Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.

mczeslaw 28 Aug 2017 15:32 22551 41
Texa Poland
  • Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.

Witam!!!!
    Mając stado wszelkiego rodzaju starych głośników Tonsila, postanowiłem w końcu
    zrealizować mój projekt z przed kilku ładnych lat.
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.DSC_03..JPG Download (495.96 kB)
    A mianowicie:
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.Kopia Nowy...bitowa.jpg Download (151.77 kB) Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.Kopia (2) ...bitowa.jpg Download (115.4 kB)
    Takie moje Altusy, ale z płyty 25mm, symetryczne, i z GDN 30/80/2, GDM 16/80/1 oraz GDWK 9/80/6, czyli komplet z MILDTON 110.

Obudowa 66 litrów netto, BR ? -10cm. i 16 cm. długości.
    To optymalna obudowa dla tego typowo bass-reflexowego GDN-a, idealna dla odpowiedzi impulsowej. Częstotliwość portu BR to 38 Hz, a F3 systemu 47 Hz.

No i zrobione:
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.DSC_03..JPG Download (555.18 kB)
    Obudowy po fornirowane, dwa razy polakierowane. Cacy.

Czas na głośniki:
    Ponieważ ząb czasu je dopadł, moja decyzja " wymiana kompletnych układów drgających " w GDN 30/80 i GDM 16/80, sugerując się że części będą z Tonsila,
    i tu cytat z ich strony:
    " KUPUJESZ BEZPOŚREDNIO ZESTAW SKLEJONY OD PRODUCENTA ,NIE WYRZUCAJ PIENIĘDZY NA CHIŃSKIE PODZESPOŁY I GARAŻOWĄ REGENERACJĘ CHYBA ŻE CIĘ NA TO STAĆ,GWARANTUJEMY SOLIDNĄ JAKOŚĆ I GWARANCJĘ PRODUCENTA ",
    co mnie utwierdziło że to coś właśnie dla mnie.

Głośniki po wymianach wyglądały pięknie, zarówno GDN-y, jak i GDM-y, przecież naregenerowałem się ich w życiu może kilka ładnych dziesiątek, ale no właśnie.

Już jak zestawy naprawcze dotarły, to na GDM16/80 membrana była identyczna co do gramatury oraz faktury, (ta siateczka) na membranie jak w moim starym oryginale. Resor dolny podobnie elastyczny jak oryginał, tu wszystko pięknie.
    Zestaw dla GDN 30/80/2 (taki sam jak dla GDN 30/100/11 w/g Tonsil ) membrana prawie gładka, tyle że nie śliska jak w chińskich podróbach, ale gramaturowo gruba i solidna jak w oryginale, nowe górne zawieszenie piankowe wiadomo jędrne, ale resor dolny z miejsca wydał mi się za sztywny, niż to miało miejsce w oryginalnym GDN 30/80/2.
    Zresztą i z grubością, (a co zatem idzie i z jego sztywnością), piankowego zawieszenia też chyba Tonsilowcy przesadzili.
    Myślę, po sklejeniu będzie inna membrana, inna pianka, może ten sztywny dolny resor zrekompensuje moje obawy. Niestety!!!
    Głośnik w obudowie nie grał. Dudnił tak głośno że że średniotonowiec GDM 16/80 posiadający 94 dB przy nim był tłumiony.
    Port BR nastrojony na 38 Hz dla parametrów GDN 30/80/2 tak emitował częstotliwości rzędu 100-150 Hz że dopiero regulator basu we wzmacniaczu na minimum, dał namiastkę możliwości posłuchania czegokolwiek.
    Po zatkaniu portu BR trochę lepiej, ale słychać potężną dobroć systemu, a żadne tłumienie materiałem dźwiękochłonnym obudowy nie pomogło.
    Już wiem, ten głośnik niskotonowy ma po wymianie na oryginalny kompletny układ drgający, biegunowo odległe parametry TS, które mnie interesowały, czyli:
    Qts-0,26
    Fs-25Hz
    Vas-270
    Postanowiłem w kolejnych dwóch GDN 30/80/2, które jeszcze posiadałem w oryginale, powymieniać tylko piankowe zawieszenia górne, zostawiając oryginalne znacznie miększe resory dolne, i całkiem inną oryginalną membranę od tej z zestawu naprawczego, oraz pomierzyć parametry TS tych głośników.

