Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Insekty niszczą laminat szkło - epoksydowy.

Krzysztof Kamienski 08 Sep 2017 05:28 9699 10
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Witam
    Przy okazji budowy samojezdnej przyczepy podłodziowej, (ale to inny temat), zauważyłem na dnie swojej łodzi (RIB), wykonanej z włókna szklanego, w okolicach kilu dwa małe otworki o średnicy ok. 4 mm. Widząc takie coś, różne dziwne myśli zaczynają chodzić po głowie :cry: . Wrogów nie mam, łódka w ogrodzie pilnowana, ki diabeł? Co się okazało po lekturze Netu - są robale, efekt inżynierii genetycznej, które żrą laminat szkło - epoksydowy. Zmutowane w laboratoriach z jakichś nicieni i wpuszczone do morza w Japonii, by je oczyszczały z odpadków tworzyw sztucznych.

Podejrzewam, że statki przypływające z Chin i Japonii do Surinamu przywlekły to świństwo. Mam już pomysł na walkę z tym, a chętnie podzielę się z Kolegami doświadczeniami w tej materii.

Co do samojezdnej przyczepy na bazie traktorka jednoosiowego, to tutaj profesjonalna machina.
    https://www.youtube.com/watch?v=qBDYj1vbdpg
    Pozdrawiam.
    szczepar
    Level 20  
    Zdajesz sobie sprawę że artykuł który wskazujesz powstał 1 Kwietnia?
    I robak "Caenorhabditis polymerans" który w nim jest opisany jest fikcją?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Nie. Załączę fotki dna łodzi i wnętrza kila z kamerki inspekcyjnej. Sam byłem zdumiony. Początkowo też potraktowałem "pierwszokwietniowo" ten artykuł, ale doczytałem więcej. Jutro foty wrzucam. Struktura pianki poliuretanowej wewnątrz kila wygląda jak gniazdo os. Pełno otworów dokładnie 4 mm, głębszych, płytszych, a dwa na wylot, poprzez 5 mm laminat i żelkot. Dzięki za zainteresowanie. A'propos, wiesz co tą są świdraki, ale one atakują statki drewniane. Tu jest laminat, a atak wygląda identycznie.
    szczepar
    Level 20  
    Ten artykuł jest z 2010 roku - myślisz że robak który nie ma wrogów naturalnych i żywi się żywicą powszechnie stosowaną przy budowie łodzi po 7 latach miałby tak małe zainteresowanie?
    Już to że napisana tam nazwa łacińska jest niewyszukiwalna w Google powinna dużo ci powiedzieć.
    Dodatkowo opis "bariery dźwiękowej" która ma chronić przed nim - brak mi słów.

Ja nie twierdzę że coś ci nie zniszczyło łodzi, ja jedynie twierdzę że powołujesz się na "fake naws" i naginasz go do zastanych zniszczeń na twojej łodzi.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @szczepar Dobrze, zatem jaka jest przyczyna powstania takich, a nie innych uszkodzeń? Te uszkodzenia, jak nadmieniłem, wyglądają identycznie, jak świdraki, a jak one wyglądają, to doskonale wiem, bo kiedyś miałem łajbę drewnianą. Weź pod uwagę jeszcze jedno - tu jest tropik. Sprawę oczywiście będę badał dalej, i dzielił się wynikami.
    szczepar
    Level 20  
    Nie wiem co jest przyczyną, ale nie jest nią na pewno wymyślony robak, weź na logikę.
    Czemu robak nie zjadł całego dostępnego materiału, przestał mu smakować - stwierdził że poszuka innej łodzi?

Możliwe że był to jednak świdrak, wiem może brzmi to nielogicznie w pierwszej chwili.
    W Polsce mamy w tej chwili np dzięcioła co namiętnie robi serie dziur w elewacji ocieplonej styropianem (czemu tak robią nie mam pojęcia).
    Moja teściowa mieszka w starym nieocieplonym domu, wyobraź sobie dzięcioł wykuł dziurę w tynku wapiennym, i częściowo wykuł białą cegłę.
    Przestał kuć po 2 miesiącach.

Czy z tego powodu mam prawo twierdzić że u mojej teściowej pojawił się nowy gatunek dzięcioła żywiącego się tynkiem wapiennym i białą cegłą?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @szczepar Na razie muszę wnętrze tego hulka dokładnie wysuszyć (już kingstony odkręciłem) i jeszcze raz dokładnie obejrzeć wewnątrz kamerką. Jak się sprawa huraganu "Irma" skończy, skonsultuję się ze znajomym szkutnikiem w Miami i zapytam, co o tym sądzi.
    Tommy82
    Level 41  
    @szczepar
    Dzięcioły naparzają w okresie godowym i nie jest tutaj kwestią to że naparzają w to co im smakuje a w to co im daje najgłośniej.
    Koło mnie napierdzielał w latarnie i echo niosło jak popierniczone.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Witam ponownie. Coś już wiadomo w sprawie łodzi po włożeniu kamerki inspekcyjnej. Artykuł z pierwszego linka, to dobre pomieszanie prawdy z bajką Ale prawdy tam więcej..Jednak ,,robale" - świdraki okrętowce. Zatem sprawa ma się tak - kil tej łodzi wewnątrz, rzadkie wręgi i pokładniki wykonane są z drewna. Przetarła się stewa dziobowa, a właściwie laminat na stewie i tamtędy dostały się larwy świdraków, na szczęście kilka. Zaczęły drążyć po swojemu tunele w drewnie i w dwóch miejscach niestety, niejako z rozpędu, przebiły się przez najcieńsze miejsce laminatu. Na chwilę obecną suszę wnętrze tej łódki. Oczywiście świdraki zostały potraktowane stężonym insektycydem i zgodnie z rada Kolegi - szkutnika z USA, wnętrze tej lodzi czyli jej kadłub sztywny, bo to RIB, należy teraz wypełnić do oporu pianką poliuretanową typu budowlanego. Pojemność tego kadłuba wynosi ok 600 l czyli 12 - 15 opakowań pianki. Następnie oczywiście naprawić poszycie - laminat. Masa własna łodzi trochę wzrośnie, ale zaledwie o kilka kilogramów, za to mocno poprawi się współczynnik niezatapialności. Kontaktowałem się z producentem łodzi, firmą Artigiana - Batelli we Włoszech z pytaniem, dlaczego w ich produkcji RIBach kadłub sztywny posiada szkielet drewniany a nie wypełnienie pianką sztywną jak łodzie innych producentów. Odpowiedź oczywista - zmniejszenie kosztów. Pozdrawiam Brać Wodniacką :D
    P.S Jutro postaram sie skopiowac fotki z kamerki inspekcyjnej, bo mam analogową.