Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Lenovo X200s - Nieprawidłowe wykrywanie zamknięcia klapy

04 Wrz 2017 09:19 735 9
  • Poziom 9  
    Witam.

    Laptop Lenovo X200s. Od jakiegoś czasu sam z siebie załącz się usypiać. Po mały śledztwie zauważyłem, że nie jest to efekt przegrzania itp. a nieprawidłowego wykrywania zamknięcia klapy. Po prostu w pewnym momencie komputer dochodził do wniosku, że klapa jest zamknięta i usypiał. Oczywiście prosta sztuczka/obejście w postaci przestawienia reakcji na zamknięcie klapy na "nie rób nic" jest tylko półśrodkiem gdyż ekran tak czy siak miga podczas takiego zajścia. Co prawda nie usypia już laptopa ale migotanie skutecznie denerwuje i utrudnia prace. W ramce ekranu po lewej stronie (mniej więcej po środku) jest jak zakładam kontaktron gdyż przyłożenie magnesu powoduje ten sam efekt. Przy klawiaturze na wysokości CapsLock jak zakładam jest magnes gdyż wyraźnie odpycha magnes.

    I teraz pytanie do praktyków. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Jakieś sugestie co do naprawy uszkodzenia?

    Pozdrawiam,
    MM
  • Spec od komputerów
    mmazur napisał:
    Jakieś sugestie co do naprawy uszkodzenia?

    Do sprawdzenia obwód czujnika klapy.
  • Poziom 9  
    Ok ok... Czyli nie koniecznie uszkodzenie w kontraktonie... Dzięki.

    M
  • Spec od komputerów
    mmazur napisał:
    Ok ok... Czyli nie koniecznie uszkodzenie w kontraktonie... Dzięki.

    M
    W obwodzie czujnika Halla lub okolicach.
    Pomierzyć trzeba.
  • Poziom 18  
    A nie nosisz tony biżuterii na palcach? :D
    Pytam poważnie gdyż nie dawno przerabiałem przypadek identyczny jak u Ciebie, okazało się że gość zaczął nosić jakąś trendy bransoletkę magnetyczną i ta skutecznie wyłączała mu laptop (akurat to był Dell) :D
  • Poziom 9  
    Nie :-) czysto na rękach
  • Spec od komputerów
    Oznaczenie płyty byś podał było by łatwiej.
  • Poziom 9  
    Wracam do tematu... rozebrałem lapka na cześć pierwsze i niestety jako amator nic z tym nie zrobię. Przewody od czujnika łączą się z jedną taśmę jaka idzie od pokrywy/matrycy do płyty głównej i tam są wpięte do jednego gniazda... więc jako amator to już nic z tym nie zrobię...

    Jedno odkrycie (może coś komuś to powie). Usterka o której mowa nie występuję na pracy z baterii (sic!). Tego to już kompletnie nie rozumiem...

    Spotkaliście się z tym może kiedyś?

    Dzięki,
    M

    Dodano po 9 [minuty]:

    boro1234567 napisał:
    Oznaczenie płyty byś podał było by łatwiej.


    i oczywiście jak ten debil po rozebraniu go nie spisałem numerów płyty głównej... ej... głupi jestem...

    M
  • Spec od komputerów
    Czytając powyższy post mysle ze następny krok to spacer do serwisu.
  • Poziom 9  
    Niestety muszę się pogodzić z faktem, że serwis nic nie wykrył a komp dalej wykrywa zamknięcie klapy...