz
    Level 2  
    Straciłem dostęp do swojego konta by odpowiedzieć. Znów pojawia się to samo pytanie. Mówił Pan że posiada rozpiskę dotyczącą kolejności ustawienia zaworów. Gdybym mógł prosić o wrzucenie tego bo to pilne. Silnik napędzac będzie sieczkarnie do kukurydzy claas ;)
    BesterDeutz
    Level 2  
    Dziękuję uprzejmie, bardzo mi to pomoże w pracy przy silniku aby niczego nie zepsuć tylko zrobić jak należy