Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

CM Punk 09 Wrz 2017 14:18 705 24
  • #1 09 Wrz 2017 14:18
    CM Punk
    Poziom 9  

    Witam,dziś rano wystąpił problem-dysk przestał pracować,BIOS go nie widzi.
    Wygląda na to,że padła elektronika,co wstępnie telefonicznie potwierdził serwis zajmujący się odzyskiwaniem danych.
    O kosztach nie muszę wspominać,natomiast wiem,że można podmienić elektronikę (ewentualnie przelutować jeden układ),ale czym konkretnie się kierować?
    Podaję dane dysku:
    S/N: S20BJ9GZ401744
    P/N: 62813-C721-A0F3C
    Wlepka z tyłu na PCB: PMVZE3Z1A10642
    Rok: 2010.04
    Czy któryś z dysków,które są obecnie na allegro,podejdzie?
    https://allegro.pl/listing?string=samsung%20h...ch=base-relevance-floki-5-nga-hc-ele-1-1-0905
    Dodam,że nie jestem elektronikiem,nie mam też urządzeń pomiarowych.
    Pozdrawiam.

    0 24
  • #2 09 Wrz 2017 14:51
    miecho18
    Spec od komputerów

    Sprawdziłeś transile i rezystory zerowe?

    0
  • #3 09 Wrz 2017 15:19
    CM Punk
    Poziom 9  

    miecho18 napisał:
    Sprawdziłeś transile i rezystory zerowe?

    Jak? Optycznie wszystkie scalaki wyglądają w porządku (widziałem gdzieś na Elektrodzie temat z uszkodzonymi transilami) ,a tak,jak wspomniałem,nie mam niestety urządzeń do pomiarów. Jedynie po odkręceniu płytki w miejscu,gdzie są styki,jest taki ciemniejszy nalot na płytce,ale nie wygląda,żeby coś się zjarało. I dodam jeszcze,że podłączyłem drugi dysk z uszkodzoną mechaniką i porysowanymi talerzami (inny temat),który próbuje się uruchomić,dysk z laptopa normalnie się odpala,więc nie jest to przyczyna okablowania czy innych podzespołów w komputerze.

    0
  • #4 09 Wrz 2017 15:22
    miecho18
    Spec od komputerów

    W takim razie oddaj jakiemuś elektronikowi do sprawdzenia.

    0
  • #5 09 Wrz 2017 15:26
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    CM Punk napisał:
    Dodam,że nie jestem elektronikiem,nie mam też urządzeń pomiarowych.

    W takim przypadku nie masz się za to co zabierać - i nie jest to złośliwość z mojej strony. Do naprawy prostych uszkodzeń elektroniki potrzebne są co najmniej miernik i lutownica oraz podstawowa umiejętność korzystania z tych narzędzi (przy czym informacje co pomierzyć miernikiem łatwo tutaj uzyskasz), a w przypadku wymiany elektroniki sprawa nie ogranicza się do zakupu nowej i podmiany jej w uszkodzonym dysku, trzeba jeszcze ze starej elektroniki przelutować układ pamięci (zwykle ośmiopinowy, taki jak na przykładowym foto poniżej):

    Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

    Elektronikiem być nie musisz żeby to zrobić, ale nie mając podstawowych narzędzi do pomiarów i lutowania - taka operacja nie będzie możliwa.

    0
  • #6 09 Wrz 2017 16:27
    CM Punk
    Poziom 9  

    dt1 napisał:

    W takim przypadku nie masz się za to co zabierać - i nie jest to złośliwość z mojej strony. Do naprawy prostych uszkodzeń elektroniki potrzebne są co najmniej miernik i lutownica oraz podstawowa umiejętność korzystania z tych narzędzi (przy czym informacje co pomierzyć miernikiem łatwo tutaj uzyskasz), a w przypadku wymiany elektroniki sprawa nie ogranicza się do zakupu nowej i podmiany jej w uszkodzonym dysku, trzeba jeszcze ze starej elektroniki przelutować układ pamięci (zwykle ośmiopinowy, taki jak na przykładowym foto poniżej):

    Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

    Elektronikiem być nie musisz żeby to zrobić, ale nie mając podstawowych narzędzi do pomiarów i lutowania - taka operacja nie będzie możliwa.

