Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

stacja 2 din - Chińskia stacja 2 din

karolszreder 29 Aug 2017 00:35 3378 20
Relpol
    karolszreder
    Level 9  
    Witam. posiadam stacje 2 din , niestety bez schematu
    Potrzebuje pomocy w podłączeniu , samo zasilanie potrafię podłaczyć tj .bat + ,acc i gnd niestety reszta to jakaś magia . Do czego służą przewody opisane can |+| can - ? Załączam zdjecia z opisem przewodów oraz z rozpiską z stacji .Proszę o wyrozumiałość .
  • Relpol
    karolszreder
    Level 9  
    Jakieś naprowadzenie , nie oczekuje gotowego roziązania , osoby które tym się zajmują pewnie wiedzą wiele więcej po samym opisie przewodów niz ja .
    karolszreder
    Level 9  
    Przepraszam , nie zawuważyłem ,że nie dodało fotek
  • Relpol
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    karolszreder wrote:
    Do czego służą przewody opisane can |+| can -
    Do komunikacji z magistralą CAN.
    karolszreder wrote:
    posiadam stacje 2 din
    Ma to jakiś model, typ?
    karolszreder wrote:
    niestety reszta to jakaś magia
    Do czego chcesz to podłączyć? Czego dokładnie z opisu nie rozumiesz?
    karolszreder
    Level 9  
    model jedynie to co na zdjeciu płyty radia tj. HY-HC01XMB-V2
    auto to alfa romeo GT.
    To co już wiem to .
    1. podłaczenie zasilania chociaż tu mam pytanie . Moje auto nie ma przewodu ACC , odbywa sie to chyba przez CAN czy jest inna opcja wzbudzania radja po zapłonie niż tworzenie nowego ACC po przekaźniku ?
    2. Podłaczenie kamery cofania . odpowiada za to przewód fioletowy reverse cont . trzeba podać plus
    3. wzbudzenie wzmacniacza
    Więc mam zasilanie ,wzbudzenie wzmacniacza oraz kamere .
    Chciałbym wiedzieć co zrobić z przewodami can + can -
    do czego służy przewód "BRAKE " (brązowy )
    Dlaczego w kostach są powtórzone "GND " acc , bat + tak samo can - i can + powtarza sie w dwóch kostkach .
    Jak zrealizować sterowanie z kierownicy . w moim radiu występują 3 kostki zasilajaca , głosnikowa oraz mini iso do zmieniarki cd , telefonu i wzmacniacza bose (dodaje zdjęcie ) .
    Z tego co wiem u mnie sterowanie kierownicy odbywa sie przez CAN potrzebny jest dodatkowy moduł sterowania ? Czy da się to jakoś ominąc .
  • Helpful post
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    karolszreder wrote:
    do czego służy przewód "BRAKE " (brązowy )
    Powinien być spięty z czujnikiem hamulca ręcznego, by tylko na postoju uruchamiać część funkcji radia (DVD Player itp).
    karolszreder wrote:
    Dlaczego w kostach są powtórzone "GND "
    To normalne. Część przewodów może być ekranowana lub podpinane są do innych urządzeń i muszą mieć dobry kontakt.
    karolszreder wrote:
    Jak zrealizować sterowanie z kierownicy
    Musielibyśmy znać dokładny model urządzenia i pojazdu. Sam napis z laminatu płyty to za mało.
    karolszreder
    Level 9  
    Bardzo zbliżone wygladem kostek z tylu radia jest radio vordon ht-869v2 niestety do niego schematu takze nie znalazlem
    karolszreder
    Level 9  
    Szkoda że nigdzie nie ma schematu szukam na alliexpres ale też brak .
    DriverMSG dziękuje za jakiś trop może dzieki temu uda się coś znaleść
    @Kamil
    Level 23  
    Witam,
    Koledze udało się radio podłączyć?
    Właśnie dziś odebrałem paczkę i również zastanawiam się nad podłączeniem :)
    karolszreder
    Level 9  
    Tak. smiga aż miło, chętnie pomoge
    @Kamil
    Level 23  
    Zastanawia mnie przewód brake. W sumie jest on w dwóch wiązkach. Trzeba podłączyć jeden jak i drugi pod masę czy wystarczy jeden? A może w ogóle?
    karolszreder
    Level 9  
    Podłączyłem oba , nie próbowałem innej opcji .Widziałem w opcjach stacji możliwośćkonfigurowania zachowania np. odtwarzania filmów
    karolszreder
    Level 9  
    Ill mam nie podlaczony podswietlenie mam po canie, tak do masy podlaczone brake. Masz ta sama stacje?
    @Kamil
    Level 23  
    Tak dokładnie ta sama stacja :)
    Ja Can nie mam.
    Zauważyłem że brake nie trzeba podłączać, działa i bez tego. Tak jak wspomniałeś w ustawieniach jest opcja odtwarzania video podczas jazdy.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie kamery? Masz podłączoną? Jakie piny do tego używasz?
    _prusak_
    Level 23  
    Koledzy potrzebuję procesor z takiego radyjka ponieważ mój ma zwarcie i radyjko leży. Posiada ktoś na sprzedaż? Procesor to : stm32f091