Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitodens 200-w + pogodówka / cwu działa, c.o. nie!

07 Wrz 2017 21:47 600 2
  • Poziom 11  
    Witam, dziś chciałem ogrzać dom stwierdziłem że nie działa c.o.
    CWU chodzi bez zarzutów.
    C.O. temp na zewn. 13 st, żądane w pomieszczeniu 25 ( krzywa grzewcza 1.4 , nach. 1.0 ), pompa obiegu włącza się bez problemu, palnik włącza się na chwilę ( rurka prowadzącą do grzejników robi się gorąca po czy ikona palnika na wyświetlaczu gaśnie. Próbowałem żądaną temperaturę ustawiać nawet na +30 st i brak reakcji. Po wejściu w menu serwisowe i przy zadaniu testu przekaźników/pełna moc po chwili słychać głośny szum pompy ( zaznaczam że czuć w rurach że ciśnienie-obieg w c.o. jest a ciśnienie na manometrze to 1,5 bar).
    Co radzicie zrobić? Dodam też że stukałem po silniku krokowym jak to radzą na forum muratora.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Może masz wszystkie głowice termostatyczne pozakręcane?! Jeśli jednak nie to trzeba sprawdzić filtr siatkowy na powrocie c.o. do kotła, zawór przełączający c.w.u./c.o. (samo stukanie może nie pomóc - może trzeba wymienić).
  • Poziom 11  
    Dalej ćwiczę z tematem bo znów chłodno :-(
    Głowice na 5 biegu. Zaczeły grzać dwa grzejniki. Temper. otrzymywana jest bardzo szybko i wyglada mi na to gdyby było coś zatkane a powrocie i dlatego palnik szybko sie wylacza i czesto wlacza.


    -----------------------------------------------------------------
    edycja:
    Sytuacja opanowana, przytkany był filtr na powrocie ciepłej wody z C.O. ( orginalnie założony o zbyt małej przepustowosci).