logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?

casus1 31 Sie 2017 09:51 18444 21
REKLAMA
  • #1 16672875
    casus1
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,
    mam internet mobilny oraz telefon z sieci T-mobile, mieszkam we wsi Smogorzewiec (wokoło są lasy), zasięg jest kiepski, czasami przerywa rozmowy telefoniczne, zrywa połączenia internetowe itp.

Niedługo kończy mi się umowa internetu z T-mobile, zastanawiam się nad nową ofertą: internet za 30 zł z routerem Huawei E3372 LTE (opłata wstępna 9 zł) na 2 lata, internet 30 GB (teraz mam 5 GB).

Tylko pytanie, czy ten router mi pomoże w zwiększeniu zasięgu? Czy trzeba dokupić antenę? Jeśli tak, to jaką?
    Zupełnie się na tym nie znam, nadajniki jakieś są w miejscowości Silno i Kawęczyn ...
    Ze swojego miejsca zamieszkania mam z jednej strony prawie 5 km, a z drugiej prawie 6 km w linii prostej...

Proszę o pomoc osoby zorientowane jak ugryźć ten temat?

Pozdrawiam serdecznie. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16673238
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Wracając do meritum to czemu akurat T-Mobile i czy 30GB wystarczy ? Kolejna sprawa to E3372, to nie jest router tylko modem LTE, wart ze 100 zł i nie opłaca się go brać w abonamencie T-Mobile. Jesli ma być to router stacjonarny to jedyny wybór to B525 czyli router z LTE-A wart około 400 zł , w tej taryfie w T-Mobile to koszt 149 zł ale warto go brać. Jeśli ma być mobilny to tylko E5785h tez z LTE-a i tez za 149 zł. Czasami nie daj się namówić na DWR-921, Alcatela Link Zone lub DWR116+E3372 bo to zabytki. Na koniec najważniejsze czyli zasięg. Lokalizacja jest trudna, zasięg LTE z BTS-a LTE800 T-Mobile Kawęczyn-Oborowo lub Silno. Z nich też 3G ale tylko na UMTS900HSPA+NetWorks. oczywiście aby skorzystać z pasma LTE800 z Silna lub Oborowo do B525 potrzebna skuteczna antena na 800MHz. Koszt około 200 zł. Najskuteczniejsze na to pasmo są anteny typu YAGI-UDA produkowane przez krakowski Dipol czyli ATK-20, ATk-10/800-980. Ponieważ LTE800 korzysta z technologii MIMO2x2 to konieczne są dwie anteny, jedna w polaryzacji pionowej , druga w poziomej. na poczatek proponuję zrobić testy T-Mobile na telefonie LTE z aplikacją network cell Info i pokazać screeny z zakładki DANE, do tego speedtest. Aplikacja pokaże parametry sygnału i dane BTS-a. Test na zewnątrz, pokaże czy to Silno czy Kawęczyn. Od tego zależą dalsze kroki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16673253
    casus1
    Poziom 9  
    Ok. w takim razie muszę ściągnąć tę aplikację Network Cell Info i sprawdzić te parametry, jak porobię te pomiary to się odezwę :)).

Póki co, dziękuję bardzo.
  • REKLAMA
  • #4 16674120
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    Informacja dla wszystkich śledzących temat.
    Temat uporządkowałem merytorycznie pozostawiając tylko istotne dane, błędy w pisowni proszę poprawić samodzielnie.

@Freddy
    Ostrzeżenie usuwam, ale postów budzących kontrowersje nie przywrócę. Proszę się zastanowić przed napisaniem postów zbędnie narażających na wydatki.

@matek451
    Jako specjalista w dziale sieciowym powinien kolega sprawy wyjaśnić, wytłumaczyć, a nie drwić i kpić z cudzej próby pomocy.

PS. Proszę was, troszkę więcej kultury i wzajemnej akceptacji nie zaszkodzi.
    Miłej nocy.
  • #5 16674682
    casus1
    Poziom 9  
    Wczoraj ściągnęłam aplikację Network ..., i próbowałam zrobić te screeny, ale nie udało mi się, dlatego zrobiłam zdjęcia tego co mi się wyświetlało na ekranie tableta, nie wiem, czy to coś pomoże w diagnozie problemu ale wstawiam co mam:

Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?
    Jeśli to nie pomoże to proszę o podpowiedź, co i jak mam zrobić w tym programie, bo szczerze mówiąc jestem zielona w tym temacie ...
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
  • #6 16674768
    matek451
    Poziom 43  
    Tablet obsługuje LTE, test w domu czy na zewnątrz? Pokazane połączenie na 3G z BTS-em UMTS900 HSPA+ NetWorks w Silnie. Parametry sygnału praktycznie wykluczają działanie internetu. Udało się zrobić speedtest ? Zgodnie z moimi przypuszczeniami lokalizacja jest trudna. Pokazujesz zawsze zakadkę DANE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 16674778
    casus1
    Poziom 9  
    Na balkonie - więc jakby na zewnątrz robiłam, próbowałam przed domem, ale słońce robiło odblaski, że nie mogłam zdjęć widocznych porobić.