GDN30/80/2 po wymianie kompletnego oryginalnego układu drgającego:
    R cewki -6,5Ω
    Fs-34Hz
    R max - 34,5Ω
    Qts - 0,71
    Vas - 133 dm3

GDN30/80/2 po wymianie tylko piankowego resora górnego:
    R cewki - 6,3Ω
    Fs - 28Hz
    R max - 63Ω
    Qts - 0,26
    Vas - 240 dm3

Te drugie GDN-y po zamontowaniu od razu zagrały jak trzeba popisując się przyjemnym mruczącym zejściem, bez podbarwiania.
    I chociaż parametry nieznacznie się różnią, a F3 systemu podniosło mi się do 50 Hz jest piękny impuls i po podkręceniu basu we wzmacniaczu słychać to co każdy chce usłyszeć. Fb pozostało 38 Hz.

W/g moich obliczeń te pierwsze GDN 30/80 po wymianie kompletnych systemów drgających, optymalnie podchodzą do obudowy zamkniętej 80-85 dm3 + 50% materiału tłumiącego. A nawet 90 dm3 nie zaszkodzi. I to dla Qtc około 0,9

Acha! Jeszcze jedno!!!
    Piankowe zawieszenie które wymieniałem to też oryginał z Tonsila. Takie mi zostały.
    Podejżewam że jakbym wkleił np: z Umifonu to może i parametry jak w oryginale bym uzyskał, czyli Qts-0,26 Fs-25Hz Vas-270
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.DSC_03..JPG Download (349.71 kB) Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.DSC_03..JPG Download (379.14 kB)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mczeslaw
    Level 36  
    Has specialization in: serwis urządzeń it, umiarkowany audiomaniak
    mczeslaw wrote 2641 posts with rating 100, helped 338 times. Live in city Zamość. Been with us since 2005 year.
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
    mczeslaw
    Level 36  
    Zasadniczo to temat miał dać do myślenia ludziom, co wierzą że głośniki po regeneracji to będą takie jak przed, ale co tam!!! :D

Zwrotnica to 1:1 z Mildton 110
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.MILDTON1..0.jpg Download (40.44 kB)
    tylko że cewki 0,5mH wymieniłem na z polinka.
    W torze wysokotonowym w oryginale w tej ramce od dynamicspeaker był GDWK 9/80/1, niestety za mały SPL dla tej konfiguracji, więc zastosowałem GDWK10/80/26.
    Faktycznie SPL imponujące i brzmienie jak dla mnie bardzo przyjemne.
    Regulatory oczywiście usunięte (zmostkowane), a GDWK10/80/26 stłumiony o 1,5dB, a GDM 16/80 o 4dB, przed samymi głośnikami (dzielniki napięciowe oczywiście).

Na moje ucho bardzo uniwersalnie grają. Słucham i Moderat, Kate Busch, stary pop lata 80-90, a tak na marginesie sporo polskiej i zagranicy muzy z gramofonu.
    Bas bez kompresji jest fantastyczny, a mój pokój odsłuchowo jast bardzo podły. Kwadrat 5 x 5 i to jeszcze w drewnianym budynku.
    Wcześniej słuchałem na ZG40C z membraną bierną, także poprzeczka postawiona wysoko. Kolumny wcale nie poszły w odstawkę, tylko na urlop, nie wiem jak długi.
    One niżej schodziły, ale nie było czym mocniej przydusić, no cóż, niestety bardzo skromne wychylenie głośników w ZG40C z MB. A mimo wieku lubię mocniej przycisnąć :)
    W tej chwili napędza to DENON PMA 520, ale obok stoi Technics SE-A900.
    Technics niby mocniejszy 2x120, ale Denon ma bajeczny korektor RIAA do gramofonowej wkładki MM, a 2X80 przy jego muzykalności mi wystarczy.

Nadmienić pragnę że seria wzmacniaczy DENONA PMA 320, 520, 720, 920 z lat 90-tych oczywiście, miały opinię jednych z najbardziej "muzykalnych" wzmacniaczy.

