Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi a4 b6 - Emulator zmieniarki Yatour, nie pamięta ostatnio granego utworu.

Gumis_sx 08 Sep 2017 16:38 5382 15
  • #1
    Gumis_sx
    Level 10  
    Witam.

    Zakupiłem emulator jak w temacie.
    Problem w tym że za każdym razem po zgaszeniu auta rozpoczyna grać od początku.

    Podłączony jest za pomocą standardowej przejściówki z allegro. Radio to goły kaseciak chorus. Na końcówce mam pendrive.

    Obstawiam że problem tkwi gdzieś po stronie braku zasilania stałego.

    Odtwarzacz stacje radiowe pamięta więc w tym miejscu jest ok.
    Jedno co przychodzi mi do głowy to, to że radia bez kluczyka w pozycji zapłonu nie uruchomię.

    Jakieś sugestie?
    Miernik posiadam, podstawy elektryki również znam.


    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.


    Ps. Kabel masowy zmieniarki przykręcony mam do radia.
  • #5
    Gumis_sx
    Level 10  
    Bez zapłonu pradu brak. Z zapłonem pojawia się 12.5V
  • #7
    Gumis_sx
    Level 10  
    Pospieszyłem się trochę i zrobiłem bajpasa z dolnej kostki (czerwono-czarny przewód), do zaznaczonego przez Ciebie. Rozwiązało to dwa problemy :

    Zmieniarka pamięta utwory
    Radio działa bez zapłonu.

    Czy takie rozwiązanie jest ok?
    Nie wydoi mi aku?
  • #8
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Gumis_sx wrote:
    Czy takie rozwiązanie jest ok?
    Raczej nie. To nie jest gniazdo do zasilania radia i być może będzie to działać, ale nie mam schematu radia by dać 100% pewności.
    Gumis_sx wrote:
    Nie wydoi mi aku?
    Z pewnością wydoi jak zapomnisz wyłączyć radio na noc.
    Z tego właśnie powodu radio działa tylko "za stacyjką".
  • #9
    Gumis_sx
    Level 10  
    Zawsze chciałem mieć bez stacyjki.
    Dla przykładu w firmowej Skodzie mam tak że radio bez kluczyka gra przez godzinę potem się wyłącza. Przewód z którego poprowadzilem prąd do nr 16 jest przewodem o największym przekroju i jako jedyny posiada napięcie bez kluczyka.


    Może inaczej... Jak to mądrze podłączyć...
  • #11
    Gumis_sx
    Level 10  
    Tak też podłączyłem.
    Lecz zauważyłem że po tym zabiegu świeci się cały czas podświetlenie przełącznika świateł.

    Jest to zależne na bank bo po odpieciu radia gaśnie.
  • #13
    Gumis_sx
    Level 10  
    Przewód z pinu 4 dolnej kostki, poprowadzilem w miejsce pinu 16stego.
    Prócz tego że przełącznik świateł nie gaśnie wszystko działa jak należy.

    Może wpiąć w obwód diodę prostownicza?
    No nie wiem wymyślam już, co by mogło by być nie tak.

    Ps. Przecież nie będę teraz ciągnął przewodu z aku.
  • #15
    Gumis_sx
    Level 10  
    Dziś już nie ruszam, jutro od rana będę walczył.
    Pytanie skąd ten świecący się przełącznik świateł, nic się nie świeci tylko on.

    Dodano po 14 [godziny] 49 [minuty]:

    Dziś zauważyłem że skąd bym tego pradu nie podał to klawisz od świateł się podswietla. Zglupialem całkiem...
  • #16
    Gumis_sx
    Level 10  
    Witam.

    Dzięki koledze DriverMSG udało się rozwiązać problem i zmieniarka działa jak i również pamięta stacje bez podświetlania przełącznika świateł.

    Dla potomnych....

    Generalnie cała "poprawa fabryki" polegała na tym że:

    - rozcinamy przewód z pinu nr 16
    - robimy "bajpasa" (wpinamy się w przewód nr 4 dolnej kostki - stałe 12v) do przewodu o nr 16.
    - wstawiamy dwie diody prostownicze (1A wystarczy) według załączonego obrazka.

    W sumie głównym powodem, poprawnego działania zmieniarki, ale świecenia przełącznika świateł było to że prąd prócz na zmieniarkę szedł również do radia.
    Po zablokowaniu dostępu prądu diodą, wszystko działa jak należy.