Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus X553M - Po wymianie baterii włącza się tylko z podłączonym zasilaczem

Pawel_1985 01 Wrz 2017 13:46 774 20
  • #1 01 Wrz 2017 13:46
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Witam!

    W laptopie została wymieniona bateria na fabrycznie nową. Na zewnętrznych pinach złącza baterii wartość napięcia jest prawidłowa.

    Niestety po podłączeniu nowej baterii przy odłączonym zasilaczu laptop nie chcę się uruchomić.

    Co ciekawe w sytuacji gdy podłączymy zasilacz i uruchomimy laptopa wtedy włącza się on prawidłowo. Bateria jest ładowana (napięcie na złączu baterii wzrasta), czyli układ ładowania działa prawidłowo.

    I teraz najlepsze, po włączeniu laptopa możemy odłączyć zasilacz i laptop już normalnie pracuję na zasilaniu bateryjnym. Tak naprawdę to wystarczy podłączyć zasilacz na krótki moment potrzebny do naciśnięcia przycisku "power" i już można go odłączyć i laptop działa na baterii.

    Niestety po wyłączeniu laptopa to próba ponownego uruchomienia bez podłączania zasilacza kończy się niepowodzeniem.

    Jakiś pomysł co mogę sprawdzić? Czy jest to usterka programowa, czy coś jeszcze na płycie fizycznie szwankuje?

    Acha... jeszcze na koniec o starej baterii. Rozebrałem ją, ogniwa były rozładowane nierównomiernie i poniżej 2,5 V. Postanowiłem je ponownie naładować (odłączone ogniwa podłączyłem do zewnętrznej ładowarki).

    Niestety po ponownym zmontowaniu baterii w całość z naładowanymi ogniwami, bateria i tak nie działała - brak napięcia na zewnętrznych stykach. Bezpieczniki były całe, wydaje mi się, że układ programowalny układ, który kończył życie baterii.

    Pozdrawiam!

  • #2 01 Wrz 2017 14:31
    adamadi33
    Poziom 43  

    Bios przywróć do ustawień domyślnych.
    Bateria oryginalna czy jakiś tam zamiennik?

  • #3 01 Wrz 2017 20:35
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Bateria jest baterią oryginalną.

    Wszedłem do Biosa... ale nie mogę znaleźć ustawień jak powrócić do ustawień domyślnych w tym laptopie. Możesz mnie jakoś nakierować?

  • #4 02 Wrz 2017 01:27
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Pawel_1985 napisał:
    Wszedłem do Biosa... ale nie mogę znaleźć ustawień jak powrócić do ustawień domyślnych w tym laptopie. Możesz mnie jakoś nakierować?

    Szukaj komendy
    Default setup
    Factory defaults
    Reset to default settings
    Fail-safe settings

    Gdybyś w dalszym ciągu miał problem, zamieść zdjęcia z BIOS'a.

  • #5 02 Wrz 2017 03:09
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Jak rzeczywista pojemność nie odpowiada tej zapamiętanej we fleszu kontrolera tak ma prawo się dziać -> naładować ją do pełna.
    (coś czuję, że będzie reklamacja)

  • #6 02 Wrz 2017 10:58
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Rozebrałem do końca laptopa i okazało się, że na drugiej stronie jest uszkodzony tranzystor o oznaczeniu "A5 VNE". Nie ma przejścia pomiędzy drenem a źródłem.

    Tranzystor już znalazłem w internetach i muszę go zamówić.

    Wcześniej pisałem, że ładowanie działa ponieważ zmierzyłem napięcie na złączu baterii i po podłączeniu zasilacza napięcie to wzrastało.

    Z drugiej strony laptop po włączeniu (sposobem z zasilaczem) pokazywał stan baterii na zero, wiec wydaje mi się, że przez ten tranzystor szedł sygnał do laptopa o stanie naładowania baterii... tak sobie myślę przynajmniej ;)

    Asus X553M - Po wymianie baterii włącza się tylko z podłączonym zasilaczem

  • #7 02 Wrz 2017 11:28
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Pawel_1985 napisał:
    Rozebrałem do końca laptopa i okazało się, że na drugiej stronie jest uszkodzony tranzystor o oznaczeniu "A5 VNE".

    Zmierz ten drugi.