Jestem miłośnikiem kolumn z pierścieniami jak Altus, ZG40C czy ZGC30115 itd...
  • Texa Poland
    Q-mac
    Level 25  
    Też mi się nie podobają reklamy Tonsilu. Najbardziej rzuciło mi się w oczy jak napisali, że przy regeneracji rozmagnesowywują zespół magnetyczny, czyszczą i składają ponownie czego żaden amator nie wykona. Miałem akurat GDN 20/60/3 15R z przesuniętym magnesem. Koszt naprawy to nowy przetwornik -15~25zł kiedy się zapytałem. Gdyby magnes był cały to już się opłacało. Zmierzam do tego, że biorą za to dodatkowe pieniądze, choć deklarują jakby to robili przy każdej regeneracji w cenie. Co do Umifonu, wydaje mi się, że biorą już podzespoły z Tonsilu. Więc jeden czort.

A suma jest taka, że lepiej poszukać coś spoza tonsilu ;)
    mczeslaw
    Level 36  
    Witam!!!!

No jeśli ich "kompletne zestawy naprawcze", czynią z przyzwoitego głośnika "TŁUKA", który nadaje się tylko do nagłośnienia potupanki w remizie, sugerując się tym, że głośnik zregenerowany komponentami sygnowanmi, jakby nie było przez firmę z tradycjami TRZYMA NAMIASTKĘ PARAMETRÓW, a tu wielka KICHA, to ja to ciemno widzę.

Teraz poprzez to, że w moich kolumnach gra GDN 30/80/2, o ciut innych parametrach TS, niż powinny być w oryginale (katalogowo), zejście systemu podniosło się z F3-47 Hz do F3-50 Hz
    To niby nic ale w częstotliwościach niskotonowych jednak odczuwalne.

Teoretycznie powrócił bym do planowanego zejścia stosując oryginalny GDN 30/80/2,
    ale czy TONSIL zagwarantuje mi że ich głośniki mają takie parametry jak w kartach katalogowych.
    Teraz to mam wątpliwości !!!! :(

Kilka lat temu w Umifonie zakupiłem pianki (górne resory) do głośników 30 cm, i jak pamiętam były o wiele elastyczniejsze, ale to było jeszcze przed 2010 rokiem jak pamiętam, teraz może to to i faktycznie jeden czort co z tonsila :(
    mdm150
    Level 27  
    Bardzo ładnie wyszły te paczki. Odnośnie regeneracji głośników, podobny dylemat miałem ze swoimi altusami 200. W niskotonowych rozwalone było owe piankowe zawieszenie. Regenerować je czy dołożyć szmalu i zakupić oryginalne gdn'y. Wybrałem drugą opcję, co oryginał to nie regenerat.
    Brivido

Level 33  
    Nic nowego. Czy cewki były takie same jak w starych? Generalnie jestem zdania, że jak wymieniać to jaknajmniej. Najlepiej same zawieszenia, ale to i tak bywają w 30 różne, i sztywniejsze i miększe, grubsze itp, w zależności od głośnika. Umifon robi swoje, Tonsil swoje, nie należy ich ze sobą mieszać, a cewki to robić/kupować na zamówienie dokładnie takie jakie były. Bo Tonsil przy naprawach pakuje wszystko tylko tak aby pasowało.
    mczeslaw
    Level 36  
    Taaaaak!!!
    No i człowiek im zawierzył.
    Brivido
    Cewki były wymieniane jako kompletny system drgający w przypadku pierwszym.
    Wszystko opisano w pierwszym poście, zapraszam do lektury :)

Jest generalna zasada, masz głośnik, zdejmij parametry, a potem obliczaj obudowę.
    W moim przypadku miałem nadzieję że będzie jak oryginał, ale każdy wie czego matką jest nadzieja :).

To trochę nowych fotek bo tamte co opublikowałem są w kiepskiej jakości.
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.100_58..JPG Download (756.98 kB) Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.100_58..JPG Download (715.59 kB) Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.100_58..JPG Download (665.7 kB)
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.100_58..JPG Download (1.51 MB)
    I na koniec te GDN 30/80/2 z powymienianymi kompletnymi układami drgającymi
    Głośniki Tonsil po regeneracji na oryginalnych komponentach.100_58..JPG Download (1.73 MB)
    :
    goraj krzysztof
    Level 31  
    Co to za tabliczki na frontach?
    kotuniunia
    Level 29  
    mczeslaw wrote:
    R cewki -6,5Ω
    Fs-34Hz
    R max - 34,5Ω
    Qts - 0,71
    Vas - 133 dm3