Nie wiem jak się robi speedtest :(.
    Dodano po 2 [minuty]:
    Ale jednak mimo wszystko, jak się uprę i jestem cierpliwa to mogę połączyć się z internetem na tyle, żeby przeglądać strony, poczytać coś (oczywiście zdarzają się przerwy często) itp. gorzej z filmami np. na youtube, przerywa i długo ładuje ... rozmowy na messengerze też są możliwe ale z przerwami ...

Właśnie ściągam aplikację speed test, więc spróbuję w domu to zrobić ... to wszystko dla mnie nowe jest.
  • #8 16674783
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Zainstaluj aplikację Speedtest w tablecie.
  • #9 16674785
    casus1
    Poziom 9  
    Dziękuję, właśnie ten pomysł wpadłam i już instaluję :).
    Ale testy porobię w domu ... bo teraz jestem w pracy.

Dodano po 8 [godziny] 44 [minuty]:

Witam ponownie, zrobilam testy, te wyniki po godzinie 17 robione z miejsca zamieszkania na balkonie, wcześniejsze z pracy, wiec bez znaczenia. Licza się te po 17 godzinie. Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?

Dodano po 2 [minuty]:

Witam ponownie, zrobilam testy, te wyniki po godzinie 17 robione z miejsca zamieszkania na balkonie, wcześniejsze z pracy, wiec bez znaczenia. Licza się te po 17 godzinie. Jak wzmonić zasięg internetu mobilnego z T-mobile LTE?

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam 2 razy mmi się wkleilo, ale i tak dobrze, że mi się to udało z takim słabym zasięgiem. ... Co oznaczają te parametry? ping itp.?
  • #11 16676298
    matek451
    Poziom 43  
    A jaki to tablet Samsunga? Internet 3G t-Mobile praktycznie nie działa ale to już wiadomo od wczoraj. Jak wygląda teren wokół miejsca gdzie mieszkasz, szczególnie w kierunku na Silno ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16677220
    casus1
    Poziom 9  
    Generalnie same lasy, Samsung Galaxy Tab 4, tak się wyświetla, gdy go wlaczam
  • #13 16677502
    matek451
    Poziom 43  
    Ten tablet nie obsługuje technologii LTE. Łączysz się na 3g z UMTS900NetWorks w Silnie. Tam też LTE800 T-Mobile. Trzeba zrobić test na telefonie z LTE. Musisz się liczyć z zakupem solidnej anteny na to pasmo, stąd moje pytanie jak wygląda strefa przed twoim domem na kierunku Silno? Masz możliwość zrobienia testu jak najwyżej, na zewnątrz? Np. okno na strychu, dach domu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16678831
    casus1
    Poziom 9  
    Ale czasami pojawia mi się napis LTE obok kresek z zasięgiem, więc wydawało mi się, że jednak obsluguje LTE. .... tym bardziej, że z tym zalozeniem kupilam ten tablet z internetem. Innego sprzętu nie mamz internetem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 16679021
    matek451
    Poziom 43  
    Wersja TAB 4 7.0 z T-Mobile obsługuje LTE ale zakup internetu z tym tabletem zamiast modemu/ routera z LTE/3G był poważnym błędem. Takie urządzenia ne posiadają złącz anten zewnętrznych. W twojej lokalizacji nawet na 3G które w tej lokalizacji było w T-Mobile 2 lata temu na UMTS900 NetWorks z Silna nie było żadnych szans na stabilny internet bez anteny na 900MHz.Jeśli pojawia się LTE to poszukaj miejsca, w którym złapiesz ten zasięg aby wykonać pomiar. Teraz od roku T-Mobile w Silnie T-Mobile ma też LTE800, zasięg podobny do UMTS900. Można praktycznie w ciemno obstawiać zakup anten na 800-900MHz czyli ATK-20 lub ATK-10/800-980. Do LTE800 dwie sztuki bo nadaje w MIMO a do 3G z UMTS900 wystarczy jedna. Oczywiście potrzebny będzie jeszcze router LTE/3G czyli B525 lub E5785 ( jesli ma być mobilny). Dobór anten do nich od razu z konkretnymi konektorami. Koszt dwóch anten to około 200 zł. ATK-20 ma zysk o 3-4dBi większy ale to antena dł. 1,7m i wymaga solidnego mocowania i dokładnego ustawienia na konkretny BTS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 16679951
    casus1
    Poziom 9  
    Ok, to spróbuję zrobić te pomiary na zewnątrz, w każdym razie jeśli chodzi o zasięg telefonu to wystarczy wyjść jakieś 60 metrów dalej i można rozmawiać praktycznie bez przerywania, więc może z internetem będzie podobnie :).
    Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc.
  • #17 16692955
    casus1
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    robiłam ponownie speedtest na zewnątrz i wygląda to tak (w ostępach paru minut):

