Witam serdecznie.
Mój projekt jest jeszcze w fazie rozwoju, jednak od strony sprzętowej już daję sobie spokój z rewizjami PCB.
Zasadniczo chciałem zbudować własnego smartfona i gdyby nie ogromna ilość czasu potrzebna na napisanie kodu to powiedziałbym, ze to dosyć prosty temat...
Jest to projekt całkiem hobbystyczny, nie musi być tani bo hobby z reguły trochę kosztuje...
Traktuję go jako odskocznię od bardziej złożonych tematów jakimi zajmuję się zawodowo.
Założenia:
-Obsługa ramek NMEA z modułu GPS
-Obsługa modułu GSM/GPRS opartego na SIM800L
-Współpraca z MEMS na MPU9250
-Współpraca z modułem Bluetooth HC-06 (uart)
-Obsługa kolorowego wyświetlacza z kontrolerem grafiki FT811 i pojemnościowym dotykiem (4 punkty)
-Obsługa radyjka TEA5767
-Kierowanie sygnałami audio za pomocą kodeka tlv320aic32. Służy jako krosownica audio
-Monitorowanie stanu baterii za pomocą układu LTC2941 (na osobnej płytce baterii)
-2 tryby działania: Energooszczędny, który wykorzystuje do działania mikrokontroler STM32L152RE oraz tryb multimedialny wykorzystujące Raspberry Pi (aktualnie jeszcze nie ruszony)
Parametry techniczne i namiary na graty:
-Laminat o grubości 1mm, raster 8 mils, 4 warstwowy ze złoceniem, opisem i soldermaską (mam jeszcze kilka wolnych sztuk. Może jeden zużyję do odtwarzacza w samochodzie)
-Tania ładowarka Li-Ion z allegro. Maksymalny prąd ładowania 1A. Ogniwo 1S o pojemności 4500mAh
-Moduły (GPS, BSM, BT, MEMS, TEA) z aliexpress, botlandu i electropark
-Wyświetlacz z układem FT811 ze sklepu elty
-Filtr górnoprzepustowy dla potencjału masy w słuchawkach aby słuchawki pełniły rolę anteny FM
Poniżej załączam trochę fotek. Grafika, która jest generowana pochodzi tylko z STM32. Animacje są w miarę płynne.

Jak już miałem dosyć integracji tony ustawień, zapisywania itp to w ramach odstresowania zrobiłem grę GyroMaze, w której należy poruszać urządzeniem tak jakbyśmy toczyli kulkę po torze przeszkód. Implementacja silnika gry była dosyć prosta, jednak czasami coś się zacina. Wrócę do tego później. Najnudniejsze w końcu zaczęło być wymyślanie kolejnych poziomów... Trochę dręczyłem swoich testerów i testerki

Dodaję także schemat elektryczny oraz rysunek montażowy dla wykonania 1.1 (niektóre elementy nie były montowane abym miał możliwość ruchu przy np. wyborze domeny zasilania dla niektórych układów itp. Niektóre elementy, zwłaszcza rezystory 0R na zasilaniu specjalnie dawałem jako niemontowane aby w procesie uruchamiania nie spalić czegoś przez nieostrożny montaż SMD.
Po zrobieniu obudowy planuję na plecki wstawić panel fotowoltaiczny aby możliwe było spowolnienie rozładowania w słoneczne dni.
Fajnie jakby ktoś mógł pomóc w narysowaniu obudowy aby ją później wydrukować. Mogę wysłać swój prototyp na pomiary lub sam pomierzyć.
Podsumowując:
Temat jest bardzo obszerny pod kątem programowania. Aktualnie programuję z użyciem biblioteki HAL dla STM32. Polecam narzędzie STM32CubeMX. Na szczęście implementacja grafiki jest dosyć prosta ze względu na obecność kontrolera grafiki FT811. Wystarczy tylko napisać specjalny skrypt przez SPI a resztą zajmie się układ dedykowany. Mamy do dyspozycji 24 bitowy kolor + obsługa półprzeźroczystości, zaokrąglanie prostokątów, kontrolki przycisków, suwaki, pokrętła, zegary, wskaźniki itp... Jest trochę przykładów z wykorzystaniem tego układu z AVR'ami.
Na zakończenie chciałbym podziękować kilku firmom oraz ich przedstawicielom za wsparcie próbkami elementów:
-Linear Technology (obecnie Analog Devices): LTM8021, LTC2941
-Texas Instruments: TLV320AIC32, LMZ10501SILT
-Intersil: ISL24021IRT065Z-T7A
-ST: STM32L152
-MICREL(obecnie Microchip): MIC2250YML
-SAMTEC: SSQ-110-02-G-D-RA-003, HLE-105-02-G-DV-K-TR,HLE-120-02-G-DV-K, HSS-106-G-2
-FTDI: Dziękuję za wsparcie techniczne przez e-mail
Pozdrawiam serdecznie.
Cool? Ranking DIY