R cewki - 6,3Ω
    Fs - 28Hz
    R max - 63Ω
    Qts - 0,26
    Vas - 240 dm3

No ale to są dwa różne głośniki.
    Co mi tam pewnie się czepiam ? Jak to gra ,czego słuchasz? Jak głośno. Wizualnie mi pasuje,no klimacik :D ,Ciekawe czemu te niewygrzane gdny regenerowane nie grały bardziej "skąpo" tylko dudniły?
    wkj
    Level 36  
    mczeslaw brawo za zestaw, a także za odwagę napisania prawdy.
    Ja nie mam fizycznych możliwości zdjęcia danych z przetworników, poniekąd z lenistwa. Ale słyszę to i owo co się tam dzieje (w tonsilu) i cóż rzec, sam szukam starszych przetworników z jak najmniejsza ingerencją osób trzecich lub do naprawy. Różne rzeczy widziałem ale to co teraz się tam wyrabia to woła o pomstę do nieba.

Ludzie kupują oczami no i lekki "fejm" że od oryginalnego producenta, chociażby ty, nabrałeś się na opisówkę o jedynym niepowtarzalnym oryginale. Generalnie stara prawda - im mniej do zmiany tym lepiej.

Tak trochę w życiu porobiłem tych przetworników, ale NIGDY nie miałem gotowego sklejonego układu drgającego bo wiem czym się to może skończyć. Po drugie, kiedyś nie były te cale układy tak popularne.
    kotuniunia
    Level 29  
    wkj wrote:
    ale NIGDY nie miałem gotowego sklejonego układu drgającego

Bo każdy inaczej sklejony na długość i po włożeniu głebokośc "wejścia" inna, inna ilość kleju, a z kolei nne Fs.
    mczeslaw
    Level 36  
    goraj krzysztof wrote:
    Co to za tabliczki na frontach?

To tabliczki ze starych polskich eksportowych tonsili, Dynamic Speaker HX40 i AX4 z lat 80-90tych. Te pierwsze wyglądały jak Altus ale miały zamiast tuby na wysokim tonie GDWK9/80/1 i inną, bardziej rozbudowaną zwrotnicę.

A tak sobie je nakleiłem bo w tym miejscu mi pasowały wizualnie :)

Dodano po 3 [minuty]:

kotuniunia wrote:
    mczeslaw wrote:
    R cewki -6,5Ω
    Fs-34Hz
    R max - 34,5Ω
    Qts - 0,71
    Vas - 133 dm3

R cewki - 6,3Ω
    Fs - 28Hz
    R max - 63Ω
    Qts - 0,26
    Vas - 240 dm3

No ale to są dwa różne głośniki.
    Co mi tam pewnie się czepiam ? Jak to gra ,czego słuchasz? Jak głośno. Wizualnie mi pasuje,no klimacik :D ,Ciekawe czemu te niewygrzane gdny regenerowane nie grały bardziej "skąpo" tylko dudniły?

Przeczytaj pierwszy post kolego, a Twoje wszelkie rozterki i wątpliwości w związku z moim tematem, zostaną rozwiane.
    Zapraszam do lektury. :)

Dodano po 31 [minuty]:

Kolego wkj, dziękuje za tak konstruktywny i rzeczowy post dotyczącego tematu.
    Miło jak ktoś w 100% orientuje się we wcześniejszych postach i jak to się mówi jest "w temacie".
    Właśnie tacy ludzie nie zaniżają poziomu tego fora.
    Teraz to strach kupować oryginalny GDN30/80/2 z Tonsila bo pewno gwarancji katalogowych parametrów pod sankcją zwrotu towaru to nie będą chcieli dać :).

P.S. Chętnie bym chciał zainteresować Państwa z Tonsila tym tematem, ale chyba nie warto.
    wkj
    Level 36  
    mczeslaw wrote:

Teraz to strach kupować oryginalny GDN30/80/2 z Tonsila bo pewno gwarancji katalogowych parametrów pod sankcją zwrotu towaru to nie będą chcieli dać :).

P.S. Chętnie bym chciał zainteresować Państwa z Tonsila tym tematem, ale chyba nie warto.

