Posiadam w samochodzie stację multimedialną Kenwood KNA-G420. Ma zainstalowaną jakąś nawigację w sobie. Ma slot na kartę SD. Mam AutoMapę zainstalowaną na karcie SD, ale niestety nie widzi jej, nie czyta. Czy ktoś może mi pomóc?
Z tego co pamiętam, to aby Automapa działała, to chyba trzeba przeprogramować radio, a dokładniej zmienić plik który ma w sobie ścieżkę dostępową do karty, a także interfejs radia by miało ikonę Automapy na pulpicie.
Posiadam w samochodzie stację multimedialną Kenwood KNA-G420. Ma zainstalowaną jakąś nawigację w sobie
Jaka to nawigacja? Z tego co się orientuję, to w Kenwoodach pracują nawigacje Garmina. To dobre nawigacje, moim zdaniem lepiej jest używać fabrycznie zainstalowanych systemów niż przesiadać się na AutoMapę. Jest tylko pytanie jakie mapy masz na pokładzie? W Garminach łatwo się w nich aktualizuje mapy (wystarczy zaktualizować pliki z mapami gmappsupp i gmappprom).
marek.l5 wrote:
Mam AutoMapę zainstalowaną na karcie SD , ale niestety nie widzi jej , nie czyta ...
Dość dawno wątek się dział ale podłączę się z podobnym pytaniem :
moduł KNA G420 oraz KNA G520 - jest karta 4G, wgrany w folderze "garmin" plik gmapsupp.img (ok 730 M)- po włożeniu karty jest komunikat "loading map" - po 4 godzinach wyświetliło - ale mapę oryginalną z urządzenia - i nie ma możliwości wyboru mapy z karty ...
co robię źle - sd z mapą utworzyłem mapsuorce`m - ale np nie mogę się podłączyć do urządzenia przez usb (komputer go nie wykrywa).
Ponieważ mapa była generowana przez mapsource - czy daję się to ustawić ?
Również pobierałem mapę z "Free maps for Garmin brand GPS devices" - efekt ten sam.
Na początek zmienię nazwę folderu - wielkość liter ma znaczenie ?
Wielkośc liter nie powinna być istotna.
Problemem może tez byc wielkośc mapy, zauwazyłem, że stare garminy nie chcą działac z nowymi mapami pod 1GB, może w Kenwoodach jest podobnie. Zainstaluj kawałek Europy, tak do 300-400MB - dla sprawdzenia, czy rozmair ma znaczenie
Albo pobierz darmową Polskę ze strony UMP pcPL - ona działa zawsze na każdym sprzęcie, na początek cos będziesz miał. A jak i ona nie ruszy, to znaczy, że problem jest powazniejszy.
kolejne pytanie : jak z plikami - mam tylko gmapsupp.img a wyczytałem dodatkowo plik gpmaprom oraz *.unl i *.gma - czy którekolwiek są potrzebne, czy mapa się wczyta z tylko gpmapsupp.img ??