    Co do tego zaznaczonego układu BIOS na płycie,to domyślam się,że trzeba przelutować,bo jest niejako przypisany do danego dysku,ale skąd wziąć inne elementy?Może łatwiej by było znaleźć kompatybilnego dawcę i przelutować tylko sam BIOS?Bo chyba elektronik nie weźmie kilku stów za wymianę prostego układu,ale skądś go trzeba pozyskać? Ewentualnie może jest ktoś w Warszawy,komu mógłbym podrzucić dysk i by go sprawdził lub naprawił? Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #7 09 Wrz 2017 16:35
    miecho18
    Spec od komputerów

    CM Punk napisał:
    ale skąd wziąć inne elementy?

    Jakie elementy?
    Opcje są dwie:
    1. Naprawa oryginalnej elektroniki;
    2. Kupno drugiej, identycznej elektroniki i przelutowanie kości ROM z oryginalnej elektroniki do nowo zakupionej.

    Przy doborze drugiej elektroniki zwracaj uwagę na oznaczenia podane na laminacie, na firmware dysku (żeby było identyczne), oznaczenia układów scalonych, rozmieszczenie i obsadę wszystkich elementów.

    0
  • Pomocny post
    #8 09 Wrz 2017 16:40
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Oznaczenie BIOS CHIP jest błędem, bo to BIOS nie jest, ale o ten układ chodzi. Układ właściwy jest na Twojej elektronice, musisz nabyć sprawną elektronikę o takim samym numerze i wlutować swój układ zamiast tego, który będzie na nowej elektronice.

    Numer elektroniki znajdziesz tu, na wewnętrznej części elektroniki (przylegającej do dysku):

    Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

    0
  • #9 09 Wrz 2017 16:57
    CM Punk
    Poziom 9  

    Czyli numer jest od spodu płytki,a ja szukałem na zewnętrznej stronie :D .
    Sprawdziłem: BF41-00302A 00
    Tylko czy sprzedawca będzie chciał odkręcać płytkę i sprawdzać numery.
    A czy po innych oznaczeniach można jeszcze jakoś dojść,aby sprawdzić,czy całość zagra?Rocznik? Inne oznaczenie?

    Moderowany przez RADU23:

    Link do Allegro usuwam.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.




    Kupowałem mój dysk w tym sklepie,mają drugi i jest chyba najbardziej zbliżony,przynajmniej jeśli chodzi o datę produkcji.

    0
  • Pomocny post
    #10 09 Wrz 2017 18:17
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Można próbować kupić dysk wyprodukowany w tej samej fabryce, w podobnym czasie, można próbować po numerze seryjnym (aby jego jak największa część się zgadzała), ale to taka loteria - dużo lepiej poszukać używanych, nawet uszkodzonych mechanicznie dysków (uszkodzenia powierzchni), za 10-30zł można takie kupić. Warto jednak dopasować faktyczny numer elektroniki, czyli BF41-00320A-00 - wtedy ma się największe szanse na powodzenie tej operacji.

    Ta sama elektronika występowała również w dyskach HD254GJ oraz Seagate ST500DM005.

    0
  • #11 09 Wrz 2017 18:39
    CM Punk
    Poziom 9  

    Spróbuję,widziałem płytki o tym oznaczeniu,ale różniły się ilością elementów,moja jest tą wersją "uboższą" i takiej zapewne będę szukał. Widziałem kilka dysków w cenie 30 zeta,ale piszą,że nie startuje,więc też nie wiadomo,czy elektronika nie jest uwalona.Wolę dać parę zeta więcej za sprawny,a przede wszystkim pasujący.

    0
  • #12 11 Wrz 2017 17:55
    CM Punk
    Poziom 9  

    Więc tak,kupiłem ten dysk,co był w linku,niestety,pomimo tego,że wyprodukowany prawie w tym samym okresie,to jest inna płyta-BF41-00263A 02.
    Układ i ilość wszystkich elementów jest taki sam jak na starej,choć te dwa największe różnią się znakami (zamiast ESMT jest Samsung,na tym drugim układzie scalonym są też inne oznaczenia),kolor płytki jest ciut inny. Dysk fabrycznie wypuszczony z tą płytką działa,jest widoczny w BIOSie,po przekładce płytki mój działa,kręci się (choć raczej cyka,nie tak płynnie,jak zdrowy z oryginalną elektroniką),ale nie widać w BIOSie.
    Jak to widzicie? Próbować przelutować EPROM,czy szukać dalej (co wcale może nie być łatwą sprawą)?

