Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Złe wskazanie prądu zasilacza

31 Aug 2017 18:33 573 16
    User removed account
    User removed account  
    Ture11
    Level 38  
    Na jakim zakresie mierzyłeś prąd multimetrem? Bierzesz pod uwagę, że amperomierz w multimetrze działa na zasadzie pomiaru spadku napięcia na boczniku (dołączając multimetr w szereg dołączasz do układu pewnego rodzaju rezystor, im większy zakres pomiaru prądu, tym mniejsza rezystancja bocznika).
    User removed account
    User removed account  
    Wawrzyniec
    Level 38  
    teiito wrote:
    dostałem paczkę z stacją lutowniczą WEP 853D. Jest to stacja z zasilaczem 30V 5A
    A jakie znaczenie ma błąd wskazań amperomierza na pracę stacji lutowniczej? Żadne, więc nie zaprzątywał bym sobie tym głowy.
    czareqpl
    Level 32  
    To podaj jeszcze dokładność amperomierza w zasilaczu. Być może tam jest jakieś 3% od maksymalnej wartości czyli 3%*5000mA = 150mA :D
    User removed account
    User removed account  
    czareqpl
    Level 32  
    Więc skwitowałbym to sentencją: Jaka cena, taka jakość.

Nie dziw się, że budżetowy* amperomierz na 5A daje mocno niedokładne wskazania dla małych prądów.

*Budżetowa Irina - Radziecka księgowa, zasłużona za optymalizację wydatków Związku Radzieckiego w latach 1955-1963

;)
    User removed account
    User removed account  
    Wawrzyniec
    Level 38  
    teiito wrote:
    Czy otrzymałem wadliwy sprzęt, a raczej sprzęt z wadliwym amperomierzem?
    Kolego, robisz z igły widły. Co ci daje informacja że przez grzałkę lutownicy płynie prąd o wartości 100mA, albo 80mA? Nic. Kompletnie nic. Ważna jest temperatura grota, a nie prąd płynący przez grzałkę.
    User removed account
    User removed account  
    Wawrzyniec
    Level 38  
    teiito wrote:
    Mówię o urządzeniu 3w1: hot air, lutownica grotowa, oraz zasilacz 30V 5A. I właśnie o tym zasilaczu mówię.
    Powinieneś to wyraźnie napisać w pierwszym poście. Myślę że post #7 wszystko wyjaśnia.
    User removed account
    User removed account  
    Jawi_P
    Level 35  
    teiito wrote:
    Jakoś specjalnie nie chce mi się wierzyć, żeby w najtańszym multimetrze amperomierz był wyżej klasy od amperomierza podanej stacji.

To najwyższy czas uwierzyć.
    Bo to jest amperomierz jednozakresowy i dokładność pomiaru dla prądu 0,1A i 5A może mieć zaskakujący dla Ciebie rozjazd. Ale może się okazać, że ten amperomierz mierzy tak w całym zakresie, bo chińczyk tnie jak popadnie "boczniki" z metra.
    Dlaczego u Ciebie w mierniku jest tyle zakresów? Przeczytaj instrukcję od miernika, możesz się dowiedzieć dlaczego, choć nie wiem jakie są instrukcje przy UNI-Tach.

I czy to dej stacji jest instrukcja, która podaje tolerancję wskazań? Dopytaj też sprzedawcę.
    Ture11
    Level 38  
    Kolego, ile pokazywał amperomierz stacji w momencie, gdy multimetr był wpięty równolegle, a ile, gdy był w szeregu? Nie jest możliwe, by w tych dwóch momentach pokazywał tyle samo.
    User removed account
    User removed account  
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Kolego, zasilacze 30V5A z CC, CV są w cenie twojego kombajnu. Żeby za tyle samo sprzedać zasilacz i stację i nie stracić na tym to siłą rzeczy elementy muszą być gorszej jakości.
    User removed account
    User removed account