Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć lampę świetlówkę Beghelli CS626AT-18SE3P

gaceqq 08 Sep 2017 12:13 3534 40
    gaceqq
    Level 10  
    Mam problem z podłączeniem świetlówki - przed demontażem była sprawna i działała.
    Chodzi o świetlówkę Beghelli CS626AT-18SE3P:

Podłączenie do kostki, które działało było takie:

Ja chcę to podłączyć do jednej fazy bo w oryginale były prawdopodobnie 2 fazy bo kabel czarny to jest ładowanie baterii, która uruchamia lampę gdy brak jest prądu.
    Gdy podłączam niebieski z niebieskim i brązowy z brązowym to lampa nie świeci a chyba powinna ? Gdy podłączam niebieski z niebieskim i czarny na kostce z brązowym zasilaniem to bateria się ładuje a kiedy odłączę zasilanie to lampa świeci z baterii tak długo na ile jest naładowana. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mam kilka lamp i na każdej sytuacja jest taka sama więc lampy są raczej sprawne.
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    Może być tak, że lampa bez podłączonego zasilania na ładowanie baterii nie będzie chciała się załączyć z podstawowego źródła zasilania. Pracuje wtedy w układzie zasilania z baterii, pomimo zasilania podanego z sieci.
    Proszę spróbować zmostkować zaciski zasilania baterii i zasilania z sieci i sprawdzić czy oprawa zaświeci.
    gaceqq
    Level 10  
    kozi966 wrote:
    Proszę spróbować zmostkować zaciski zasilania baterii i zasilania z sieci i sprawdzić czy oprawa zaświeci.

Mostkowałem i bez rezultatu.
    gaceqq
    Level 10  
    kozi966 wrote:
    A coś było modyfikowane w tej oprawie?

Nic nie było modyfikowane, lampa została zdemontowana i wtyczka obcięta. Działała do samego końca.
    gaceqq
    Level 10  
    kkas12 wrote:
    Spróbuj połączyć zacisk "brązowy" z "czarnym" i odłączyć/usunąć akumulator.
    Samo mostkowanie z przyłączonym akumulatorem nic Ci nie da, bo dać nie może.

Próbowałem :(
    gaceqq
    Level 10  
    ok. Wieczorem jak będę w domu.
    kkas12
    Level 43  
    gaceqq wrote:
    kkas12 wrote:

I jaki był efekt?
    gaceqq
    Level 10  
    kkas12 wrote:
    gaceqq wrote:
    kkas12 wrote:

I jaki był efekt?

Nie świeciło - z baterii wtedy też nie zaświeciło bo odłączona.
    gaceqq
    Level 10  
    Witam

dokładniejsze zdjęcie płytki:

Tak jak pisałem - po zmostkowaniu brązowego i czarnego i po odłączeniu baterii nic nie świeciło zarówno przy podanym zasilaniu jak i bez zasilania. Natomiast po zmostkowaniu czarnego i brązowego z podłączoną baterią świeci nadal tak jak podłączenie do czarnego czyli po odłączeniu zasilania świeci lampa z baterii przez pewien czas.
    gaceqq
    Level 10  
    NIkt nie ma pomysłu co jeszcze można by spróbować ?
    cinepi
    Level 15  
    Witam. A nie jest to przypadkiem oprawa jednofunkcyjna. Z katalogu Beghelli wynika że to lampa typu "SE" tj. pracująca na ciemno i zaświecająca się w momencie zaniku zasilania. Jeśli kolega chce jej użyć jako normalnej oprawy, to chyba pozostaje wyprucie wnętrzności i montaż statecznika elektronicznego odpowiedniego do mocy świetlówki.
    gaceqq
    Level 10  
    Istnieje taka możliwość aczkolwiek po co jest na kostce kabel brązowy ? Lampa była zainstalowana w miejscu szczególnie chronionym przed włamaniem.
    mawerix123
    Level 39  
    gaceqq wrote:
    przed demontażem była sprawna i działała.

To znaczy jak działał :?: Miała możliwość świecenia ciągłego a nie tylko awaryjnego :?:

OK spojrzałem na oznaczenie wtyczki zasilającej i ....