  • #8 02 Wrz 2017 11:31
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Drugi jest okej, ma przejście między D i S.

    Zresztą i tak zamierzałem wymienić obydwa.

    A jakiś pomysł dlaczego mógł się on uszkodzić?

  • #9 02 Wrz 2017 11:33
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Pawel_1985 napisał:
    A jakiś pomysł dlaczego mógł się on uszkodzić?

    Czy na zdjęciu widoczne są ślady zalania?

  • #10 02 Wrz 2017 11:58
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Nie płyta jest czyściutka. To jest laptop kolegi z pracy, więc dla pewności zapytam się go czy nie było jakiegoś incydentu z zalaniem.

    Też o tym początkowo myślałem, bo wokół tranzystora jest biały ślad, osad co by jednak wskazywał, że coś się tam dostało.

    Tak jak napisałem na początku. Objaw był taki, że bateria była kompletnie rozładowana (pewnie przez brak ładowania), a laptop działał tylko na zasilaczu

  • #11 02 Wrz 2017 13:55
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Nie kolego, bo stan idzie dwoma pinami po magistrali SM-bus Link i ma być tam ok. 3.3V. Zatem jak nie pokazuje, to nie ma komunikacji i nie da się w takim układzie naładować baterii do pełna tak, aby obie strony o tym wiedziały. Co to za dziwne sprawdzenie mosfeta metodą na przejście /nie ma przejścia - to nie wykonalne ! O czym Ty piszesz ? Albo jak dokonujesz ten pomiar ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    p.s.

    Użyj programu BatteryMon do sprawdzenia czy bateria jest wykrywana (czy jest komunikacja).

  • #12 09 Wrz 2017 15:14
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Wymieniłem oba tranzystory.

    Zostawiłem na noc podłączony laptop do ładowarki. Bateria naładowała się do napięcia 8,14 V. Dioda od ładowania mrugała.

    Postanowiłem rozładować laptopa i przy napięciu baterii poniżej 7 V, laptop wyłącza się.

    W teorii wiec elektrycznie układ ładowania i zabezpieczenia przed rozładowaniem działa prawidłowo.

    Na dwóch pinach od baterii (kolor niebieski i zielony) jest napięcie około 3 V.

    Pomimo tego laptop nie odczytuje stanu naładowania baterii. Laptop sygnalizuję pustą baterie, pomimo tego, że laptop pracuję około 2 godzin na baterii.

    Restart biosa raczej nie udał mi się, na płycie nie ma baterii od biosa (jest tylko puste miejsce na nią), a w samym biosie nie znalazłem opcji resetu.

    Co dalej mogę sprawdzić?

  • #13 10 Wrz 2017 00:08
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Kolego jak niby naprawiłeś usterkę feta co niby miał przejście D-S i był okej. Jak sprawdzić takiego miernikiem weź powiedz, bo normalnie to dla mnie nowość. Nowa rozładowana bateria może tak się zachować kiedy zadziała oddolny limit powodowany tzw. krytyczną odchyłką i to normalne. Kontroler blokuje baterię. Co z tego, że nowe jak rozładowane. Więc proszę Cię.

    Widzę, że dalej się motasz i nie ma komunikacji z nią - czego nie sprawdzisz co na to BatteryMon i co z napięciami 3.3V na wpiętej ?
    (coś czuję, że sam coś niechcący spaliłeś)

    Jak PCB pokryta jest jakąś taką dziwną korozją i przez noc jakby się wzbudza, to mam taką myśl:
    Zapodać BatteryMon na tę całą noc niech rysuje wykres.
    W ten sposób program co sekundę będzie wywoływał baterię i rejestrował odpowiedź - może jak się zagrzeje komunikacja na chwilę wpadnie.

    p.s.
    I dajcie spokój z tym reset BIOS - robiłem takiego po odwrotce i czegoś takiego tam nie ma (to jest flesz SPI).
    (i apropos zabezpieczenia brak, bo cwaniak producent pozostawił pola lutownicze puste)

  • #14 10 Wrz 2017 02:55
    1 PAWEL
    Poziom 40  

    Jeśli nie ma uszkodzeń elektroniki to menedżer urządzeń, kliknij pozycję baterie, bateria Microsoft o metodzie kontroli zgodnej z ACPI, wybierz odinstaluj. Jeśli odinstalowanie przebiegło pomyślnie, zniknie ikonka baterii, która jest na pasku zadań, obok zegara, w prawym dolnym rogu.
    Następnie odłącz laptop od zasilania i ponownie uruchom system, już na samej baterii. Sterownik powinien zainstalować się na nowo, samoczynnie. Jeśli jednak tak się nie stanie, kliknij ikonę lupy obok zegara i zainstaluj sterownik ręcznie lub skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu.
    Po poprawnej reinstalacji sterownika, podłącz zasilanie i sprawdź, czy proces ładowania się rozpoczął.

