Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Modus - SZYBERDACH reaguje tylko przy wciśniętym pokrętle.

rallyfantomek 03 Sep 2017 07:40 2955 5
    rallyfantomek
    Level 2  
    Witam, przekręcając pokrętło niema żadnej reakcji dopiero jedną pozycję w lewo czyli uchylenie i przytrzymanie przycisku powoduje że dach drgnie 1cm do góry. Od tej pory po przekręceniu na odsuwanie i przytrzymanie przycisku odsuwa bezproblemowo (nic nie strzela, nie przeskakuje). Nastepnie przekręcając pokrętło nie zamknie się normalnie tylko znowu trzeba przytrzymać pokrętło na uchylenie i skokowo się domknie. 
    Może filmik bardziej to zobrazuje: 
    https://youtu.be/MyvEKah0RCk 

Czy silnik i moduł mogę wykluczyć? Bardziej problem leży w prowadnicach?
    rallyfantomek
    Level 2  
    Ok, zaraz spróbuję. Do tej pory próbowałem przyuczenia jak w sceniku ale się nie udało.
    kamiloskop
    Level 23  
    Tzn jak? Chyba taka sama historia jest i w espace jak i w scenicu. Przycisk trzymamy w pozycji zamknięcia plus ciśniemy przycisk środkowy i w bok prawy kręcimy czy jakoś tak z tego co pamiętam
    rallyfantomek
    Level 2  
    rallyfantomek wrote:
    Ok, zaraz spróbuję. Do tej pory próbowałem przyuczenia jak w sceniku ale się nie udało.

Przyuczenie jak było widać na filmiku reaguje skokowo tylko nie zamknie całkowicie i tu jest problem.

Kiedy daje uchylenie czyli przód zostaje na dole a tył unosi się kilka cm i coś przeskakuje, dwukrotnie skokowo silnik próbuje i przestaje.

Pomocy...
    Dodano po 7 [minuty]:
    kamiloskop wrote:
    Tzn jak? Chyba taka sama historia jest i w espace jak i w scenicu. Przycisk trzymamy w pozycji zamknięcia plus ciśniemy przycisk środkowy i w bok prawy kręcimy czy jakoś tak z tego co pamiętam

Nie znalazłem takiego sposobu z wciśniętym pokrętłem i kręcenia jednocześnie w bok. Znalazłem tylko te sposoby i trochę się różnią:

SCENIC przyuczenie:
    Wykonać ustawienie parametrów początkowych silnika.
    Uruchomić silnik.
    Ustawić przełącznik w położeniu zamknięcia dachu.
    Wcisnąć i dłużej przytrzymać przycisk (1). Otwierany
    dach przesuwa się do położenia zamkniętego (ruchem
    skokowym, bez funkcji zapobiegania
    przycięciu palców).
    Utrzymywać nacisk na przełącznik aż do usłyszenia
    odgłosu przełączenia silnika (jeśli otwierany dach
    jest już zamknięty, zaczekać aż ucichnie odgłos
    przełączania silnika).
    Puścić przełącznik.
    Ponownie wcisnąć bardzo szybko przełącznik.
    Przytrzymać przełącznik (dach otwiera się , a
    następnie zamyka poprzez przesuwanie, parametry
    początkowe silnika są ustawione).

ESPACE przyuczenie:
    Waruneki początkowe do procedury przyuczenia:
    – Kluczyk w stacyjce + po zapłonie.
    1) Nacisnąć przycisk sterowania zamykaniem dachu otwieranego odsuwanego aż do całkowitego zamknięcia dachu.
    2) Przytrzymać położenie graniczne zamknięcia przez co najmniej 1 ms: położenie zostanie zapisane do pamięci.

Ustawienie warunków początkowych zakończone.
    brachu_r
    Level 11  
    Czy ta procedura od scenika pomogła? Mam właśnie problem z dachem u handlarza działał teraz nie działa bezpieczniki sprawne ale akumulator był padnięty

Dodano po 45 [sekundy]:

Czy ta procedura od scenika pomogła? Mam właśnie problem z dachem u handlarza działał teraz nie działa bezpieczniki sprawne ale akumulator był padnięty