Teraz to strach kupować...........cokolwiek, oprócz części ofkorsss a i z nimi jak widać po powyższym bywa różnie. Co z tego że wygląda tak samo lub podobnie jak ma inne parametry (grubość a co za tym idzie sztywność).

Co do samego zainteresowania firmy: to prywaciarz - pokaż mi jeden przykład gdzie badylarz zwróci uwagę takich płotek jak my że robi nie tak jak trzeba? Lub dobiera złe elementy? Konia z rzędem kto taki przykład zna, i nie mówię to tylko w tym przypadku.
    mczeslaw
    Level 36  
    No i napisałem meila do Tonsil, z zapytaniem i gwarancje parametrów, przy wykorzystaniu ich komponentów.
    Oczywiście pan z Tonsila bardzo chętnie odpowiadał na wszelkie moje pytania, zachwalając że regeneracja głośników GDN 30/80/2 na ich oryginalnych podzespołach to jedyna gwarancja na interesujące mnie parametry (zbliżone do katalogowych), no i oczywiście że na tych samych elementach są składane ich fabrycznie nowe głośniki.

I tu trochę cytatów z tej korespondencji:
    Witam!!!!
    Jaką państwo dajecie gwarancje na kompletne zespoły naprawcze
    . pytam ja

na zestawy naprawcze nie ma gwarancji. Na głośniki, które regenerujemy w naszym serwisie udzielamy gwarancji na 12 miesięcy, na nowe głośniki 36miesięcy odpowiedź

A jaką mam pewność że jak wymienię kompletny zestaw naprawczy głośniki będąmiały swoje parametry ??? pytam ja

Witam,
    układy naprawcze są klejone z tych samych części co nowe głośniki. Jedyne pewne rozwiązanie, które umożliwia zachowanie oryginalnych parametrów głośników to regeneracja w naszym serwisie. Samodzielna naprawa nigdy nie będzie idealna
    odpowiedź

No to ja pana informuje:
    Po wymianie Waszego kompletnego układu drgającego głośniki mają parametry TS:
    Qts - 0,68
    Fs - 34Hz
    Vas - 133 dm3
    Rmax (przy Fs )– 34 Ohm.

No i niech pan sobie wyobrazi jak one dudnią, bo nie grają, w obudowie BR przeznaczonej pod GDN 30/80/2,
    Który powinien mieć parametry TS:
    Qts - 0,26
    Fs – 34Hz
    Vas – 270
    Rmax – na poziomie 64 Ohm
    Obudowa 66dm3 netto z tunelem BR śred. 9,5 cm i 16 długosć co nam daje Fb-38Hz

I proszę mi nie pisać że nieumiejętne regenerowanie, bo w obu głośnikach takie same biegunowo interesujące mnie parametry TS wyszły.
    Przecież sztywność Waszych resorów dolnych i grubość piankowego zawieszenia górnego woła o pomstę do nieba.

Kupowałem też komplety do GDM 16/80, brak zastrzeżeń, faktycznie jak oryginał. I membrana i zawieszenie membrany i resor.
    Co Państwo proponujecie w tej sprawi.
    Przy zakupie nowego GDN 30/80/2 dajecie gwarancje na parametr ???????
    piszę ja

I co.... no i pan z Tonsila przestał ze mną korespondować. Jednym słowem jak to mówił klasyk, "Cisza jak po śmierci organisty".
    wkj
    Level 36  
    Ja tam też lubię "głupa palić" na początku konwersacji z różnymi ludziskami co to wszystkie rozumy pozjadali. Na koniec lubię "szpile wbić" dopiero. A ów korespondent to Pan Tomasz? Czy kto? Dudek? Chociaż Dudek zgasił by Cie inaczej, mimo że zdaje sobie sprawę że "walą kichę".
    mczeslaw
    Level 36  
    Chciałem szczerze pogadać z kimś z serwisu, kimś z praktyką i doświadczeniem jakimkolwiek, ale niestety tylko Pan Tomek P z działu handlowego do mnie się odezwał.
    A mnie interesuje po prostu tylko to, czy są w stanie sprzedać głośniki o parametrach takich jak podają w kartach katalogowych.

