Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

mantax 01 Wrz 2017 09:29 4362 21
  • #1 01 Wrz 2017 09:29
    mantax
    Poziom 9  

    Witam wszystkich .
    Pisze posta z prośbą .
    Kupiłem żonie płytę wyżej wymienioną i zawiozłem ją do Niemiec tam gdzie mieszka obecnie.
    Mam dwa dni na zamontowanie .
    Wiem ze zaraz wszyscy mnie tu zgania że powinien to zrobić fachowiec z uprawnieniami ...
    ale niestety w okolicy nie dostępny
    i gwarancji nie będzie zdaje sobie z tego sprawę

    takie posiadam gniazdo

    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    a takie schematy na płycie

    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba


    do którego schematu się dostosować w tym wypadku.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.

    0 21
  • #2 01 Wrz 2017 10:05
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    mantax napisał:
    do którego schematu się dostosować w tym wypadku.

    Do schematu ~3N, który jest de facto układem ~2N.

    Przed montażem, sprawdź napięcia pomiędzy wszystkimi żyłami w tej puszce (upewnij się, że pomiędzy niebieskim a zielono-żółtym na bank nie ma 230V).
    Powinno być ok, ale przezorności nigdy za wiele.

    0
  • #3 01 Wrz 2017 10:17
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    Witam.

    Kolega (kozi966) nie widzi listwy zaciskowej tej płyty, tylko diagramy, a już wyrokuje. Tutaj ważne jest użycie (lub nie) zworek oraz mostków na przewodzie przyłączeniowym.

    0
  • #4 01 Wrz 2017 10:55
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    elpapiotr napisał:
    Tutaj ważne jest użycie (lub nie) zworek oraz mostków na przewodzie przyłączeniowym.

    Kolega (@elpapiotr) zatem wyjaśni nam czym według niego się różni zastosowanie się do schematu przyłączeniowego od wykonania mostków /zworek (lub nie).
    Przy okazji chciałbym podkreślić, że mostków nie robi się na przewodzie przyłączeniowym a na listwie zaciskowej w urządzeniu.

    I tak wygląda tego przykład:
    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    0
  • #5 01 Wrz 2017 10:59
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    He, he - Niemiaszki nie stosują zaleceń kozi966 :


    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    Trzeba ich zdrowo opier.....

    0
  • #7 01 Wrz 2017 11:10
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    Nijak. Nie wiem, jak wygląda listwa przyłączeniowa autora płyty.
    Widzę tylko puszkę z przewodem zasilającym do niej.

    2
  • #8 01 Wrz 2017 11:14
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    elpapiotr napisał:
    Nie wiem, jak wygląda listwa przyłączeniowa autora płyty

    Przecież autor zamieścił widok płytki zaciskowej.
    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba
    A tutaj link do instrukcji producenta: PIE631FB1E

    Więc czego nie wiadomo?

    0
  • #9 01 Wrz 2017 11:32
    mantax
    Poziom 9  

    Płytka ścienna dla jasności
    wygląda tak Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    tak połączyłem listwa zaciskową w płycie

    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba

    napięcie w puszcze jest w obydwu czarnych po lewej stronie i w brązowym
    ochronny i niebieski bez

    0
  • #11 01 Wrz 2017 12:30
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    mawerix123 napisał:
    Żółtozielony połącz z żółtozielonym puszki
    Niebieski z niebieskim puszki
    Szary + brązowy do brązowegopuszki
    Czarny do jednego z czarnych w puszczę.

    Ależ kolego mawerix123, przecież
    kozi966 napisał:
    mostków nie robi się na przewodzie przyłączeniowym a na listwie zaciskowej w urządzeniu.

    3
  • #13 01 Wrz 2017 12:55
    mantax
    Poziom 9  

    a czy jak podłączę każdą fazę osobno to będzie błąd ??

    1
  • #14 01 Wrz 2017 12:55
    lukiiiii
    Poziom 26  

    Po co jest zacisk nr 1? Sterownie płytą? Na żadnym ze zdjęć nie ma podłączenia 3 fazy wieć po co ją tam pchać?

    kkas12 napisał:
    Bardzo często producent wyposaża płyty w przewód zasilający w którym zmostkował dwie żyły neutralne (niebieska i szara) a czasem i dwie fazowe.