    0
  • Pomocny post
    #13 11 Wrz 2017 22:14
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    CM Punk napisał:
    po przekładce płytki mój działa,kręci się (choć raczej cyka,nie tak płynnie,jak zdrowy z oryginalną elektroniką),ale nie widać w BIOSie.
    Jak to widzicie?

    Ja to widzę tak, że jak Kolega będzie miał pecha, to uwali sobie Kolega dysk na amen. Nie bez powodu wymienia się pamięć. Testowanie na pałę elektronik z losowymi danymi adaptacyjnymi może się skończyć niepowodzeniem i dysk sobie poklika (lżejsza wersja), albo niepowodzeniem i dysk sobie poklika, a po podstawieniu prawidłowej elektroniki już nie wystartuje ze względu na nabyte takimi eksperymentami uszkodzenia.

    Nie jestem w stanie powiedzieć, co się stanie gdy Kolega wlutuje ROM z 41-00320A do 41-00263. Może ktoś inny próbował i będzie wiedział, jak to się skończy. Nie mając takiej wiedzy ja bym ten dysk oddał, póki jeszcze chociaż on działa i próbował szukać prawidłowego, szczególnie jeśli oznaczenia głównego układu są inne (inny procesor). Chyba że nie zależy na danych to można sobie robić eksperymenty.

    0
  • #14 11 Wrz 2017 22:22
    miecho18
    Spec od komputerów

    Ja tu czegoś nie rozumiem - kupiłeś dysk nie wiedząc jaka siedzi w nim elektronika? Nie mogłeś przedtem poprosić sprzedającego żeby odkręcił elektronikę i zrobił zdjęcia?

    0
  • #15 12 Wrz 2017 08:41
    CM Punk
    Poziom 9  

    miecho18 napisał:
    Ja tu czegoś nie rozumiem - kupiłeś dysk nie wiedząc jaka siedzi w nim elektronika? Nie mogłeś przedtem poprosić sprzedającego żeby odkręcił elektronikę i zrobił zdjęcia?

    Sprzedający zapewniał,że to jest to samo,więc wziąłem,teraz już wiem,że bez zdjęcia lub osobistych oględzin nie podejmę tematu. Na szczęście dysk nie kosztował dużo i pewnie wykorzystam go do archiwizacji mniej istotnych rzeczy. Oczywiście nie chcę eksperymentować z przelutowywaniem,za duże ryzyko,szukam dalej,dam oczywiście znać,co dalej.

    0
  • #16 13 Wrz 2017 11:52
    laptokowiec
    Poziom 27  

    A w ogóle, to dysk (z oryginalną elektroniką) po podłączeniu do zasilania reaguje jakośc ?

    0
  • #17 13 Wrz 2017 15:43
    CM Punk
    Poziom 9  

    Witam,aby doprecyzować-mam elektronikę dysku dokładnie taką samą,jak założyciel tego wątku-widać na drugim zdjęciu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3124414.html
    Z kolei jest do kupienia elektronika też na tej samej płycie,co moja (ta,którą kupiłem miała inne oznakowanie i inny kolor),ale zamiast tego układu ESMT jest układ SAMSUNG:

    Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

    Różnią się też marką ep-romu,mój to Winbond,a na tej płycie jest Atmel. Warto w to wejść,czy lepiej odpuścić? Zauważyłem,że znalezienie tej płytki z układem ESMT jest trudniejsze,niż z Samsungiem,dodatkowo moja płyta nie ma tych dwóch rezystorów SMD,które zaznaczyłem na zdjęciu:

    Dysk SAMSUNG HD502HJ przestał pracować

    Z ESMT idzie znaleźć,ale głównie z tymi dwoma rezystorami,z Samsungiem częściej występują te bez rezystorów,więc zastanawiam się,która będzie lepsza?
    Pozdrawiam.

    0
  • #18 13 Wrz 2017 15:55
    adamadi33
    Poziom 43  

    Wyślij płytę niech ci przeprogramują ROM.

    0
  • #19 13 Wrz 2017 18:05
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jeśli płyta ma ten sam numer (00320A), to model pamięci RAM i model flash najczęściej nie mają znaczenia. Są stosowane pamięci o tej samej wielkości czy organizacji, dużo firm takie produkuje, mogą być stosowane zamiennie. Oczywiście dla ostrożności można przyjrzeć się parametrom tych układów, czy są zamienne (poszukać informacji po oznaczeniach).

