Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel Integra i ETHM-1 problem z połączeniem.

marekdd 29 Sie 2017 01:10 3195 16
  • #1 29 Sie 2017 01:10
    marekdd
    Poziom 4  

    Witam.
    To mój pierwszy post na tym forum, także bardzo proszę o wyrozumiałość. :)
    Temat był "wałkowany" wiele razy, jednak mam wrażenie że coś tu nie działa jak powinno.

    Mój sprzęt: Integra 128 + KLCDR + ETHM-1 (wersje na dole)
    Aktualizację oprogramowań robiłem koło 2 msc temu.

    Więc tak - chciałbym mieć możliwość zdalnego programowania mojej Integry poprzez moduł ETHM-1. Elegancko działa połączenie z GUARDX, aplikację Integra Control oraz WWW, jednak ten wredny moduł nie chce się łączyć z DLOADX.
    Podczas połączenia mam wyłączony Downloading!

    Jak się łączę?
    1. Uruchamiam DLOADX
    2. Klikam Plik i wybieram zapis z mojej centrali - 1: Integra128
    3. Wchodzę w zakładkę Komunikacja -> Konfiguracja komunikacji i w polu Połączenie TCP/IP: DLOADX -> ETHM ustawiam kolejno: LAN/WAN; 192.168.0.101; 7090; integra (<- bo właśnie takie hasło ustawiłem w konfiguracji modułu do testów).
    4. Klikam OK
    5. Klikam Połączenie -> TCP/IP: DLOADX -> ETHM
    6. Klikam POŁĄCZ

    Oto rezultat:
    Łączę z serwerem: 192.168.0.101:7090
    Nawiązuje połączenie
    Moduł: ETHM-1 V1.07
    Centrala zakończyła połączenie


    Rozłączono.

    Gdy wchodzę na stronę 192.168.0.101 to uświadczam stronę wirtualnego manipulatora ETHM-1, mogę się zalogować i wszystko śmiga, a w tym wypadku coś nie gra.

    Konfiguracja z DLOADX:
    Satel Integra i ETHM-1 problem z połączeniem.

    Wersja centrali: v1.16 2016-07-15
    Wersja ETHM-1: v1.07 2015-03-02

    Ktoś miał może podobny problem i wie jak to naprawić?
    Pozdrawiam

    0 16
  • #2 29 Sie 2017 06:31
    Stan-Mar
    Poziom 25  

    Ustawienia modem zewnętrzny włączone? Czy jest przewód pomiędzy ETHM a centralą w portach rs?

    0
  • #3 29 Sie 2017 11:31
    marekdd
    Poziom 4  

    Stan-Mar napisał:
    Ustawienia modem zewnętrzny włączone?

    Tak, załączone jest zdjęcie z programu DLOADX.

    Stan-Mar napisał:
    Czy jest przewód pomiędzy ETHM a centralą w portach rs?

    Owszem, jest taki przewód i łączy on centralę z modułem.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 29 Sie 2017 12:07
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    marekdd napisał:
    Owszem, jest taki przewód

    Jaki to dokładnie przewód. Jaki kolor tasiemki? Czy wykonywany samodzielnie czy kupiony gotowy? Jeżeli zrobiony to wg jakiego schematu.

    Druga sprawa, klucz guardX/java wpisany, a klucz dloadX to osoba sprawa. Tutaj rozumiem kolega nie zapomniał wpisać klucza?

    0
  • #5 29 Sie 2017 12:28
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    Jaki to dokładnie przewód. Jaki kolor tasiemki? Czy wykonywany samodzielnie czy kupiony gotowy? Jeżeli zrobiony to wg jakiego schematu.

    Ciężko jest mi powiedzieć czy to oryginał satela, czy może samoróbka. Zamówiłem w sklepiku z alarmami, z tego co się orientuję, to raczej jest to oryginał.
    Wygląd? Płaska tasiemka - połączone 5 żył ze sobą (czerwony, czarny, niebieski, zielony, biały).

    Wygląda identycznie, jak ten, tylko tyle, że nie ma na nim takiej czerwonej "opaski".
    https://www.satel.pl/pl/product/333/PIN5/PIN5,Kabel-RS-232

    dariusz.bembenek napisał:
    Druga sprawa, klucz guardX/java wpisany, a klucz dloadX to osoba sprawa. Tutaj rozumiem kolega nie zapomniał wpisać klucza?

    Zarówno hasło do GuardX/Java jak i DloadX są wpisane, nie wiem czy ma to znaczenie (według mnie nie), ale są identyczne.

    0
  • #6 29 Sie 2017 12:31
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    marekdd napisał:
    Wygląda identycznie, jak ten,

    To chyba mamy odpowiedź. Czy centrala ma złącze PIN5 do programowania (stary model) czy już RJ12? Jeżeli to drugie, to sugeruję uważne przyjrzeć się temu jaki złącza ma centrala i do czego służą.

    0
  • #7 29 Sie 2017 12:33
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    To chyba mamy odpowiedź. Czy centrala ma złącze PIN5 do programowania (stary model) czy już RJ12? Jeżeli to drugie, to sugeruję uważne przyjrzeć się temu jaki złącza ma centrala i do czego służą.

    Centrala ma ładnych kilka lat, jest to bodajże 2009 rok, z czego nigdy nie była na ścianie, dlatego posiada ona złącze 5pin. :)

    0
  • #8 29 Sie 2017 12:38
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    Wpięcie jest pomiędzy 5pin od RS-232 a nie przypadkiem 5pin od syntezera mowy? Czyli na środku płyty a nie na boku?