    Czyli szary to nie szary z puszki. :)

    0
  • #16 01 Wrz 2017 13:36
    mawerix123
    Poziom 37  

    elpapiotr napisał:
    mawerix123 napisał:
    Żółtozielony połącz z żółtozielonym puszki
    Niebieski z niebieskim puszki
    Szary + brązowy do brązowegopuszki
    Czarny do jednego z czarnych w puszczę.

    Ależ kolego mawerix123, przecież
    kozi966 napisał:
    mostków nie robi się na przewodzie przyłączeniowym a na listwie zaciskowej w urządzeniu.


    Odnoszę się do tego co widzę, czyli ... Widzę przewód podłączony do płyty, autor na pewno nie zarobił końcówek więc przewód jest fabrycznie podłączony. Wzoruje się też schematem 3N.
    Wiem do czego kega nawiązuje, producent jednak nie podziela opinii naszego moderatora. ;)

    mantax napisał:
    a czy jak podłączę każdą fazę osobno to będzie błąd ??


    Nie kombinuje tylko trzymaj się instrukcji chyba że chcesz poświęcić płytę do testów.

    0
  • #17 01 Wrz 2017 13:38
    mantax
    Poziom 9  

    Przewód podłączyłem do płyty sam według schematu 3N

    przewody w puszce naściennej

    Żółtozielony połącz z żółtozielonym puszki
    Niebieski z niebieskim puszki
    Szary + brązowy do brązowegopuszki
    Czarny do jednego z czarnych w puszczę.

    chodzi mi o to ze dostałem poradę na priv żeby połączyć trzy fazy osobno stąd pytanie co lepsze mostkowanie faz do jednej czy trzy osobna

    0
  • #18 01 Wrz 2017 13:41
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    mawerix123 napisał:
    producent jednak nie podziela opinii naszego moderatora.

    Skoro producent nie podziela mojej opinii, to jak szanowny nazwie ten element i co on tam robi:
    Bosch PIE631FB1E - Podłączenie płyty indukcyjnej Wielka Prośba
    :)?

    mantax napisał:
    chodzi mi o to ze dostałem poradę na priv żeby połączyć trzy fazy osobno stąd pytanie co lepsze mostkowanie faz do jednej czy trzy osobna

    Podłącz zgodnie ze schematem opisanym w drugim poście tego wątku.
    Nie musi kolega nic rozdzielać.

    0
  • #19 01 Wrz 2017 13:50
    mawerix123
    Poziom 37  

    mantax napisał:

    chodzi mi o to ze dostałem poradę na priv żeby połączyć trzy fazy osobno stąd pytanie co lepsze mostkowanie faz do jednej czy trzy osobna


    Co za bohater udziela pokątnie porad, boi się publicznie napisać :?:
    Płyta jest dwufazowa więc nic nie da ta trzecia faza, na pewno nie pomoże a niewiadomo czy nie zaszkodzie jej podłączenie.

    0
  • #20 01 Wrz 2017 13:50
    mantax
    Poziom 9  

    Ok
    podłączyłem według porad działa :)
    Wszystkim serdecznie dziękuję .
    Można zamykać.

    0
  • #21 01 Wrz 2017 13:53
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    Ten element, kolego kozi966 to jest fabryczny mostek na określonych zaciskach płyty.
    Przeważnie producent wyposaża płyty w kilka takich mostków, które instalator wykorzystuje/zakłada na odpowiednich zaciskach.

    2
  • #22 01 Wrz 2017 13:55
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    mawerix123 napisał:
    czemu producent nie zastosował mostka między pinami 1 i 2

    Kupił zwykły kabel 5-żyłowy, i żeby żyła nie wisiała w powietrzu....
    mawerix123 napisał:
    mnie to nie interesuje

    Mnie też, ale miałem ochotę się trochę podroczyć. Proszę mi wybaczyć za ten drobny akt.

    Skoro autor podłączył i działa to zamykam, zgodnie z
    mantax napisał:
    Można zamykać.

    0
  Szukaj w 5mln produktów