Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus N75S - Migający ekran

demongunik 29 Aug 2017 19:47 1989 6
    demongunik
    Level 2  
    Dzień dobry,

Od kilku tygodni ekran mojego laptopa dziwnie się zachowuje. Skacze, miga, czasami gaśnie i bez restartu już nie odpala.
    Próbka na poniższym filmie. Podczas nagrywania nie robiłem niczego na laptopie: (nie mogę zamieścić linku do YouTube: watch?v=gEo0L5LvcIo).

Początkowo myślałem, że to sterowniki, ale instalacja najnowszych nie pomogła. Przygotowywałem się do resetu OS, ale po uruchomieniu narzędzia do przywracania systemu z obrazu (Windows 10: Ustawienia -> Aktualizacja i zabezpieczenia -> Odzyskiwanie -> Uruchamianie zaawansowane) ekran dalej wariował, więc uznałem, że to będzie raczej hardware.

Kilka moich obserwacji:
    1. Jeśli nagrywam obraz za pomocą programu, to na filmie nie widać zakłóceń.
    2. Jeśli podłączę za pomocą HDMI telewizor, to ekran laptopa skacze, ale na telewizorze jest wszystko ok.
    3. Najgorzej jest na samym początku. Jak się rozgrzeje(?), to wciąż wariuje, ale dużo rzadziej.
    4. Problem ma wpływ na OS. Czasami po skokach obrazu mam błąd programu (gry lub odtwarzacza wideo) wymagający jego restartu, albo pojawia się błąd WebGL w Chrome. Jeśli scrolluję stronę na TV, a ekran laptopa miga, to scroll na TV traci nieco na płynności.
    5. Czasami po problemach z ekranem pojawia się BSOD z komunikatem Driver Power State Failure i instalacja nowych sterowników nie pomogła.
    6. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego, ale niedawno zauważyłem, że przestały mi działać klawisze "Caps Lock", "~" oraz funkcyjne na lewo od nich ("stop", "podgłośnij"). Niestety nie wiem, czy problem z nimi pojawił się dokładnie w tym samym czasie, co z ekranem.

Niestety nie znam się za bardzo na hardware. Za wszelkie wskazówki, co może być przyczyną problemu, albo jak zidentyfikować problem (o ile to tylko możliwe najlepiej za pomocą software) będę ogromnie wdzięczny!

01- Asus N75SF Series Notebook; bios: AMI EFI N75SF.210, data biosu: 09/14/2011, data biosu wideo 10/30/10.
    02- Mobile QuadCore Intel Core i7-2670QM, 2300 MHz (23 x 100)
    03- Samsung M471B5273DH0-CH9 4GB DDR3-1333 (667 MHz) *2
    04- Intel(R) HD Graphics 3000, 2108 MB, sterownik 9.17.10.4229;
    NVIDIA GeForce GT 555M, 2GB, sterownik 22.21.13.8205 - nVIDIA ForceWare 382.05
    05- Asus ADP-120ZB BB 19V 6.32A; brak baterii
    06- -
    07- Z programu: Dioda GPU: 43 stopnie Celsjusza, pozostałe 60-70 stopni Celsjusza
    08- Ekran: Chi Mei N173HGE-L21 17.3" LCD (FHD)
    09- Windows 10 Home 1607, 64bit
    10- -
    11- -
    12- -
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Raczej problem w hardware, grafika GT555 lub PCH

Zacznij standartowo od poczytania co napisano już na tym forum o tym modelu
    Quote:
    Fraza: Asus N75SF Szukaj na wybranych forach Znaleziono 46 wyników (0,17 s)

Płyta główna p.nr.: 60-N69MB1400 dotyczy modeli Asus N75SF N75SL N75S
    -chipset HM65
    Quote:
    N75SF Main Board rev.2. x

W Chinach płyta ( z GT555) kosztuje ok. 60.$ / ebay troszkę drożej od 80.$
    * to w kwestii opłacalności wymiany grafiki (koszta w serwisie) a zakup płyty

Rozdzieleniem obrazy : / pomiedzy disc. grafiką i wbudowaną w CPU/PCH zależnie od zapotrzebowania
    - oraz _lub zewnętrzne wyj. (VGA,HDMI) a matryca zajmuje się Nvidia Optimus.

