Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Timer do uruchamiania dozownika w terenie, zasilany z 12V.

kijanowski1974 31 Aug 2017 12:34 405 8
    kijanowski1974
    Level 9  
    Witam.
    Podpowiedzcie bo nie jestem elektronikiem...
    Hobbystycznie zajmuję się fotografią przyrodniczą i potrzebuję automatycznie uruchamiać dozownik karmy w terenie raz/dwa razy dziennie na kilka sekund. Dysponujemy tam zasilaniem z akumulatora 12V. Elementem wykonawczym będzie jakiś silniczek na 12V lub siłownik od centralnego zamka z auta. (Poprzedni mój pomysł z wyzwalaniem telefonem okazał się zbyt skomplikowany)
    Gdybym miał tam 230V to nie byłoby problemu, np.: taki zegar cyfrowy by załatwił sprawę z jego programami impulsowymi:
    https://istpol.pl/orbis/zegary-cyfrowe/zegar-cyfrowy-data-micro-
    No ale mamy 12V jak sobie zaniesiemy na środek bagien akumulator :)
    Dzwoniłem do firmy od styczników i przekaźników ale rozłożyli ręce.
    Może np.: w takim timerze jak z linku ( czy podobnym ) dałoby się wymienić cewkę na 12 V ?? czy to za mało ??
    A może jakieś inne rozwiązanie ??
    Pozdrawiam
    Kris
    Link Usunięto
    Moderated By telecaster1951:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

Justyniunia
    Level 35  
    kijanowski1974 wrote:
    Może np.: w takim timerze jak z linku ( czy podobnym ) dałoby się wymienić cewkę na 12 V ??

Taki timer zasilany jest wewnątrz napięciem zależnym od cewki przekaźnika (przeważnie 24V) można by wymienić przekaźnik na 12V i zasilić to z akumulatora. Reszta elektroniki potrzebuje przeważnie ok 5V więc to nie problem.
    kijanowski1974
    Level 9  
    Z tymi wyżej jest ten problem że minimalny czas załączenia to 1 minuta, a ja potrzebuję załączenia na kilka sekund.
    A może tak:
    taki TIMER - zasilany z 12 V ale z czasem załączenia min 1 min :
    https://telmal.com/pl/p/Programator-czasowy-zegar-CN101A-16A-250VAC/3531
    ale do niego przekaźnik czasowy 12V z regulowanym czasem działania liczonym w sekundach ??
    np.:
    http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p63,przekaznik-czasowy-skracajacy-2tp150
    Zadziała??? i czy nie zeżre mi szybko akumulatora sam taki zestaw??
    Kris
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Przy CN101 jest podany pobór mocy 2W, w innych pdf_ach, <2W) i to jest podane na pewno, gdy jest aktywny przekaźnik w timerze.

W 2TP150; 2mA ale on będzie dopiero załączany przekaźnikiem timera więc, pobór prądu zerowy.
    kijanowski1974
    Level 9  
    "gdy jest aktywny przekaźnik w timerze" - czyli przykładowo tylko w okresie załączenia na 1 min stycznika ? czyli można uznać że pobór prądu jest pomijanie mały?
    Kris
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Przekaźnik normalnie jest wyłączony, złączany jest na ustawiony czas; jeżeli ustawmy 1-minutę - tyle będzie działał przekaźnik w timerze.

Znalazłem zdjęcie wersji 12V, w zasilaczu jest dioda Zenera, więc na pewno jakiś prąd jest pobierany, gdy timer jest wyłączony (wyłączony przekaźnik).

Podtrzymanie jest na akumulatorze 1,2V/40mA
    kijanowski1974
    Level 9  
    Wielkie dzięki :)
    Kris