Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pukanie głośników podczas włączania wzmacniacza

Marcin7254 11 Wrz 2017 22:36 162 2
  • #1 11 Wrz 2017 22:36
    Marcin7254
    Poziom 12  

    Witam szybkie pytanie ostatnio chodzi mi po głowie czy pukanie głośników podczas włączania wzmacniacza może być spowodowane ładowaniem się kondensatorów jestem niemalże tego pewien ale wolę się upewnić podczas włączania przygasa światło słychać puknięcie a po wyłączeniu jakieś 40 sek później drugie ciche a gdy go wyłączę i od razu włączę nie słychać nic wzmacniacz to Telefunken HA860

  • #2 11 Wrz 2017 22:56
    1 Marcin
    Poziom 16  

    Dobrze podejrzewasz, te puknięcia są to tzw. stany nie ustalone wzmacniacza w chwili załączenia zasilania spowodowane ładowaniem kondensatorów i ustalaniem punktu pracy wzmacniacza. A swoją drogą nie ma tam układu opóźnionego załączania głośników?

  • #3 11 Wrz 2017 23:24
    Marcin7254
    Poziom 12  

    Przejrzałem schemat i nie znalazłem żadnych J-fetów na wejściu poza tym gdy sygnał jest podłączony i włączę wzmacniacz to po ok 2 sek zaczyna lecieć muzyka poza tym gdy go włączę wyłączę i jeszcze raz włączęe jak jeszcze kondensatory są naładowane jest absolutna cisza.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Myślę że temat można zamknąć.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME