Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic KX-TC1000 - brak ładowania akumulatorka słuchawki

06 Wrz 2017 21:46 666 10
  • Poziom 15  
    Prosze o pomoc brak ładowania akumulatorka słuchawki , nie świeci tez zielona dioda centralki.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 26  
    Była burza ostatnio ? Bo u mnie też tak kiedyś się stało po przepięciu.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 15  
    No właśnie to nie efekt burzy, wczoraj normalnie jeszcze ładował, potem zauważyłem ,że dioda zielona zgasła i słuchawka tez się rozładowała, w bazie przy wejściu do gniazda zasilacza lekko jakby czuć spalenizną,hm?
  • Pomocny dla użytkowników
    Być może to kwestia złego styku na blaszkach kontaktowych słuchawki i bazy. Przetrzyj je spirytusem lub denaturatem i zobacz jaki będzie efekt.
  • Poziom 15  
    styki sprawdzałem poprawy brak, a czy takie zachowanie może być wynikiem uwalonego akumulatorka w słuchawce?
  • Poziom 20  
    jolserwis napisał:
    nie świeci tez zielona dioda centralki.

    Baza nie dostaje napięcia z zasilacza, to nie będzie też ładować słuchawki.
    Oglądnij dokładnie zasilacz, głównie przewód zasilający (lubi się przełamywać przy wtyczkach). Sprawdź czy zasilacz podaje napięcie określone na obudowie.

    PS. z tego co pamiętam to powinno być to 9V prądu stałego,
    plus jest na zewnątrz wtyczki wkładanej do gniazda bazy.
  • Pomocny dla użytkowników
    Pisząc swoją wypowiedź myślałem, że dioda dopiero zaświeca się gdy na bazie leży słuchawka. Skoro jest inaczej to trzeba faktycznie zacząć od sprawdzenie samego zasilacza a potem elementy tuż przy gnieździe zasilania na płycie bazowej.

    Ps. Czy aby na pewno symbol aparatu to TX-TC1000 czy przypadkiem nie KX-TC1000?
  • Poziom 15  
    tak KX-TC1000 juz poprawiłem moja skucha
  • Specjalista - zasilacze komputerowe
    Najczęściej powodem braku ładowania są zaśniedziałe sprężynki będące elementem styku. Trzeba delikatnie rozebrać moduł kontaktów elektrycznych baza-słuchawka i oczyścić (najlepiej chemicznie) wszystkie 3 styki.
    Pomiar napięcia na kontaktach przy zdjętej z bazy słuchawce nie ma sensu gdyż wtedy styki są rozłączone.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Chyba bezpieczniej ze względu na trudność złożenia (w końcowej fazie rozbierania wszystko wysypuje się) wcześniej wyposażyć się w środek do czyszczenia styków a następnie bez rozbierania modułu "wpsikać" go do środka przez szczelinę wodzika popychającego styki.
    Nadmiar wysączy się a reszta wyparuje.
  • Pomocny dla użytkowników
    W.P. napisał:
    Najczęściej powodem braku ładowania są zaśniedziałe sprężynki będące elementem styku.

    W takich przypadkach (swego czasu) dolutowywałem równolegle do styków kawałki kabelków. Jak powszechnie wiadomo, wiele innych firm produkujących telefony bezprzewodowe, nie robi takich sprężynek i styki są łączone z płytką bezpośrednio.
  • Specjalista - zasilacze komputerowe
    zybex napisał:
    W takich przypadkach (swego czasu) dolutowywałem równolegle do styków...
    Wiem o takiej możliwości. Działa.
    Rzecz w tym, że owe styki są elementem zabezpieczenia przed ewentualnym porażeniem użytkownika w przypadku połączenia przewodów linii telefonicznej z siecią energetyczną.
    Pamiętam takie przypadki, najczęściej po jakimś remoncie - przewód telefoniczny na potencjale przewodu fazowego sieci energetycznej.

    W starszych modelach nie było tego problemu. Obwody wejściowe były odseparowane od masy telefonu transformatorem i transoptorem.