Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Melitta Caffeo Bistro E960-101 świeci kontrolka opróżnienia fusów

howito 05 Sep 2017 22:24 3606 4
    howito
    Level 10  
    Witam,
    Pewnego razu ekspres (tu Ekspres Melitta Caffeo Bistro E960-101, ale podobną budowę mają Bosch i Simens) przestał działać, bo zapaliła się lampka opróżnienia fusów na stałe. Sytuację wcześniej poprzedziło niestykanie tego włącznika, więc rozebrałem ekspres i wyczyściłem styki i mikro włącznik.

Ekspres zaczął działać tak ze dwa miesiące. Teraz kontrolka świeci się cały czas, sprawdziłem na wszystkie sposoby mikro włącznik, który też działa. Przez mikro włącznik (szeregowo) zasilany jest silnik od zaparzacza, który po sprawdzeniu też działa. Natomiast na płycie sterującej znalazłem dwa uszkodzone kondensatory 470µF, które wymieniłem. Ślinik zaparzacza chyba jest sterowany przez dwa układy Mosfet? (F7103 oraz F7306)i dwie diody Zenera. Jak do tego się zabrać i co i jak?
    Dzięki za pomoc
    Ekspres Melitta Caffeo Bistro E960-101 świeci kontrolka opróżnienia fusówZmierzyć, żeby problem rozwiązać lub ominąć.
    howito
    Level 10  
    Witam, udało się naprawić.
    Przelutowałem kondensatory i jakoś zresetowałem urządzenie naciskając kombinacje kilku przycisków.
    Ekspres ożył.
    Tamat do zamknięcia
    sbudzisz79
    Level 10  
    Witam mam identyczny problem czy mógłbyś mi podpowiedzieć Jak zresetować płytę główną
    howito
    Level 10  
    hej, nie pamiętam dokładnie , ale próbowałem po kolei różne przyciski wciskać żadne kombinacje nie wchodziły aż nagle jedna uruchomiła ekspres. pozdr.
    kesy1
    Level 10  
    Witam, mam ten sam problem. Czy ktoś wie jak zresetować ten ekspres ???