    0
  • #20 13 Wrz 2017 18:12
    CM Punk
    Poziom 9  

    adamadi33 napisał:
    Wyślij płytę niech ci przeprogramują ROM.


    ale gdzie wysłać? No i najpierw chyba trzeba mieć drugą,zdrową płytę :) ..

    dt1 napisał:
    Jeśli płyta ma ten sam numer (00320A), to model pamięci RAM i model flash najczęściej nie mają znaczenia. Są stosowane pamięci o tej samej wielkości czy organizacji, dużo firm takie produkuje, mogą być stosowane zamiennie. Oczywiście dla ostrożności można przyjrzeć się parametrom tych układów, czy są zamienne (poszukać informacji po oznaczeniach).


    Te płyty właśnie mają albo Samsungi,albo EMTS,ale jest jeszcze kwestia tych dwóch rezystorów-one mają jakieś znaczenie?
    Jeśli nie,to znacznie ułatwi mi znalezienie płyty.

    0
  • #21 13 Wrz 2017 18:51
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Skoro w wersji z RAMem ESMT nie są te elementy potrzebne, to bez tych elementów powinno działać. Sprawdź tylko oznaczenia procesora czy na obu płytach są te same (na przykład na obrazku jest to układ Marvell 88i9025-tfj2).

    0
  • #22 14 Wrz 2017 16:04
    CM Punk
    Poziom 9  

    dt1 napisał:
    Skoro w wersji z RAMem ESMT nie są te elementy potrzebne, to bez tych elementów powinno działać. Sprawdź tylko oznaczenia procesora czy na obu płytach są te same (na przykład na obrazku jest to układ Marvell 88i9025-tfj2).

    U mnie w tej posypanej elektronice właśnie nie ma tych rezystorów, ale jeśli by się trafiła sztuka z rezystorami, to można wziąć? Najprędzej znajdę bez rezystorów wersję z Samsungiem.
    Procesor ma dokładnie takie samo oznaczenie.

    laptokowiec napisał:
    A w ogóle, to dysk (z oryginalną elektroniką) po podłączeniu do zasilania reaguje jakośc ?


    Dysk z oryginalną elektroniką nie reaguje, z podmienioną, ale o innym numerze zaczyna kręcić, ale głowice nie chcą współpracować (stukają), nie jest też widoczny w BIOSie.

    0
  • #23 14 Wrz 2017 16:06
    miecho18
    Spec od komputerów

    CM Punk napisał:
    Dysk z oryginalną elektroniką nie reaguje,z podmienioną,ale o innym numerze zaczyna kręcić,ale głowice nie chcą współpracować (stukają),nie jest też widoczny w BIOSie.

    Ale to z przelutowanym ROM'em?

    0
  • #24 14 Wrz 2017 17:12
    CM Punk
    Poziom 9  

    miecho18 napisał:
    CM Punk napisał:
    Dysk z oryginalną elektroniką nie reaguje,z podmienioną,ale o innym numerze zaczyna kręcić,ale głowice nie chcą współpracować (stukają),nie jest też widoczny w BIOSie.

    Ale to z przelutowanym ROM'em?

    Nie,bez przelutowania,tylko przełożona płyta.
    Na razie nic nie było dłubane w płycie,chciałbym jak najwięcej wiedzieć,zanim kupię płytę,teraz jeszcze może ktoś wyjaśni mi,jak się sprawa ma z tymi dwoma rezystorami,jeśli płyta,procesor będą zgodne z moją płytą,czy w wersji z rezystorami to zagra,czy szukać jednak bez rezystorów.

    0
  • #25 06 Lis 2017 16:26
    CM Punk
    Poziom 9  

    Witam,trochę mnie nie było,ale udało mi się kupić dysk,co prawda płyta PCB była w ciut innym kolorze i różniła się drobnymi szczegółami,ale reszta,włącznie z pamięcią była taka sama,po przełożeniu elektroniki dysk odpalił,nie trzeba było przelutowywać ROMu,więc chyba miałem niezłego farta :D .
    Dziękuję wszystkim za pomoc i za naprowadzenie,na co zwrócić uwagę :) .

    0