Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nad T 752 - Najlepsze podlączenie z głośnikami

30 Sie 2017 20:30 939 7
  • Poziom 5  
    Cześć wszystkim,

    Od paru dni mam amplituner NAD T 752 + głośniki: 2x Mission M73i, 2x Mission M70, 1x Mission M7C1.
    Od razu mówię, że jest to mój pierwszy raz ze sprzętem tego typu i nie bardzo wiem co i jak odnośnie prawidłowego podłączenia z amplitunera z z tymi pięcioma kolumnami. Narazie podłączyłem 5 kolumn do 5 kanałów w amplitunerze, ale jak ustawiam na opcje "stereo" to tylko 2 kolumny "frontowe" grają. W innych opcjach grają wszystkie kolumny ale jest słabszy dzwięk.
    Dziś wpadłem na pomysł, żeby 2 mniejsze głośniki podłączyć pod te 2 duze głośniki, ponieważ w tych dużych sa 4 wejścia : LF i HF czarne i LF i HF czerwone. Podłączyłem amplituner z duzymi kolumnami LF czarny i LF czerwony i podpiąłem male kolumny pod HF czarny i HF czerwony. Tam mam takie blaszki łączące LF i HF o tych samych kolorach. Aktualnie dzwięk mam w tych 4 kolumnach, tylko słabo coś to gra i słychać jakieś buczenie :(
    O co chodzi? Prosiłbym bardzo o pomoc w odpowiednim podłączeniu.

    Pozdrawiam,
    Kamil
  • Poziom 42  
    kpereszczakk napisał:
    Dziś wpadłem na pomysł, ..... tylko słabo coś to gra i słychać jakieś buczenie

    Kolega jest na jak najlepszej drodze, aby uszkodzić ten wzmacniacz.
    Kolumny M731i są przystosowane do podłączenia typu Bi-wiring i do tego te wejścia służą.
    Nie do podłączania dodatkowych kolumn!
    kpereszczakk napisał:
    ale jak ustawiam na opcje "stereo" to tylko 2 kolumny "frontowe" grają.

    Objaw jak najbardziej normalny dla sygnału stereo i tak powinno być.
    kpereszczakk napisał:
    W innych opcjach grają wszystkie kolumny ale jest słabszy dzwięk.

    Słabszy tzn jaki? Poziom dźwięku czy jakość dźwięku?
    Kolumny zostały skonfigurowane prawidłowo w ustawieniach wzmacniacza?
  • Poziom 5  
    Polon_us napisał:
    kpereszczakk napisał:
    Dziś wpadłem na pomysł, ..... tylko słabo coś to gra i słychać jakieś buczenie

    Kolega jest na jak najlepszej drodze, aby uszkodzić ten wzmacniacz.
    Kolumny M731i są przystosowane do podłączenia typu Bi-wiring i do tego te wejścia służą.
    Nie do podłączania dodatkowych kolumn!
    kpereszczakk napisał:
    ale jak ustawiam na opcje "stereo" to tylko 2 kolumny "frontowe" grają.

    Objaw jak najbardziej normalny dla sygnału stereo i tak powinno być.
    kpereszczakk napisał:
    W innych opcjach grają wszystkie kolumny ale jest słabszy dzwięk.

    Słabszy tzn jaki? Poziom dźwięku czy jakość dźwięku?
    Kolumny zostały skonfigurowane prawidłowo w ustawieniach wzmacniacza?


    Dziękuję za odpowiedzi.
    Słabszy dzwięk to miałem na myśli cichszy.
    Obecnie podłączyłem 2 frontowe kolumny w systemie bi-wiring. Już sam nie wiem, czy lepiej grały bez tego bi-wiringu. Reszta kolumn nie gra. Ogólnie słucham obecnie w ustawieniu "stereo" bo słucham muzykę z komputera i mp3 playera. Zależy mi na jak najlepszej jakości dzwięku.

    Inna sprawa jest taka, że jak włączam sprzęt to kolumny lekko buczą, po paru minutach jak się rozgrzeja to juz jest cicho. Tak mam być. To jest normalny objaw?
  • Poziom 42  
    kpereszczakk napisał:
    Obecnie podłączyłem 2 frontowe kolumny w systemie bi-wiring. Już sam nie wiem, czy lepiej grały bez tego bi-wiringu.

    To, że kolumny umożliwiają połączenie bi-wiring nie oznacza wcale, że muszą być tak podłączone.
    Kwestia jakości dźwięku bi-wiring vs. tradycyjne podłączenie jest dyskusyjna.
    Zdania "uczonych" są podzielone. Przypomina to dyskusję "O wyższości Świąt ... ".
    Także, trzeba kierować się własnymi wrażeniami i jeżeli są one negatywne, to powrócić do oryginalnego podłączenia.