    0
  • #9 29 Sie 2017 12:41
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    Wpięcie jest pomiędzy 5pin od RS-232 a nie przypadkiem 5pin od syntezera mowy? Czyli na środku płyty a nie na boku?

    Kabelek 5pin/5pin jest wpięty w jedyne gniazdo 5pin w module ETHM-1 oraz w gniazdo centralnie po środku na centrali (nawet jest napis RS-232). :)

    Integra 128 w wersji sprzętowej v1.4
    ETHM-1 w wersji sprzętowej v1.4

    0
  • #10 29 Sie 2017 12:51
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    Pozostaje więc dokładne sprawdzenie przewodu. Tj. multimetrem sprawdzić, czy połączenia są identyczne jak wg schematu (instrukcja ethm-1). Skoro kabel jest niewiadomego pochodzenia to układ połączeń może być inny niż powinien.

    0
  • #11 29 Sie 2017 12:59
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    Pozostaje więc dokładne sprawdzenie przewodu. Tj. multimetrem sprawdzić, czy połączenia są identyczne jak wg schematu (instrukcja ethm-1). Skoro kabel jest niewiadomego pochodzenia to układ połączeń może być inny niż powinien.

    Właśnie teraz sprawdziłem to, niestety (albo stety, sam nie wiem) połączenia są wykonane prawidłowo i pokrywają się z tymi, które są w instrukcji :(

    Czy przypadkiem nie powinienem ustawić jakiegoś adresu dla "DLOADX Serwer"?

    0
  • #12 29 Sie 2017 13:05
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    Wpisać na nowo klucze komunikacji (od DloadX). Pamiętać też trzeba, że moduł blokuje się na 20 minut przy trzech błędnych próbach komunikacji (tzn. z błędnym kluczem). Wtedy można wyłączyć i załączyć zasilanie ethm-1 (restart) i blokada znika.
    Ogólnie całość wydaje się być prawidłowo ustawiona.

    Dodano po 37 [sekundy]:

    marekdd napisał:

    Czy przypadkiem nie powinienem ustawić jakiegoś adresu dla "DLOADX Serwer"?

    Nie ma potrzeby dla tej formy połączenia (dloadx->ethm).

    0
  • #13 29 Sie 2017 13:14
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    Wpisać na nowo klucze komunikacji (od DloadX). Pamiętać też trzeba, że moduł blokuje się na 20 minut przy trzech błędnych próbach komunikacji (tzn. z błędnym kluczem).

    Postaram się później tak zrobić.

    Czy możliwe jest, że port RS w ETHM został uszkodzony? Czytałem sporo na temat mojego problemu, ktoś miał bardzo podobny problem i okazało się, że RS w ETHM-1 zostało uszkodzone.
    Skoro daję radę zrobić update fw, to chyba RS w ETHM-ie jest sprawny, prawda?

    0
  • Pomocny post
    #14 29 Sie 2017 13:35
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne

    Nie wiem czy podczas flashowania używane są wszystkie sygnały z kabla (czy tylko rx, tx, com). Jeżeli wszystkie i flashowanie działało, to RS najprawdopodobniej jest sprawny. W innym przypadku może być taka sytuacja, że RS w module jest uszkodzony.

    0
  • #15 29 Sie 2017 16:31
    marekdd
    Poziom 4  

    dariusz.bembenek napisał:
    Nie wiem czy podczas flashowania używane są wszystkie sygnały z kabla (czy tylko rx, tx, com). Jeżeli wszystkie i flashowanie działało, to RS najprawdopodobniej jest sprawny. W innym przypadku może być taka sytuacja, że RS w module jest uszkodzony.

    Ciekawa sprawa.
    Napisałem aż do Satela, i dostałem informację, że do flashowania potrzebne są tylko 3 piny, natomiast wszystkie 5 pinów wykorzystywanych jest do połączenia z centralką, więc nie ma możliwości sprawdzenia tego w inny sposób.

    Zdenerwowałem się, podłączyłem pod Integrę 128-WRL, patrzę... Działa! Jeszcze spróbuję tą starą Integrę 128 przywrócić do ustawień fabrycznych :)

    0
  • #16 29 Sie 2017 19:03
    reweriko

    Poziom 25  

    Kolega ustawił wszystko w ETHM'ie - i wydaje sie być OK.
    Czy w ustawieniach DloadX również ? tzn.
    w opcjach ..... "Hasła i numery telefonów" ?
    Nic na ten temat nie piszesz.... chyba że nie doczytałem..

    0
  • #17 29 Sie 2017 20:06
    marekdd
    Poziom 4  

    reweriko napisał:
    Czy w ustawieniach DloadX również ? tzn.
    w opcjach ..... "Hasła i numery telefonów" ?

    Mówimy w tym momencie o konfiguracji komunikacji, tak?
    Jeżeli tak, to tam wszystko jest poprawnie spisane z centrali.

    Wieczorem przywrócę centralę do ust. fabrycznych.

    Dodano po 49 [minuty]:

    Sprawa banalna, chociaż wciąż nie wiem co przeszkadzało w połączeniu.
    Przywróciłem centralkę do ustawień fabrycznych i ponownie zaprogramowałem od nowa. Teraz wszystko elegancko działa.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę miłego wieczoru :)

    0