  • #15 10 Wrz 2017 03:00
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Od tego co mówisz przedmówco kontrolka bankowo nie przestanie mrygać sygnalizując usterkę, bo laptop nie potrzebuje Windowsa żeby ładował baterię.


    I właściwie mam jeszcze takie pytanie (co by nie było niedomówień):
    Czy po odłączeniu baterii napięcie ładowania na złączu znika i pojawia się po podłączeniu bez zarzutu ?
    Śmiem twierdzić, że układ ładowania jest problematyczny, co wiem sam po sobie, w sytuacji problemu z zasilaniem i stąd pytanie.

  • #16 10 Wrz 2017 06:44
    1 PAWEL
    Poziom 40  

    Sprawny laptop przynajmniej u mnie kontrolka ładowania jeśli bateria niedoładowana mruga na wyłączonym systemie podłączonym zasilaczu.

    Hektar Zahler napisał:
    Czy po odłączeniu baterii napięcie ładowania na złączu znika i pojawia się po podłączeniu bez zarzutu ?


    Tego nie wiem nie sprawdzałem.

    1 PAWEL napisał:
    Jeśli nie ma uszkodzeń elektroniki


    Tego opis dotyczył postepowania aby na nowo bateria została wykryta.

  • #17 10 Wrz 2017 12:47
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Hektar Zahler napisał:


    I właściwie mam jeszcze takie pytanie (co by nie było niedomówień):
    Czy po odłączeniu baterii napięcie ładowania na złączu znika i pojawia się po podłączeniu bez zarzutu ?


    Przy odłączonej baterii i podłączonym zasilaczu na złączu baterii na płycie głównej napięcie ma wartość około 12 V.

    Po podłączeniu baterii napięcie spada do wartości napięcia baterii i zaczyna się ładowanie.

    Jeśli chodzi o sprawdzenie mosfetów co wzbudziło tyle kontrowersji, to faktycznie rozpędziłem się, a wynikało to z tego, że mosfet wyglądał na fizycznie uszkodzony (biały nalot na nim). Nie powinno się w ten sposób sprawdzać elemntów tym bardziej, jak są one połączone na płycie głównej.

  • #18 10 Wrz 2017 17:22
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Kolego nie powinno tam być stale załączonego napięcia w takim układzie i chyba jest zwarcie któregoś mosfeta tak mi się wydaje. Szkoda, że na początku się o to nie zapytałem. Może ta wymiana poniosła jakieś zmiany czy coś. Najgorsze, że aby zdobyć schemat trzeba mieć jakieś specjalne względy u admina forum Elvicom, bo ja to już przerabiałem i ciężki temat. Gościo w ogóle nie odpowiada na e-maile. Jeżeli chodzi o odwrotne podłączenie, to na forum podejrzane elementy są wypunktowane w sposób potwierdzony wielokrotnie. Nie wiem co Ci radzić żeby przywrócić komunikację jak tak opornie Ci to idzie, bo ja bym od razu złapał za oscyloskop i patrzył się czy chociaż BatteryMon coś nadaje na tę magistrale.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Zobacz dlaczego nie może tam być 12V: jak wkłada się baterię w gniazdo istnieje możliwość, że w czasie łączenia GND baterii nie będzie mieć styku z GND laptopa i powiedzmy, że przez ułamek sekundy tak się stało, to wtedy dochodzi do odwrócenia się napięć między plus 12V, a pozostałymi stykami co mają teraz kontakt - jeżeli teraz zestyki SMBus na płytce elektroniki baterii są niezabezpieczone, to jej kontroler pójdzie się rypać. Nie każda bateria ma takie zabezpieczenia. Toteż przeważnie zawsze styki GND mają dłuższe wyprowadzenia.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Ten zestyk plusowy aż do momentu wykrycia baterii przez laptop ma być rozłączony od płyty głównej za pomocą tranzystora mocy, który tylko do tego służy.
    Laptop załącza ten tranzystor kiedy widzi, że bateria melduje spadek napięcia (coś jak żądanie naładowania) po magistrali SMBus.
    (jest to wprogramowane w ustawienia baterii jednorazowo przez producenta)