• Helpful post
    crabat
    Level 10  
    1. Winę software najlepiej wyeliminujesz uruchamiając z CD/DVD dowolnego linuxa.
    2. Skoro po podpięciu zewnętrznego ekranu nic się na nim nie dzieje to wykluczyłbym winę grafiki.
    3. Przyjrzałbym się raczej taśmie matrycy lub inwerterowi.
    lisek
    Service technician RTV
    Z dostępnych SM pod Asus na HM65 to tylko schemat modelu N73SV.

W Lenovo G710
    - HM86, GT720M
    * Link
    Tam jest Optimus.
    Quote:
    - na matrycę poprzez RTD2132R, / * bo matryca eDP
    - HDMI -prosto z cpu ( i5-4200M)
    - CRT/VGA z PCH HM86

Twoja matryca N173HGE-L21 jest FHD 1920 x 1080 , 40-pin

N173FGE-L21 Rev.C1
    Quote:
    kontroler LVDS CM2712B
    DC-DC RT9921 /* napięć (VGH,VCOM,...)
    LED driver RT8562 (RSET=4.3kpodłączony do pin.11 reguluje prąd/ jasnośc świecenia)
    - zasada i ukłąd pracy jak dla np. MP3388, EUP2592, OZ9955B (obud.QN24) róznica w drobnicy RC
    demongunik
    Level 2  
    crabat wrote:
    1. Winę software najlepiej wyeliminujesz uruchamiając z CD/DVD dowolnego linuxa.
    2. Skoro po podpięciu zewnętrznego ekranu nic się na nim nie dzieje to wykluczyłbym winę grafiki.
    3. Przyjrzałbym się raczej taśmie matrycy lub inwerterowi.

1. Spróbowałem z Ubuntu 16 .04 LTS i efekt był dokładnie ten sam. Czyli coś z hardware.
    2. i 3. Żeby uruchomić laptop z pendrive musiałem wejść do BIOSa. O dziwo tam nie było żadnych problemów, a specjalnie czekałem 10 minut. Chwilę wcześniej (w Windowsie) ekran skakał, a chwilę później (po uruchomieniu Ubuntu) też były problemy. BIOS korzysta z HD Graphics 3000 czy GT 555M? Czy mogę z poziomu Windowsa wyłączyć jedną z kart graficznych? I czy w ten sposób wykluczę problem z taśmą matrycy lub inwerterem (sam fakt, że nie ma problemów z ekranem na ekranie BIOS wydaje mi się wykluczać te części, ale niestety kiepsko znam się na hardware)?

Dodano po 15 [godziny] 30 [minuty]:

Wyłączyłem w Menedżerze urządzeń Nvidię i problem ustał. Czyli czeka mnie wymiana grafiki (albo i nie, bo o dziwo na zintegrowanej wszystko chodzi dokładnie tak samo). Dziękuję za pomoc!
    demongunik
    Level 2  
    Jednak przedwcześnie się cieszyłem. Po wyłączeniu GT555M problemy ustały, ale po ponownym uruchomieniu komputera (dzień później) problem powrócił. Próbowałem wyłączyć zarówno jedną, jak i drugą kartę i ekran dalej miga. Natomiast jak komputer trochę pochodzi (tak z 30-60 minut), to problem ustaje (musi się rozgrzać?).
    Czy ma ktoś może pomysł, dlaczego na ekranie BIOSa nie ma żadnych problemów, a zarówno na Windowsie jak i Ubuntu są problemy? Co może być przyczyną i jak to zweryfikować?
    marcinadd
    Level 23  
    Być może dlatego, że w Biosie karta graficzna po prostu się nudzi. Nvidię wyłącz w Biosie(powinna być od tego stosowna opcja). Chociaż ja przewiduję jakieś zimne luty. Wygrzałbym ją Hot Airem.