Chętnie bym podyskutował i z Panem Dudkiem, nie tak łatwo było było by mu mnie zgasić, zaczynałem pracę w 1992 jeszcze w Unitra Serwis, u nas w Zamościu, gdzie pracowałem do 2001 - później już pod inną nazwą od 95-tego.
    Brivido

Level 33  
    Rozumiem, że parametry/katalogi dalej są dokładnie takie same jak w głośnikach sprzed lat?
    wkj
    Level 36  
    mczeslaw wrote:
    Chciałem szczerze pogadać z kimś z serwisu, kimś z praktyką i doświadczeniem jakimkolwiek, ale niestety tylko Pan Tomek P z działu handlowego do mnie się odezwał.
    A mnie interesuje po prostu tylko to, czy są w stanie sprzedać głośniki o parametrach takich jak podają w kartach katalogowych.

Chętnie bym podyskutował i z Panem Dudkiem, nie tak łatwo było było by mu mnie zgasić, zaczynałem pracę w 1992 jeszcze w Unitra Serwis, u nas w Zamościu, gdzie pracowałem do 2001 - później już pod inną nazwą od 95-tego.

Ale nie ma z kim pogadać z serwisu, bo co kogoś złapie do roboty to zwalnia za lewizny.

A Dudek hmmm, no nie wiem, sporo lat w zawodzie, ścieżka kariery wymarzona przez wielu, wiedza nieprzeciętna.
    mczeslaw
    Level 36  
    Brivido wrote:
    Rozumiem, że parametry/katalogi dalej są dokładnie takie same jak w głośnikach sprzed lat?

Tak pokazują że takie same parametry powinny być. :)

Dodano po 6 [minuty]:

wkj wrote:

A Dudek hmmm, no nie wiem, sporo lat w zawodzie, ścieżka kariery wymarzona przez wielu, wiedza nieprzeciętna.

A tego to przecież nie kwestjonuje :)

Odpisał mi również Pan Henryk U. Podeśle mi na sprawdzenie swoje komponenty, jeśli będą spełniać moje oczekiwania to mu zapłacę, a jak nie zwrócę.

Jak dotąd chyba najbardziej owocna moja współpraca z nim, jeśli chodzi o części do głośników.
    cefaloid
    Level 33  
    mczeslaw wrote:
    Mając stado wszelkiego rodzaju starych głośników Tonsila, postanowiłem w końcu
    zrealizować mój projekt z przed kilku ładnych lat.Takie moje Altusy, ale z płyty 25mm, symetryczne, i z GDN 30/80/2, GDM 16/80/1 oraz GDWK 9/80/6, czyli komplet z MILDTON 110.
    Obudowa 66 litrów netto, BR ? -10cm. i 16 cm. długości.
    To optymalna obudowa dla tego typowo bass-reflexowego GDN-a, idealna dla odpowiedzi impulsowej.

Całkiem ciekawe wykonanie. Ciekaw jestem co powstrzymywało Tonsila od zbudowania Altusów w taki sposób tzn z normalnym bass-reflexem. Przecież kosz +/- taki sam.

Swoją drogą patrząc na to, że:

mczeslaw wrote:
    Częstotliwość portu BR to 38 Hz, a F3 systemu 47 Hz.

To myślę sobie, że dziś F3 systemu 47 Hz osiąga się z midwoofera 15cm. Wiadomo że taki głosnikczek nie zrobi porównywalnego ciśnienia akustycznego, spokojnie zejdzie nawet niżej. Czyli gdyby chcieć 'na dziś' kupować glośniki od zera.... to Tonsil GDN30 nie ma sensu. Bo duet jakichś 18cm glosników albo jakiś współczesny 20 - 30m głosnik to po prostu zmiażdżą te tonsile.

Oczywiście nie jest to w żaden sposób uwaga do autora kolumn. Brawa z porządne pomiary i wykonanie. Oraz za pisanie jak jest, bez ubarwiania. Tak kiedyś powinny były być skonstruowane Altusy.
    mczeslaw
    Level 36  
    cefaloid wrote:

To myślę sobie, że dziś F3 systemu 47 Hz osiąga się z midwoofera 15cm. Wiadomo że taki głosnikczek nie zrobi porównywalnego ciśnienia akustycznego, spokojnie zejdzie nawet niżej. Czyli gdyby chcieć 'na dziś' kupować glośniki od zera.... to Tonsil GDN30 nie ma sensu. Bo duet jakichś 18cm glosników albo jakiś współczesny 20 - 30m głosnik to po prostu zmiażdżą te tonsile.
    .

