Witam wszystkich
Chciałem się podzielić projektem, który wykonałem dla swojego znajomego w ramach wspólnej zabawy w elektronikę i informatykę

Założenia:
-Zasilanie DC 12-48V
-Komunikacja przez Ethernet
-Możliwość obsługi kilku przycisków
-Możliwość sterowania kilku przekaźników
-Możliwość podłączenia termometru DS18B20
Parametry techniczne:
-Moduł sterownika:
·8 wejść analogowo-cyfrowych
·8 wyjść cyfrowych
·3 piny na podłączenie termometrów DS18B20
·Komunikacja ze światem przez Ethernet (datagramy UDP) za pomocą ENC28J60
·Oprogramowanie napisane w Bascomie.
-Moduł rozszerzenia:
·3 wejścia cyfrowe pod włączniki
·3 przekaźniki 230VAC/10A
·3 złącza do podłączenia termometrów
Całość tworzy kanapkę, którą można wcisnąć w głęboką puszkę instalacyjną.
Laminat dwustronny z soldermaską, opisem i HAL'em bezołowiowym. Wykonane w firmie Gama. Niestety spieprzyli projekt płytek rozszerzeń. Miały zwarcia, które musiałem dremelem korygować... Dostałem za to rabat stałego klienta 8% ale od 2015 roku nic u nich nie zamawiałem...
Działanie:
Po zaprogramowaniu mikrokontrolera ustawia on sobie domyślny adres MAC, IP, maskę i bramę. Możemy je później modyfikować napisaną specjalnie do tego aplikacją w VB.NET. Taki panel administratora.
Zasadniczo moduł działa w ten sposób, że jeżeli zmieni się stan któregoś z wejść, wysyła on zapytanie do serwera "stało się to i to, co mam robić?" Po tym serwer odpisuje co moduł ma robić, np "nie rób nic", "zmień stan wyjścia nr 2" itp.
Jeżeli serwer nie odpowie w czasie 1 sekundy to w aplikacji administracyjnej możemy zaprogramować "Akcje domyślne". Jest to zestaw prostych działań, takich jak "zmień stan wyjścia nr 3", "wyłącz wyjście nr 1". Dzięki temu system działa w formie scentralizowanej oraz rozproszonej w przypadku awarii serwera.
Refleksja:
Niestety po włożeniu modułu do puszki jest dosyć ciasno... Trzeba dobrze zaplanować temat już na etapie kucia ścian pod puszki aby zapewnić kieszonkę na nadmiar kabli elektrycznych.
Zdjęcia:

Podsumowanie:
Niedługo będzie wdrażać to rozwiązanie w praktyce. Na biurku, kilkanaście urządzeń podłączonych do swicha działa bez problemów.
Poniżej schematy i rysunki montażowe dla sterownika oraz płytki rozszerzeń.
Pozdrawiam serdecznie.
Cool? Ranking DIY