PING 75, Download 0,83, Upload 0,01

PING 50, Download 1,18, Upload 0,14.

Ponadto z moich obserwacji wynika, że internet najlepiej u mnie działa jak pojawia się u góry Tableta: H+ i dwie kreski, czasami 3G, LTE bardzo rzadko, więc może najlepiej byłoby kupić antenę wzmacniającą tylko to H+ ...?

Jak Państwo myślą?
  • Pomocny post
    #18 16693002
    matek451
    Poziom 43  
    W twoim wypadku szansa na połaczenie w 3G T-Mobile występuje jedynie na UMTS900 z BTS-a Networks Silno. Na LTE takie połączenie możliwe tez tylko z Silna i na LTE800 T-Mobile. Na pasmo 800-900MHz sa takie same anteny czyli ATK-10/800-980 lub mocniejsza ATK-20. Jedyna róznica to do 3G potrzebna jest jedna sztuka a do LTe dwie sztuki bo LTE800 działa w technologii MIMO2x2 i wymaga dwóch anten ustawionych w polaryzacji pionowej i poziomej. Do 3G wystarczy jedna w polaryzacji pionowej. Dlatego możesz na poczatek kupić jedną sztukę i zobaczyć jak działa 3g i LTE na niej. Na LTE z jedną anteną nie uzyskasz maksymalnych , dostępnych u ciebie prędkości ale internet będzie działał. Kluczowy jest tu najpierw dobór oferty z T-Mobile i sprzętu do niej. tak jak napisałem w grę wchodzi stacjonarny router LTE-A czyli B525 lub jeśli będziesz korzystać mobilnie poza domem to E5785. Reszta sprzętu nie wchodzi w grę bo to szajs. Od wyboru b525/e5785 zależy dobór złacz do tej anteny/anten zewnętrznych. B525 ma złącza SMA a E5785 TS9.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 16693290
    casus1
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo, tak zamierzam zrobić :)) tj. spróbuję z jedną anteną i zobaczę co mi to da. Oczywiście router mobilny mam zamiar nabyć, tylko muszę sprawdzić jak to mogę rozwiązać, bo w grudniu kończy mi się umowa, więc może uda się szybciej, nie płacąc podwójnie.
  • #20 16693347
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego mobilny skoro chcesz korzystać z niego w domu? Chyba ze ma być uzywany też w innych lokalizacjach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 16696448
    casus1
    Poziom 9  
    Właśnie z tego powodu, żebym miała taką możliwość, żeby zabrać tableta z routerem ze sobą i korzystać "na wyjeździe" itp.
  • #22 16696491
    matek451
    Poziom 43  
    Nie warto, tablet ma wbudowany modem LTE/3g . przekładasz tylko kartę SIM do niego. bierz tylko tą ofertę http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowa-oferta-internetu-domowego-t-mobile,2,3,39942.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z miejscowości Smogorzewiec, korzystający z internetu mobilnego T-Mobile, zmaga się z problemami z zasięgiem, co wpływa na jakość połączeń i dostęp do internetu. Rozważa nową ofertę z routerem Huawei E3372 LTE, ale zastanawia się, czy to urządzenie poprawi zasięg. Uczestnicy dyskusji sugerują, że E3372 to modem, a nie router, i rekomendują zakup routera B525 lub E5785, które obsługują LTE-A. Wskazują również na konieczność zakupu anteny zewnętrznej, najlepiej typu YAGI-UDA, aby poprawić sygnał LTE800. Użytkownik powinien przeprowadzić pomiary sygnału za pomocą aplikacji Network Cell Info oraz Speedtest, aby ocenić jakość połączenia. Wskazano, że tablet Samsung Galaxy Tab 4 nie obsługuje LTE, co ogranicza możliwości korzystania z internetu. Użytkownik planuje zakupić antenę i router, aby poprawić zasięg w trudnej lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA