Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Fiesta Mk4 - Ogrzewanie Fiesta MK4

Rogal18 05 Sep 2017 20:54 2259 5
  • #1
    Rogal18
    Level 6  
    Witam.
    Mam Forda Fieste Mk4 z 98 roku.
    Auto mi nie grzało albo tylko grzało. Wymieniłem elektrozawór ( co nie pomogło ) bo okazało się ze płytka nie działa. Dziś przełozyłem płytke regulującą nawiew i wszystko jest prawie ok. Prawie dlatego, że gdy mam ustawione na zimno dmucha ciepłe a gdy ustawie na ciepłe dmucha zimne.
    W czym tkwi problem ?
  • #2
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Bo na starej płytce wystarczy wymienić jeden tranzystor i już zawór działa jak trzeba.
    Nie wiem coś źle zrobił, może przestawiony potencjometr?
  • #3
    Rogal18
    Level 6  
    potencjometr jest ok. Coś musi być w kablach bo dodatkowo jak włączam spryskiwacze do przodu to z przodu wycieraczki chodzą a z tyłu płyn leci a jak włączam z tyłu do z tyłu wycieraczki chodzą a z przodu płyn leci
  • #4
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Nic w kablach tam nie ma, jest inny problem. Nawet taki, że do zawora idą w sumie 4 węże i można się pomylić. Ale zobaczył bym na sterowanie zawora, tego na podszybiu,
  • #5
    Rogal18
    Level 6  
    Zawór kilka dni temu założony nowy. A węże raczej dobrze bo odwrotnie by nie starczyły nawet
  • #6
    g107r
    Level 41  
    Rogal18 wrote:
    Coś musi być w kablach bo dodatkowo jak włączam spryskiwacze do przodu to z przodu wycieraczki chodzą a z tyłu płyn leci a jak włączam z tyłu do z tyłu wycieraczki chodzą a z przodu płyn leci
    A wcześniej było dobrze ?
    Masz jeden silniczek spryskiwacza ? Przełóż przewody do spryskiwaczy, lub odwrotnie wtyczkę. To chyba najprościej.
    Silnik kręci się w obie strony, zależnie która szyba ma być spryskana.