Witam!!!!
Mając stado wszelkiego rodzaju starych głośników Tonsila, postanowiłem w końcu
zrealizować mój projekt z przed kilku ładnych lat.
A mianowicie:
Takie moje Altusy, ale z płyty 25mm, symetryczne, i z GDN 30/80/2, GDM 16/80/1 oraz GDWK 9/80/6, czyli komplet z MILDTON 110.
Obudowa 66 litrów netto, BR ? -10cm. i 16 cm. długości.
To optymalna obudowa dla tego typowo bass-reflexowego GDN-a, idealna dla odpowiedzi impulsowej. Częstotliwość portu BR to 38 Hz, a F3 systemu 47 Hz.
No i zrobione:
Obudowy po fornirowane, dwa razy polakierowane. Cacy.
Czas na głośniki:
Ponieważ ząb czasu je dopadł, moja decyzja " wymiana kompletnych układów drgających " w GDN 30/80 i GDM 16/80, sugerując się że części będą z Tonsila,
i tu cytat z ich strony:
" KUPUJESZ BEZPOŚREDNIO ZESTAW SKLEJONY OD PRODUCENTA ,NIE WYRZUCAJ PIENIĘDZY NA CHIŃSKIE PODZESPOŁY I GARAŻOWĄ REGENERACJĘ CHYBA ŻE CIĘ NA TO STAĆ,GWARANTUJEMY SOLIDNĄ JAKOŚĆ I GWARANCJĘ PRODUCENTA ",
co mnie utwierdziło że to coś właśnie dla mnie.
Głośniki po wymianach wyglądały pięknie, zarówno GDN-y, jak i GDM-y, przecież naregenerowałem się ich w życiu może kilka ładnych dziesiątek, ale no właśnie.
Już jak zestawy naprawcze dotarły, to na GDM16/80 membrana była identyczna co do gramatury oraz faktury, (ta siateczka) na membranie jak w moim starym oryginale. Resor dolny podobnie elastyczny jak oryginał, tu wszystko pięknie.
Zestaw dla GDN 30/80/2 (taki sam jak dla GDN 30/100/11 w/g Tonsil ) membrana prawie gładka, tyle że nie śliska jak w chińskich podróbach, ale gramaturowo gruba i solidna jak w oryginale, nowe górne zawieszenie piankowe wiadomo jędrne, ale resor dolny z miejsca wydał mi się za sztywny, niż to miało miejsce w oryginalnym GDN 30/80/2.
Zresztą i z grubością, (a co zatem idzie i z jego sztywnością), piankowego zawieszenia też chyba Tonsilowcy przesadzili.
Myślę, po sklejeniu będzie inna membrana, inna pianka, może ten sztywny dolny resor zrekompensuje moje obawy. Niestety!!!
Głośnik w obudowie nie grał. Dudnił tak głośno że że średniotonowiec GDM 16/80 posiadający 94 dB przy nim był tłumiony.
Port BR nastrojony na 38 Hz dla parametrów GDN 30/80/2 tak emitował częstotliwości rzędu 100-150 Hz że dopiero regulator basu we wzmacniaczu na minimum, dał namiastkę możliwości posłuchania czegokolwiek.
Po zatkaniu portu BR trochę lepiej, ale słychać potężną dobroć systemu, a żadne tłumienie materiałem dźwiękochłonnym obudowy nie pomogło.
Już wiem, ten głośnik niskotonowy ma po wymianie na oryginalny kompletny układ drgający, biegunowo odległe parametry TS, które mnie interesowały, czyli:
Qts-0,26
Fs-25Hz
Vas-270
Postanowiłem w kolejnych dwóch GDN 30/80/2, które jeszcze posiadałem w oryginale, powymieniać tylko piankowe zawieszenia górne, zostawiając oryginalne znacznie miększe resory dolne, i całkiem inną oryginalną membranę od tej z zestawu naprawczego, oraz pomierzyć parametry TS tych głośników.
GDN30/80/2 po wymianie kompletnego oryginalnego układu drgającego:
R cewki -6,5Ω
Fs-34Hz
R max - 34,5Ω
Qts - 0,71
Vas - 133 dm3
GDN30/80/2 po wymianie tylko piankowego resora górnego:
R cewki - 6,3Ω
Fs - 28Hz
R max - 63Ω
Qts - 0,26
Vas - 240 dm3
Te drugie GDN-y po zamontowaniu od razu zagrały jak trzeba popisując się przyjemnym mruczącym zejściem, bez podbarwiania.
I chociaż parametry nieznacznie się różnią, a F3 systemu podniosło mi się do 50 Hz jest piękny impuls i po podkręceniu basu we wzmacniaczu słychać to co każdy chce usłyszeć. Fb pozostało 38 Hz.
W/g moich obliczeń te pierwsze GDN 30/80 po wymianie kompletnych systemów drgających, optymalnie podchodzą do obudowy zamkniętej 80-85 dm3 + 50% materiału tłumiącego. A nawet 90 dm3 nie zaszkodzi. I to dla Qtc około 0,9
Acha! Jeszcze jedno!!!
Piankowe zawieszenie które wymieniałem to też oryginał z Tonsila. Takie mi zostały.
Podejżewam że jakbym wkleił np: z Umifonu to może i parametry jak w oryginale bym uzyskał, czyli Qts-0,26 Fs-25Hz Vas-270
Cool? Ranking DIY