Cała prawda po stronie kolegi. Tonsil niby ma w swojej ofercie też takie głośniki.
    GDN 30/80/2 kiedyś aplikowałem w 90dm3 z br na 35 Hz, F3-39Hz. Ale to kontrolować trzeba było mieć mocny wzmacniacz.

No i jak się posiada pokój 28 -30 m2, to wtedy nawet najlepsze kolumny na wooferkach 2x 15 - 18 cm jakoś nikną. Ale nie neguje mniejszych przetworników absolutnie, zwłaszcza że kręcą mnie aplikacje 2-way. np VIB 2000GF Vitka
    Thunderacer
    Level 18  
    wkj wrote:
    to prywaciarz - pokaż mi jeden przykład gdzie badylarz zwróci uwagę takich płotek jak my że robi nie tak jak trzeba? Lub dobiera złe elementy? Konia z rzędem kto taki przykład zna, i nie mówię to tylko w tym przypadku.

No wiadoma sprawa, że w "państwówce" to wszyscy dbali o jakość - od pracownika na produkcji, po "KJ". Ale tylko w produktach na eksport, bo by im całą partię cofnęli. Na rynek krajowy szło wszystko, łącznie z odrzutami eksportu. Tak działał socjalizm, lepszy od "prywaciarzy".
    mczeslaw
    Level 36  
    Kolego masz racje, ale głośniki z PRL jednak trzymały parametry, a teraz wychodzi na to że za demokracji w Tonsilu, kładą na to lagę. Konktetnie chodzi mi o zestaw naprawczy do GDN 30/80/2.
    Kupowany taki zestaw do GDM16/80 bez zastrzeżeń, GDWK10/80/26, który taż kupowałem niedawno, też miód na uszy.
    I jeżeli piszą mi z Tonsila, że elementy do regeneracji to te sam, z których składają swoją produkcje, to ja teraz boję się kupić u Nich GDN-a, bo odpowiedzi w sprawie gwarancji parametrów do tej pory nie otrzymałem.

Zresztą różne cewki do kopułek GDWK też się trafiają z rozpiętością rezystanscji od 6,5 do 7,2. Jak się trafi.
    Thunderacer
    Level 18  
    mczeslaw wrote:
    olego masz racje, ale głośniki z PRL jednak trzymały parametry, a teraz wychodzi na to że za demokracji w Tonsilu, kładą na to lagę.

Nie wiem, na ile przetworniki z Tonsilu miały powtarzalność parametrów, ale słyszalnej różnicy nigdy nie spotkałem. Nie mam możliwości pomierzyć, bo wprawdzie bywam przy badaniach w komorze anechoicznej, ale nigdy nie badałem głośników.
    Według mnie obecny Tonsil, to trochę lepsze rozwiązanie od np obecnej Diory, czy Junaka. Tonsil wprawdzie składa w Polsce, ale z podzespołów z Chin. Już dawno temu w jakimś wątku na Elektodzie ktoś wrzucił zdjęcie kartonów z podzespołami w Tonsilu z napisem "made in China". Oczywiście wtedy już wspaniali regeneratorzy mieli (tylko oni oczywiście) tylko oryginalne podzespoły. Pytanie - skoro Tonsil zamawiał w Chinach, to skąd oni mieli te rzekome oryginały. Oczywiście wtedy też powstała historia, że ktoś kupił linię produkcyjną z Wrześni i klepał w garażu oryginały, według oryginalnych rozwiązań (zapewne przy świetle księżyca, tylko w pełni).
    Mark II
    Level 21  
    Witam
    Posłałem swego czasu do regeneracji średniotonowce kopułkowe.
    Po regeneracji, w szczelinie znalazłem ferrofluid, nie stosowany fabrycznie w tym typie głośników.
    Już ten fakt dość dużo mówi.
    fryck
    Level 9  
    MCZESLAW
    Czym wykonujesz pomiar wyliczenia parametrów głośnika?
    Thunderacer
    Level 18  
    fryck wrote:
    MCZESLAW
    Czym wykonujesz pomiar wyliczenia parametrów głośnika?

Wykonywać pomiar wyliczenia?