Być może usmażyłeś tą lampę podaniem napięcia na styk gdzie był brązowy przewód bo...... jak widać na kostce przyłączeniowej:

N: Niebieski
    P: Czarny
    +1: Brazowy
    -2: Żółtozielony
    3: ------

Uważam że na brązowym nie powinno być napięcia 230V a żółtozielony nie pełni roli przewodu PE, podejrzewam że oba te przewody tworzyły magistralę która w połączeniu z centralą monitorującą kontrolowała oprawy i sterowała oświetleniem.

Tymi oprawami mógł zarządzać podobny panel do tego ponizej:

Może więcej by nam powiedziała fotka tabliczki znamionowej lampy.

gaceqq wrote:
    Mam kilka lamp i na każdej sytuacja jest taka sama więc lampy są raczej sprawne.

Są sprawne albo BYŁY po testach z napięciem 230V

kkas12 wrote:

W przypadku zwykłej oprawy to tak się zastanawiam czemu nic nie da podanie napięcia na ładowanie i zasilanie oprawy z podłączonym akumulatorem, przecież to normalny tryb pracy tej oprawy. Chyba że kolega wiedział w czym rzecz ;)
    gaceqq
    Level 10  
    Czyli co upaliłem je tzn elektronikę lampy? Lampa świeci na baterii. Faktycznie podłączyłem jedną na niebieskim, brązowym i żółtym i wywaliło mi zabezpieczenie w skrzynce. Więcej już nie eksperymentowałem na suficie tylko na kablu z gniazdka z niebieskim i brązowym przewodem i innych lamp nie podłączałem na niebieskim, brązowym i żółtym. Czyli takiej lampy nie da się podłączyć bez specjalnej centrali sterującej ?

Dodano po 1 [minuty]:

A tabliczki znamionowej nie ma.
    mawerix123
    Level 39  
    gaceqq wrote:
    Czyli takiej lampy nie da się podłączyć bez specjalnej centrali sterującej ?

Dokładnie tak, taka oprawa nie podłączona do magistrali może sygnalizować błąd w postaci świecenia/mrugania czerwonej diody, nawet podłączona do magistrali ale nie zalogowana może sygnalizować awarię.
    Każda oprawa w takiej "sieci" ma swój numer/kod podobnie zbudowane są systemy ostrzegania pożarowego.
    Z poziomu panela kontrolnego możemy o danej oprawie wszystko wiedzieć jak długo bedzie działać w trybie awaryjnym itp.

Tak czy owak z poziomu włącznika czy innego pstryczka nie da się wysterować takiej oprawy aby świeciła jak zwykła lampa.
    gaceqq
    Level 10  
    ok. Czyli jak mogę natańszym kotem taką lampę uruchomić pod 220v na zwykłym włączniku ?
    mawerix123
    Level 39  
    gaceqq wrote:
    znalazłem podobny wątek:

Tu masz jeszcze jeden.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2573684.html

kkas12 wrote:
    Pomiędzy zaciski +1 i -1 należy wpiąć wyłącznik który będzie zaświecał i gasił oprawę.

Może i pomiędzy tymi coś da ;) ale pomiędzy zaciskami -1 i +2 raczej żaden wyłącznik nie pomoże (to było by zbyt proste) tam jest sterowanie 0-10V jak dobrze widzę w linku podanym przez kolegę.
    Ja bardziej opieram się na systemie rodzimej produkcji Awex z którą mam czesto do czynienia i systemie Dali Helvara ale oba systemy działają na podobnej zasadzie.
    gaceqq
    Level 10  
    kkas12 wrote:
    Podałem Ci link.
    Tam jest schemat.
    Tak ciężko na niego spojrzeć?

"Circuit Board" ? To jest całkiem inne niż u mnie.
    mawerix123
    Level 39  
    gaceqq wrote:
    Czyli jak mogę natańszym kotem taką lampę uruchomić pod 220v na zwykłym włączniku ?

Jeśli nie zależy Ci na module awaryjnym to ja bym proponował zamiast tej elektroniki wstawić zapłonnik elektroniczny dostosowany do mocy świetlówki ;)
    gaceqq
    Level 10  
    kkas12 wrote:
    Mnie wychodzi, że chyba jednak się da.
    Pomiędzy zaciski +1 i -1 należy wpiąć wyłącznik który będzie zaświecał i gasił oprawę.

Nie mam 1+