    Do słuchania muzyki należy wzmacniacz ustawić "Stereo".
    I nie ma tu co dywagować.
    Pozostałe głośniki przeznaczone są do efektów przy filmach nagranych z dźwiękiem 5.1 i w takiej sytuacji powinny były być wykorzystywane.
    kpereszczakk napisał:
    jak włączam sprzęt to kolumny lekko buczą, po paru minutach jak się rozgrzeja to juz jest cicho.To jest normalny objaw?

    Nie nazwałbym tego normalnym objawem.
    Jeśli to nowy wzmacniacz to można skontaktować się z serwisem i upewnić się co to tego zjawiska.

    Można również zadać pytanie w dziale RTV Naprawy na tym forum - ja nie czuję się na siłach, aby dokładnie określić przyczynę tego zjawiska.
    Choć, o ile nie pogłębia się ten problem, to można przyzwyczaić się do tego :)
  • Poziom 5  
    kpereszczakk napisał:
    jak włączam sprzęt to kolumny lekko buczą, po paru minutach jak się rozgrzeja to juz jest cicho.To jest normalny objaw?

    Nie nazwałbym tego normalnym objawem.
    Jeśli to nowy wzmacniacz to można skontaktować się z serwisem i upewnić się co to tego zjawiska.

    Można również zadać pytanie w dziale RTV Naprawy na tym forum - ja nie czuję się na siłach, aby dokładnie określić przyczynę tego zjawiska.
    Choć, o ile nie pogłębia się ten problem, to można przyzwyczaić się do tego :)[/quote]

    Właśnie chodzi o to, że wzmacniacz nie jest nowy. Zapytam się w tym dziale o którym piszesz.
    Popróbuje też z podłączeniem kolumn tak jak poprzednio, czyli normalnie, bez bi-wiring. Jak to wkońcu podłączyć, pod LF czy HF?
  • Poziom 42  
    kpereszczakk napisał:
    Jak to wkońcu podłączyć, pod LF czy HF?

    heh ...

    Normalnie, nie bi-wiring - to powinny były być tam zwory (blaszki) pomiędzy HF+ i LF+.
    I druga - HF- i LF-.
    I do tak połączonych zacisków podłącza się przewód z wzmacniacza - odpowiednio z polaryzacją.
  • Poziom 5  
    Polon_us napisał:
    kpereszczakk napisał:
    Jak to wkońcu podłączyć, pod LF czy HF?

    heh ...

    Normalnie, nie bi-wiring - to powinny były być tam zwory (blaszki) pomiędzy HF+ i LF+.
    I druga - HF- i LF-.
    I do tak połączonych zacisków podłącza się przewód z wzmacniacza - odpowiednio z polaryzacją.


    Z tymi blaszkami to rozumiem, ale zastanawiam się czy podłączyc jeden kabel +- pod LF czy HF? Teraz mam podłączone normalnie jeden kabel pod LF - i LF +. A jaka jest różnica jak podłącze pod HF- i HF+? Czy nie ma rożnicy?

    Dodano po 5 [godziny] 14 [minuty]:

    [quote="kpereszczakk"][quote="Polon_us"]
    kpereszczakk napisał:
    Dziś wpadłem na pomysł, ..... tylko słabo coś to gra i słychać jakieś buczenie

    Kolega jest na jak najlepszej drodze, aby uszkodzić ten wzmacniacz.

    No i chyba uszkodziłem, dzisiaj zauważyłem że prawy kanał frontowych kolumn nie działa, tzn. działa 20 razy ciszej niż lewy kanał. :(
    Zamieniłem kolumny bo myślałem , że to wina kolumn, ale kolumny grają, a prawy kanał nie :(
    Czy to wina tego mojego podłączenia wcześniejszego o którym pisałem?
  • Poziom 42  
    kpereszczakk napisał:
    Z tymi blaszkami to rozumiem, ale zastanawiam się czy podłączyc jeden kabel +- pod LF czy HF? Teraz mam podłączone normalnie jeden kabel pod LF - i LF +. A jaka jest różnica jak podłącze pod HF- i HF+? Czy nie ma rożnicy?

    Jeżeli HF+ i LF+ połączone są zworą, to nie ma znaczenia, przy którym zacisku jest przewód od wzmacniacza. To samo odnosi się do HF- i LF-.

    kpereszczakk napisał:
    prawy kanał frontowych kolumn nie działa, tzn. działa 20 razy ciszej niż lewy kanał.
    kpereszczakk napisał:
    Czy to wina tego mojego podłączenia wcześniejszego o którym pisałem?

    Jest to całkiem możliwe i bardzo prawdopodobne.
    Zakładam, że ustawienie balansu między kanałami jest na "0".