  • #19 10 Wrz 2017 20:03
    robert1902
    Poziom 2  

    Na początek radzę dokładnie umyć zalane tranzystory i zobaczyć czy ścieżki pod nimi nie są "przeżarte",
    obejrzyj całą płytę bo może jeszcze w innych miejscach są podobne ślady zalania.

  • #20 18 Wrz 2017 19:44
    Pawel_1985
    Poziom 5  

    Temat wydaję się rozwiązany, ale po kolei:

    1. Nowa bateria nie jest widoczna przez program "BatteryMon". Co prawda program wykrywa czy laptop działa na baterii czy zasilaczu, liczy energie na wykresie, ale nic po za tym. Próba odczytania jakichkolwiek innych danych bez powodzenia.

    2. Rozczarowany postawą nowej baterii postanowiłem podłączyć ponownie starą baterie, tylko że tym razem płyta do której ją podłączałem posiadała wymienione tranzystory i tutaj niespodzianka laptop zaczął działać ;) Ładuję się, rozładowuję się, pali się zielona lampka przy pełnym naładowaniu oraz w programie "BatteryMon" widoczne są wszystkie dane i opcję!

    Podsumowując, wystarczyło wymienić dwa tranzystory (prawdopodobnie po zalaniu) i laptop ze starą baterią (po drobnej regeneracji czyli naładowaniu ogniw w innej ładowarce) zaczął działać.

    Co do drugiej nowej baterii to niestety, albo jest uszkodzona, chociaż ja stawiam i podejrzewam, że producent jakoś zabezpieczył się przed wymianą baterii i gdzieś coś programowo jest zablokowane. Taki moje domysły ;)

  • #21 18 Wrz 2017 22:46
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    @Pawel_1985 nie mówię na przekór, ani nic. Jak wspomniał przedmówca niewątpliwa jest wina korozji, której skutki działania są tak nieprzewidywalne, że przeczyć potrafią wszelkim możliwym aspektom logicznego rozumowania. Mosfety mają bardzo dużą impedancje wejściową i są wrażliwe na zanieczyszczenia, korozję, itd. Z resztą nie tylko o to chodzi, bo w ogóle połowa elektroniki w tym urządzeniu to technologia CMOS, co daje niesamowitą oszczędność prądu, ale coś za coś. Dlatego powtarzam póki nie zmierzy się starych tranzystorów na sprawność, czego nie sposób uczynić typowym multimetrem, a powiedzmy z pomocą testera, bądź też pomiarem w układzie (fachowiec potrafi to zrobić w pięć sekund), to sobie można gdybać.

    Poniżej jeden z "topowych" pomocników elektronika w ostatnim czasie "tester elementów" do tych celów w cenie ok. 50-100zł.

    Asus X553M - Po wymianie baterii włącza się tylko z podłączonym zasilaczem Asus X553M - Po wymianie baterii włącza się tylko z podłączonym zasilaczem

    Kiedyś takich rzeczy nikt nie miał i było trudno, ale nie dziś i też mam zamiar sobie coś kupić.
    Dodano po 5 [minuty]:

    Odnośnie baterii.

    Na pewno nie ma z nią komunikacji, więc albo jak przeczuwałem reklamacja, albo możliwość uszkodzenia styków SMbus (patrz wyżej dlaczego), bo nawet gdyby bateria się zabezpieczyła w sposób samoistny (tzw. "zablokowany kontroler") z różnych powodów, to niedziałająca w takim stanie powinna być widoczna na ekranie BatteryMon.

    Jeżeli teraz na styku plusowym jest nadal stałe 12V pomimo tego może być tak, że laptop będzie się rozładowywał będąc wyłączony - nie może tak być.

    (Panowie moderatorzy czego usowacie moje wpisy)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME